Gå til sidens hovedinnhold

Viljesterk danske viser tyskerne vei i vellinga

En smilende danske viser tyskerne hvordan korona skal bekjempes - samtidig som Claus Madsen avslører nådeløst hvorfor det meste går galt i Forbundsrepublikken.

Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Med insidenstallene under 30, kunne Claus Ruhe Madsen (49) på mandag la de første butikkene og varehusene i Rostock sentrum få åpne - stikk i strid med sentrale myndigheters tydelige anbefalinger.

Kontrollen i byen er omfattende. Det kreves negativ hurtigtest for å få sette seg på frisørstolen, og i skobutikken må kundene bestille time på forhånd.

I områdene rundt Rostock er insidenstallene på nærmere 100 per 100.000 innbyggere - som er ille nok - mens andre steder i landet er oppe i både 200 og 300.

Les også: Druknes eller døpes?

Fotball-ja

Folk undrer seg selvsagt over denne blide overborgermesteren som får til ting som beboerne i andre storbyer bare kan drømme om - inkludert åpning for at 2000 publikummere nå slipper inn på stadion under fotballkamper.

«Jeg gjør først det som er nødvendig. Etterpå setter vi oss ned og kikker på lover og forordninger. Hvis jeg har forbrutt meg, får de heller komme etterpå og sette meg i fengsel», sier Claus Ruhe Madsen og ser rett inn i tv-kameraene - alltid med et lite flir om munnen.

Det er kanskje noe irriterende over mannens ukompliserte fremtoning - med digert helskjegg og tjukke hornbriller. Han er munnrapp som en slakterhund fra Vesterbro, og beveger seg som en innfødt mellom dativ og akkusativ.

Det var visst tilfeldigheter som gjorde at unge Madsen, som kom til Tyskland for å være i ett år, endte opp som suksessrik forretningsmann og senere partiløs overborgermester i en tidligere DDR-havneby.

Les også: Smertefullt å være norsk i Tyskland

I fengsel

Den med at «de får sette meg i fengsel etterpå» tar også den grønne statsforvalteren Anna Kebschull (48) i Osnabrück. Hun kjører mye av den samme linja som sin danske kollega i Rostock, og kan også skryte av tilsvarende resultater.

Kjernen i vidunderkuren synes å være at begge hopper bukk over sine egne byråkrater og småkonger på alle nivåer. I mange forvaltninger sitter det åpenbart - ett år etter at pandemien brøt løs - mange blytunge paragrafryttere av det slaget som er mer opptatt av korrekt forretningsgang og juridiske betraktninger enn konkrete handlinger.

Det er i slike kommuner at hjemmeskolen ikke virker, fordi det aldri ble investert i computere, wlan-forbindelse, programvare eller utdanning av lærerne.

Rapporteringen av smittetilfeller foregår fortsatt med faksmaskiner, og de 16 delstatene har fortsatt ikke greid å komme frem til et felles program for behandling av aktuelle pandemi-tall.

En konsekvens er at informasjon blir så sendrektig behandlet at smittesporing gjøres umulig.

Her kan du lese flere innlegg av Asbjørn Svarstad.

Hopper bukk

Regjeringens egen app er mer eller mindre oppgitt som redskap i kampen, fordi at personvernet står så sterkt i tysk lovgivning at det er sterke grenser for hvilken informasjon som kan samles.

Men det hellige personvernet er åpenbart ikke noe stort problem for overborgermester Madsen, som egenrådig tar i bruk en app for sin egen kommune. Folk som bruker den kan hurtig oppspores om de har vært eksponert for Coved-19. At app-en er aktivert blir en forutsetning for å slippe inn i butikker og på ulike arrangementer. Så får juristene heller pådra seg kollektiv hodepine og dype rynker i panna.

Mens Angela Merkel - støttet av faglige eksperter - nå styrer i retning av hardere tiltak i nærmeste fremtid, foreslår Claus Ruhe Madsen overfor regjeringen at Rostock kan brukes som pilot for et prøveprosjekt med gradvis åpning.

Madsen og hans folk har utviklet et system med et syv-trinns «trafikklys».

Ikke bare insidenstallene, men elementer som ledige sykehussenger, aldersgruppene som blir rammet og andelen av registrerte mutasjoner, regnes inn etter et eget poengsystem. Skulle pila bevege seg fra grønt mot gult, blir de første innskrenkningene hurtig satt i verk - og omvendt.

Her kan du lese flere innlegg fra Norsk debatt.

Pilot Rostock

Da han her om dagen presenterte pilot-konseptet sitt for andre politikere og byråkrater, var det - mildt sagt - ikke bare jubel å høste.

Mange andre borgermestere syns nok det er best å rette seg etter alle direktiver, følge pålegg fra høyere hold - og ellers holde kjeft, også hvis smittetallene truer med å gå gjennom taket. Taktikken fungerte fint til nå - helt til det dukket opp en elendig utlending som ikke har respekt for verken lover eller god tone i forvaltningen.

Gjett om de hater ham for å ha vist hele nasjonen at det faktisk går an å bekjempe korona uten å stenge ned hele samfunnet i uker og måneder - og for å demonstrere for alle at den tyske statsforvaltningen er en ineffektiv mammut som under den pågående krisen har blitt en del av selve problemet.

Les også: En arisk slåsskjempe og polering av ei nazinese

Claus Madsen er blitt så prominent at han rett som det er inviteres til de populære talkshowene på ulike kanaler, der han gjerne opptrer i olabukser og joggesko. Med sitt danske «grin» - som han sikkert også kunne brukt til å bli millionær av å selge røde pølser på Strøget med - gir han enkle svar på kompliserte spørsmål.

Det koker som regel ned til en jordnær betraktning om at det i krisa er bedre å bruke hodet enn paragrafer.

Kanskje også noen av Madsens norske kolleger har noe å lære av metodene i Rostock?

Kommentarer til denne saken