Gå til sidens hovedinnhold

Vintersporten har «Styggen på ryggen»

Skihopping og skiløping skal være sunt, ikke ødeleggende. Husk dette, ledere og trenere – som har våre ungdommer til låns!

Debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger.

Jeg skjønner at sport, og spesielt vintersport, er dødsalvorlig. Og det å unne en annen nasjon medaljer er uaktuelt.

Vi skal mestre snø og tåle kulde som Fritiof Nansen, som krysset Grønland på treski. Og Roald Amundsen, som ble den første til å nå Sydpolen. Vi drømmer oss helt bort når vi ser Lars Monsen med stivfrosset sikkel i skjegget, der han trosser snø og kulde.

Vinter, snø og det norske flagg betyr alt for oss nordmenn. Men om snøen forsvinner, hvordan skal det gå med oss da? Vi kan ikke hovere over svenskene lengere, og vi kan ikke hetse landslaget eller smøreteamet dersom vi ikke vinner.

Vi går mot heller stusselige tider, men kanskje får vi nå tid til å reflektere over eget selvbilde?

Les også: Hun forteller oss hvor syk og farlig toppidretten kan være

Medaljens bakside

Snart er vintersesongen i gang for fullt, og ski-sirkuset med norske skistjerner blir som vanlig fulgt opp av en haug med folk og støtteapparat: leger, kiropraktorer, psykologer, mentale trenere, smøreteam, personlig trenere, landslagstrener, sponsorer, skileverandører, smøreleverandører, astmamedisineksperter - ja, Gud vet sikkert om alle.

Selvfølgelig har vi også verdens største smørebuss. Det skulle jo bare mangle. Vi må vel snart ha en egen statsbudsjettspost på dette i framtiden, frivillige vaffelstekere og loddselgere greier ikke å finansiere alt dette lengre.

Men, medaljen har også en bakside. Helsen kommer ikke alltid først i dette sirkuset. Kroppen tåler ikke all julingen, hverken fysisk eller psykisk.

Idrettsutøvere er ikke roboter

Det er åpenbart at flere eliteutøvere ikke har det så bra som man skulle tro, når de når landslagsnivået og får leve ut sin drøm som profesjonelle idrettsutøvere.

Når temaet om hvordan idrettsutøvere egentlig har det, så går forbund og medier rundt grøten. Skadde knær og albuer har man ikke noe problem med å prate om. Psykisk helse og spiseforstyrrelser derimot, er nesten tabu.

Les mer fra Norsk debatt

Men idrettsutøvere er ikke roboter, helsen kommer alltid først.

Det har vært mye fokus på spiseforstyrrelser i de idrettene vi kaller vektavhengige og utholdenhetskrevende. Vi ser dem på TV. Magre, utsultete ungdommer. Ikke alle ser ut som idealer og forbilder.

Skihopping og skiløping skal være sunt, ikke ødeleggende. Husk dette, ledere og trenere - som har våre ungdommer til låns.

Kommentarer til denne saken