Gå til sidens hovedinnhold

Vil KrF ha mer grensehandel?

Vi reagerer på at KrF åpenbart er mer opptatt av å tilrettelegge for mer grensehandel, fremfor å sørge for at flere vil kjøpe varene sine her i Norge.

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Under helgens landsmøte i KrF gikk partiet inn for å etablere en felles nordisk panteordning, slik at flasker og bokser kjøpt på grensehandel i Sverige kan pantes i Norge.

Det kan virke som om landsmøtet til KrFs første tanke når de fremmer forslag til saker er: la oss løse et problem som ikke eksisterer. For det er da virkelig ikke noe stort problem i dag at man ikke får pantet svenske flasker i Norge eller omvendt.

Les også: Frps veivalg: Folkelig eller grumsete?

Det som derimot er et stort problem er at stadig flere nordmenn grensehandler. Vi vet av erfaring fra koronapandemien at handelslekkasjen til Sverige er et stort problem og fører til betydelige inntektstap for Norge.

Det siste året har vist oss at et varig bortfall i grensehandelen åpner for økt norsk verdiskapning på om lag 6,6 milliarder årlig. Det åpner også for 8 200 flere arbeidsplasser og mer enn 3,7 milliarder i økte skatteinntekter.

Til tross for at man vet dette velger KrF med sitt vedtak å legge til rette for at det skal bli enda lettere å handle i vårt naboland.

Ganske sprøtt

Vi reagerer på at KrF åpenbart er mer opptatt av å tilrettelegge for mer grensehandel fremfor å sørge for at flere vil kjøpe varene sine her i Norge.

Fremskrittspartiet har lenge ønsket lavere avgifter på grensehandelsutsatte varer. I statsbudsjettet for 2020 fikk vi heldigvis noen gode gjennomslag. Da er det ganske sprøtt at KrF nå vil stimulere til mer grensehandel.

Det viktigste vi nå kan gjøre for å sikre norske arbeidsplasser er å senke avgiftene ytterligere, slik at vi etter pandemien vil fortsette å kjøpe varene våre i Norge.

Tallene er helt klare, dessverre ser vi at politikerne ikke ønsker å ta innover seg realitetene. De er mer opptatt av å opprettholde et høyt avgiftsnivå, selv om alt tilsier at det vil sende flere arbeidsplasser ut av landet.

Les flere meninger fra Norsk debatt her

Man skulle tro at KrF var mer opptatt av å skape flere arbeidsplasser i Norge. Dessverre legger KrF i stedet opp til at verdiene etter koronapandemien skal havne i Sverige fremfor i Norge.

Det er synd for landets arbeidsledige som kunne ha fått en jobb i dagligvarenæringen, og for de av oss som er opptatt av norsk verdiskapning.

Dessverre ser vi gang på gang at det bare er Frp som fører en politikk som vil beholde arbeidsplassene i Norge, ved å føre en ansvarlig avgiftspolitikk.

Kommentarer til denne saken