Gå til sidens hovedinnhold

Norsk økonomi i høygir

NA24-TV: Norsk økonomi suser avgårde i toppfart.

Se flere saker fra NA24-TV her

Norge går så det suser, og den sterke veksten i norsk økonomi fortsatte også i første kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

Bruttonasjonalproduktet (BNP) for fastlands-Norge vokste med 1,4 prosent fra fjerde kvartal 2006, melder Statistisk sentralbyrå. Ifølge Reuters var konsensusforventingen 1,1 prosent.

- Dette er sterkere tall enn ventet, mener sjeføkonom Knut Anton Mork.

Se hele intervjuet fra TV 2 Nyhetskanalen i videovinduet over.

Det var også en markant vekst i antall sysselsatte og en sterk økning i husholdningenes konsum på 2,9 prosent. Det var sterk vekst i både vare- og tjenesteproduksjonen i samme periode.

Varekonsumet gikk opp 4,2 prosent og tjenestekonsumet 0,7 prosent. Mye av veksten skyldes kjøp av biler. Uten bilkjøpene ville veksten i husholdningenes konsum vært på 2,4 prosent. Økningen i bilsalget de to siste kvartalene er trolig påvirket av omlegging av bilavgiftene ved årsskiftet. Økt bruk av finansielle tjenester og fritidstjenester bidro mest til veksten i tjenestekonsumet.

Bruttoproduktet i industrien økte med 0,5 prosent fra kvartalet før, og det var spesielt verkstedindustrien som bidro til veksten.

Privat tjenesteyting steg med 2,1 prosent, mens bygg og anlegg steg med 3,2 prosent. Produksjonen av elektrisitet økte med hele 7,2 prosent, men må ses i sammenheng med lave produksjonstall i fjerde kvartal.

Det var lavere utvinning av olje og gass på norsk kontinentalsokkel i første kvartal 2007 enn i fjerde kvartal i 2006. Det gjorde at BNP for hele Norge hadde en noe svakere utvikling enn for fastlands-Norge.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis