Tirsdag skrev Nettavisen om islamistiske grupper som jobber målrettet for å kneble Facebook-sider for arabiske ateister og sekulære. Taktikken er å arrangere falske rapporteringskampanjer som fører til at Facebook stenger sidene.

Les saken: Islamister masserapporterer FB-kontoer

Norsk-tyrkiske Cemal Knudsen Yucel er initiativtaker til Facebook-gruppen Norwegian Freethinkers, der medlemmene blant annet diskuterer religion, ateisme og frafall fra religion.

På listen over de drøyt 200 medlemmene finner man flere kjente samfunnsdebattanter med muslimsk bakgrunn, og ti av administratorene kommer fra muslimske land.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på e-post, eller ring 02060.

Gruppen er både hemmelig og lukket, og dermed umulig å søke opp på Facebook.

– Hadde gruppen vært åpen, kunne vi ha fått 5000 medlemmer på noen dager, men jeg inviterer bare personer jeg stoler på, sier Yucel til Nettavisen.

Fikk FB-advarsel
Nettavisen skrev i går om en rapporteringsside med opphav i Bangladesh som har over 100.000 medlemmer. Ifølge Yucel finnes det en rekke tilsvarende grupper på Facebook, og han er overbevist om at Norwegian Freethinkers raskt ville ha blitt utsatt for en kampanje dersom siden hadde blitt gjort åpen.

– Jeg kjenner til personer som har fått profilene sine stengt av Facebook flere ganger etter å ha blitt rapportert. Selv har jeg fått advarsel etter at jeg la ut bilder og skrev om et muslimsk samfunn i Norge, fortsetter Yucel.

Les også: Forskning: Religiøse folk er mindre intelligente

En annen grunn til at gruppen er hemmelig er at medlemmene skal kunne diskutere fritt og med åpen profil.

– Mange sekulære norske muslimer bruker falske profiler for å kunne delta i diskusjoner om religion og kommentere saker på sosiale medier uten å få negative reaksjoner.

– Det er ganske utrolig at man i et moderne og demokratisk land som Norge, der ytringsfriheten står så sterkt, må ha en skjult gruppe for ikke å få trusler og hets når man opplyser og komme med fakta om islam. Religioner er kun ideologier, og da må de kunne utsettes for kritikk, fortsetter han.

– Oppdratt til å hate USA og Israel
Yucel kommer fra en by utenfor Ankara i Tyrkia og flyttet til Norge for 11 år siden. Familien er dypt religiøs, men han begynte å tvile på sin egen tro i slutten av tenårene.

– Jeg ble oppdratt til å hate USA og Israel. Samtidig ble islam fremstilt som fredens religion, og profeten som ufeilbar og perfekt. Da jeg selv begynte å lese skriftene og opplyse meg om islam, fant jeg selvmotsigelser i Koranen og ved islam som bidro til at jeg sluttet å be og gå i moskeen.

– Vi i Norwegian Freethinkers bruker gjerne vers fra både koran og hadither når vi deltar i debatter. Vår jobb er å opplyse om islam. Opplysning er nøkkelen til avradikalisering, reformering og en fredelig islam, fortsetter Yucel.

Les også: Under halvparten av Kirkens medlemmer er kristne

Troen på en forutbestemt skjebne og imamer som advarte ham om at han kunne bli vantro dersom han prøvde å forstå islam eller stille spørsmål ved religionen, er to andre forhold som forsterket tvilen hans. Paradoksalt nok var også hans sterkt religiøse mor en viktig årsak.

– Hun levde som en slave og kunne ikke snakke med menn utenfor familien. Hennes situasjon gjorde at jeg ble opptatt av kvinners rettigheter i muslimske samfunn.

– Norwegian Freethinkers ønsker å synliggjøre ukulturen og undertrykkelsen i de hellige skriftene. Mange av tingene som blir praktisert av muslimer i dag, er ikke et påbudt i Koranen. Forhudlemlestelse av gutter og kjønnslemlestelse av jenter er to eksempler. Vår erfaring er at de fleste muslimer har liten kunnskap om islam, og at de kun kjenner til forhold de er blitt fortalt, fortsetter Yucel.

Han var allerede en frafallen da han kom til Norge, og i fjor høst stilte han opp i en større reportasje i Aftenposten om sekulære muslimer.

– Jeg fikk mange reaksjoner etter artikkelen. På nettet ble jeg kalt idiot og andre skjellsord av enkelte norske muslimer. Men jeg fikk også mye støtte, både fra etniske nordmenn og personer med muslimsk-klingende navn som tok kontakt og takket meg på Messenger, avslutter Yucel.