(SIDE2): Det er ikke bare varmegrader og hvite sandstrender som skiller oss nordmenn fra våre europeiske venner lenger sør. Også huden vår bærer preg av å bo i et land som ikke er fullt så utsatt for sterk sol og varmt vær.

Vi nordmenn har et sart hud, som er både tynnere og mer sensitiv enn de som bor lenger sør enn oss. I tillegg lever vi i et klima som er mer utfordrende for huden. Derfor er det viktig å vite hvordan man pleier og tar vare på huden på en best mulig måte.

Fra vinter til sommer

Det er særlig om vinteren at huden vår utsettes for vanskelige forhold som sjelden oppleves lenger sør. Vi går stadig fra kaldt utevær til veldig varmt og tørt inneklima. Det tørker ut huden, og kan føre til at den sprekker.

- Blodårenre trekker seg sammen i det kalde uteværet, og utvider seg raskt når du kommer inn i varmen. Dette kan føre til sprengte kapillærer, de tynneste blodårene i kroppen, sier Randi Midtkandal, produktutvikler hos Aqua Derma.

Det imidlertid ikke bare vinteren som er skadelig for huden vår. Også overgangen fra vinter til sommer kan være en kritisk fase for huden, da den ofte har et underskudd av D-vitmaminer, som som gjør huden enda mer sensitiv.

- I overgangen mellom vinter og sommer kan det være lurt å spise mat som fet fisk, lever, smør og egg for å fylle på D-vitamin lagrene, sier Midtkandal.

Lokalproduserte produkter

Ettersom den norske huden har spesielle behov, er det ikke alle kremer som er produsert i utlandet som tar hensyn til de nehovene. Dermed blir det en storre sjanse for at du bruker feil produkt, i forhold til din norske hudtype.

- Derfor kan det være lurt å bruke hudprodukter som er utviklet og produsert i Norge av forskere som forstår norske forhold og norsk hud, sier Midtkandal.

Det de fleste gjør feil er å la være å tilføre huden nok fuktighet. Men selv med god bruk av kremer kan folk med norsk hud oppleve både irritasjon og tørrhet.

- Mange utenlandske produkter inneholder høye nivåer av allergifremkallende parfymer og alkohol, som ofte irriterer eller tørker ut sensitiv hud. Det er også produkter der ute som får huden til å føles mykere, men som ikke inneholder aktive og fuktighetsgivende ingredienser som du faktisk trenger, avslutter Midtkandal.