I Nettavisen 11. juni siteres Linda Ørstavik Öberg i Huseierne på at effektbaserte nettariffer er en hån mot strømkundene. Jeg mener at denne kritikken bommer. Endringen som nå gjøres vil komme alle strømkunder til gode.

Klikk her for å abonnere på Norsk debatt sitt nyhetsbrev

Mest mulig effektiv bruk av strømnettet gjør at vi kan unngå å bygge unødvendig med nytt strømnett. Det er bra for lommeboka og for naturen.

Reduserer behovet for nettutbygging

Strømnettet er et felleseie, og vi deler alle på kostnaden ved å bygge og drifte et nett som gjør at vi har strøm når vi trenger det. Vi trenger stadig mer strøm som følge av elektrifiseringen av samfunnet, og det stiller nye krav til strømnettet.

Tenk bare på alle elbilene som nå lades både hjemme og på ladestasjoner, nye elektriske ferger og ny kraftkrevende industri som batterifabrikker.

For å unngå at vi må bygge mye dyrt strømnett, må vi bruke det vi har så effektivt som mulig. Endringen vi nå gjør setter en pris på effekt - eller samtidig bruk av strøm - og fordeler dermed kostnadene noe annerledes enn tidligere. Målet er at vi alle skal spare på dette i lengden.

Effektbaserte tariffer er en del av regjeringens elektrifiseringsstrategi. Tariffene skal belønne smart strømbruk og redusere behovet for nettutbygging.

Vi kan kalle det en Tesla-tariff

Hele poenget med den nye ordningen er at de som bruker mest strøm samtidig, skal betale for det. Derfor vil det bli forskjell i nettleien om du bor i en stor enebolig med varmekabler i oppkjørselen, boblebad på taket og elbil i garasjen, eller i en borettslagsleilighet.

Har du helt vanlig strømforbruk kommer du ikke til å merke stor forskjell med denne endringen. Bruker du derimot mye effekt og velger å lade Teslaen om ettermiddagen når strømforbruket er på det høyeste i løpet av dagen, vil det koste litt mer. Kall det derfor gjerne en Teslatariff! Jeg mener det er rett og rimelig at de som belaster nettet mest, i så fall betaler for det.

Fortsatt lønnsomt å spare strøm

Nettavisen slår i artikkelen fast at det nå blir dyrere for strømkunder som har investert i klimavennlige tiltak hjemme. Det er jeg uenig i. Tvert om vil de som har investert i smarte løsninger eller har etterisolert huset sitt kunne få en lavere nettleie. En kilowattime spart vil alltid være en kilowatt du ikke må betale for.

Les også: Danmarks suksess biter Hareide bak

Jeg tror tvert om at økt bevissthet rundt effektbruk også kan bidra til at vi blir enda mer bevisst strømforbruket generelt. Så er det uansett slik at alle er avhengig av å være tilknyttet strømnettet. Også de som har fått installert egen strømproduksjon gjennom for eksempel solceller, vil være tilknyttet strømnettet og bør derfor betale sin andel av kostnadene.

Vi har andre ordninger som skal støtte opp under energieffektiviseringstiltak, dette handler altså om strømnettet.

Nettselskapene må hjelpe og veilede kundene

Huseierne har rett i at forbrukerne må være med på laget. Nettopp derfor er det viktig at det skal lønne seg med smart strømbruk. Mye av dette er det opp til nettselskapene å hjelpe og veilede kundene med, og det finnes et stort potensial i smarte teknologiske løsninger.

Med en app på telefonen eller innstillinger i elbilen kan du enkelt programmere den til å lade på andre tider av døgnet enn ettermiddagen.

Les også: Til de som mener Pride «maser»

Effektbaserte tariffer er godt utredet gjennom flere høringer, og flere nettselskaper har gjennomført spennende testprosjekter. Jeg er trygg på at nettselskapene vil utforme gode tariffer og ha en klar og tydelig kommunikasjon med kundene.

Det ligger et ansvar på nettselskapene til å finne gode tilpassede løsninger for sine kunder. Jeg tror vi kan oppnå mye med enkle grep. Strømnettet er et fellesgode, og vi må forvalte det slik at det tjener oss godt.

Les flere meninger fra Norsk debatt