SISTE: KrF-leder Ropstad møter pressen klokken 14.00 lørdag

Det gikk fra vondt til verre for Ropstad i løpet av et par uker.

Først triksa han med reglene rundt «gutterommet», så kom avsløringene om at han bevisst hadde omgått sannheten da han oppga til skattemyndighetene at han skulle betale «faste utgifter» hjemme hos mamma og pappa – hvilket han ikke gjorde.

Les mer: Aftenposten: Ropstad har betalt minst 680.000 kroner for lite i skatt

I begge tilfelle synes formålet opplagt: Ropstad ville unngå å betale skatt. Og deler av dette spillet synes smått absurd.

En veletablert familiemann som har bodd i Oslo i over ti år, og som sitter ved kongens bord, har selvfølgelig ingen plikt til å betale «faste utgifter» hjemme hos mamma og pappa.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Her fins bare én mulig forklaring. Ropstad har kutta hjørner og utnytta smutthull i ett øyemed: Å snyte fellesskapet. Sånt tar seg dårlig ut for enhver politiker, og ganske spesielt for lederen i et parti som setter personlig moral og hensyn til de svake i samfunnet høyt.

Les også: Økokrim har kontaktet Skatteetaten om Ropstad-saken

Ropstad har innkalt til pressekonferanse klokka 14.00 i dag, og mye tyder på at han vil trekke seg. Uansett utfall, må vi ha i mente at dette har utvikla seg til en dyp, personlig tragedie.

Ropstad står på kanten av stupet, og fallet kan bli nærmest uoverskuelig. Han kan ha mista alt - partiledervervet og statsrådposten, samtidig som han har dratt sin nærmeste familie inn i en tilsynelatende bunnløs tragedie.

Alt dette gjør at pressen må trå varsomt. Vi har dessverre eksempler fra norsk politikk på at denne typen umenneskelig press kan få det aller verst tenkelige utfall.

Fakta i denne saken er på mange måter oppklart. Nå må vi vise menneskelig hensyn.

Les Gunnar Stavrums kommentar: Alvorlig for Kjell Ingolf Ropstad - nå brenner det et blått lys for KrF-lederen