Til tross for høye oljepriser er flyreisene rett før jul billigere enn i fjor. Til de europeiske reisemålene er de tre prosent billigere, og prisene på de interkontinentale flyreisene opp mot jul er i gjennomsnitt hele 14 prosent lavere enn i fjor. Årsaken ligger i lavere etterspørsel takket være den økonomiske uroen i Europa.

Det viser siste utgave av Norsk Flyprisindeks fra reisesøkemotoren Travelmarket.no. Indeksen analyserer prisene på flyreiser med avreise i uke 50 (12 - 18. desember 2011) til ti europeiske og til oversjøiske destinasjoner.

Uke 50 billigst
Aller billigst er flybillettene i uke 50. Gjennomsnittsprisene på flyreiser til de ti mest populære storbyene i Europa er tre prosent lavere i uke 50 i år enn i samme uke i 2010.

For den som vil fly lenger av gårde er det enda flere penger å spare. Til oversjøiske reisemål har prisene gått ned med 14 prosent i gjennomsnitt.

- Det er ikke overraskende at de interkontinentale flyreisene er billigere enn i samme periode i fjor. Dette har vært den generelle utviklingen i hele høst. Derimot er det overraskende at flyprisene til de europeiske destinasjonene igjen er nede på et relativt lavt nivå til tross for flyselskapenes drivstofftillegg, konstaterer daglig leder av reisesøkemotoren travelmarket.no Svein Erik Søgård.

Opp til 46 prosent billigere enn i fjor
Det er særlig til byer som Bangkok, Dubai, Johannesburg, Mexico City og Rio de Janeiro at prisene har falt. I særklasse finner vi Sydney i Australia, for de laveste gjennomsnittsprisene dit har falt med hele 46 prosent i forhold til avreiseuke 50 i fjor.

Innen Europa er det særlig billettprisene til Amsterdam og London som har blitt billigere. Norwegian kan tilby billetter fra Gardermoen til Amsterdam som er opptil 20 prosent rimeligere enn i fjor, mens Ryanair har halvert prisene fra Rygge til London Stanstead. Derimot er det blitt dyrere å reise til København, Stockholm, Wien og Roma.

- De billige flyreisene rett før jul indikerer at flyselskapene fremdeles kan merke uroen i de finansielle markedene som ganske markant påvirker etterspørselen. Dette betyr at forbrukerne får en ekstra forhåndsjulegave i form av billige flybilletter, sier Søgård.