Gå til sidens hovedinnhold

Norsk eventyrfilm spilt inn på Mallorca

Filmstaben måtte bestikke en gatemusikant og snike seg inn på en parkeringsplass for å bli ferdige.

(SIDE2): I sommer skrev vi om regissør Martin Sofiedal, som sammen med sin stab ba fansen om hjelp for å få finansiert sin eventyrfilm «Benjamin Falck og dødsdolken», en norsk «Indiana Jones»-aktig film.

Filmen handler om skattejegeren Benjamin som får høre om en skatt på Mallorca. Han lurer med seg kjæresten Jenny dit, i håp om å finne skatten.

Les mer: Norsk regissør trenger din hjelp

Ferdig innspilt

Nå er innspillingen avsluttet, og gjengen er tilbake i Norge etter en innspillingsperiode på Mallorca.

- Innspillingen gikk faktisk over all forventning. Det høres muligens dumt ut, men jeg føler det burde vært vanskeligere, sier Sofiedal.

Han påpeker at det selvsagt var både krevende og utfordrende, men at de hadde trodd de ville møte på flere problemer.

- Til syvende og sist føler jeg det er fordi vi både hadde med oss en fantastisk gjeng med skuespillere og crew som alle visste hva de var med på og omstendighetene på hvordan vi jobbet, og også at vi hadde planlagt alle dager godt på forhånd. Det kommer man langt med, sier han.

Delte paraply

På Mallorca møtte de mange hyggelige mennesker som syntes det var morsomt med et norsk filmteam.

- Vi hadde med oss et lite skriv på spansk som spurte folk om de kunne ta en annen vei mens vi filmet, og de aller fleste smilte og gikk vekk, men det var selvfølgelig de som enten ble irriterte eller bare gikk på som om vi ikke var der, så vi har helt klart tagninger hvor det dukker opp ikke helt planlagte statister i, sier han.

Mens været på Mallorca ofte er deilig om sommeren, er det mer ustabilt om høsten. Heldigvis gikk ikke dette på bekostning av innspillingen.

- Det var nok dager vi skulle ønsket oss litt mindre skyer og litt mer sol, sier han, og forteller om en dag som begynte med bra vær, før det plutselig begynte å bøtte ned.

- Vi befant oss ute i skogen ved noen ruiner, og det var for langt å løpe til bilene, så da måtte vi fordele to enmannsparaplyer på ni stykker, og vi ble vel stående i ca 30 minutter, tett inntil hverandre. Det blir bra bonding av sånt, ler han.

Måtte bestikke gatemusikant

Den største utfordringen var imidlertid ikke været, men å finne locations. Siden de ikke hadde fått vært på befaring, visste de ikke alltid hvor de skulle spille inn scenene.

- En dag kunne starte sånn her: «Idag skal vi filme på en kafé i Palma, ja, da får vi begynne å spørre rundt om vi kan få filme på en kafé», sier han.

Og akkurat kaféscenen bød på en annen utventet ufordring.

- Det viste seg å være en gatemusiker rett ved siden av som i starten nektet å flytte på seg siden det var hans faste plass. Vi endte opp med å måtte bestikke ham med penger, og så måtte vi kjøpe albumet hans. Albumet viste seg å være veldig bra, og ble det uoffisielle soundtracket under innspillingen, forteller Sofiedal.

Det at de ikke alltid visste hvor de skulle være, styrket filmen, mener regissøren.

- Det gjorde oss mere mottakelige for tilfeldigheter, og småscener kunne plutselig bli lengre og bedre fordi vi plutselig fant steder som var mye bedre enn jeg hadde forventet, og som det hadde vært stor sjanse for at vi ikke hadde funnet hadde innspillingen vært mer låst, sier han - men påpeker at han ikke planlegger å lage alle filmer på denne måten.

Lurte seg inn på parkeringsplass

Gjengen møtte også på andre utfordringer, som da de fikk sendt en dronekameramann med fly en helg - men dronekameraet ble igjen i London. Eller da de måtte snike seg inn på en parkeringsplass ved flyplassen uten å bli oppdaget.

- Vi ble oppdaget, og det så ut som de tilkalte sikkerhetsvakter, men det viste seg at de ikke brydde seg, sier han.

Fikk mye hjelp

I sommer ba de fansen om hjelp til å støtte prosjektet økonomisk.

- Vi fikk nesten halvparten av pengene vi hadde satt som mål i crowdfundingen. Dessverre var ikke det nok til å få oss på pluss-siden, og fortsatt veldig langt unna det som hadde vært et fullstendig budsjett hvor alle får det de skal ha. Men dette er og blir tidenes dugnadsprosjekt, hvor alle involverte har passion for film og denne produksjonen, så ferdig film vil det bli uansett, sier han.

Staben er rørt av responsen de har fått hittil, uavhengig av den økonomiske støtten.

- Det virker som vi har truffet en nerve hos folk, og jeg møter stadig folk som har hørt om produksjonen som kan komme opp til meg og si at de digger prosjektet, uten at jeg vet hvem de er, og på mange måter betyr det like mye for meg, sier han.

Premiere neste høst?

For øyeblikket jobber de med klippen, og de håper at filmen skal lanseres neste høst. Og de håper fortsatt på hjelp fra bransjen.

- Vi slutter ikke med å strekke ut hånden til produksjonsselskaper, investorer, distribusjonsselskaper eller andre som kan støtte og hjelpe oss med å få filmen ut til folket. Vi har jo angrepet dette litt bakvendt, litt sånn skyt først og spør etterpå, så det blir spennende å se hva som vil skje med filmen i tiden fremover. Utover det så er det eneste jeg kan fokusere på akkurat nå er å lage den beste filmen jeg kan, sier Sofiedal.

Reklame

NÅ: Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken