Tradisjon tro dukker debatten om utenlandske flagg i 17. mai-toget opp, så også i år. Denne gangen med et mer alvorlig bakteppe, med Russlands angrep på Ukraina.

MDG-politiker Eivind Trædal i Oslo ønsker nå å se det blå og gule ukrainske flagget i årets barnetog, i tillegg til det norske.

«Grunnlovsdagen er ikke bare en feiring av landet vårt, det er også en feiring av verdier og rettigheter som deles av mennesker over hele verden, enten de er født i Moss eller i Mariupol. Derfor oppfordrer jeg til å markere støtte til Ukraina 17. mai i år», skriver Trædal på Twitter.

I et brev han har sendt til 17. mai-komiteen i Oslo, foreslår han at det åpnes for det ukrainske flagget i barnetoget.

Les også: Listhaug bet seg merke i spesielt én ting i Zelenskyjs tale

– Markere støtte

Bakgrunnen for forslaget er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs tale til Stortinget onsdag, der han roste den norske tradisjonen med barnetog på nasjonaldagen.

– Som mange nordmenn synes jeg det var rørende at Zelenskyj ønsker å arrangere barnetog i Kyiv når landet igjen blir fritt, og jeg fikk ideen om at det går an å gi en liten forsmak på det ved å også markere støtte til Ukraina i årets tog, for de som ønsker det, utdyper Trædal til Nettavisen.

– I år vil det jo gå mange ukrainske barn i barnetoget, som gjerne skulle vært hjemme i landet sitt, legger han til.

Se video: Dette mener statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) om flaggsaken:

Trædal viser til at Bjørnstjerne Bjørnson, som skrev «Ja, vi elsker» og arrangerte det første barnetoget, var en stor forkjemper både for norsk selvstendighet og for at andre folkeslag skulle få selvbestemmelse og frihet.

– Han engasjerte seg blant annet sterkt for Ukraina. Det er også en viktig del av den norske nasjonalfølelsen og feiringen av nasjonaldagen – at den handler om både nasjonale og universelle verdier, sier han, og påpeker:

– Demokratiet, friheten og selvstendigheten vi feirer, er verdier som mennesker over hele verden drømmer om, ikke minst i Ukraina, som i dag er utsatt for en grusom krig. Nordmenn har fått oppleve hvordan det er å bli invadert av et aggressiv, mektig og autoritært naboland.

– Ikke demonstrasjonstog

Trædal avviser samtidig at det er snakk om å gjøre barnetoget til et demonstrasjonstog.

– Poenget er naturligvis ikke å gjøre 17. mai-toget til et demonstrasjonstog, men heller en feiring både av Norge og av de verdiene vi deler med mennesker over hele verden. I flere byer i Norge er det jo ganske vanlig med mange slags flagg i toget, så jeg håper det kan falle i god jord også her i Oslo, sier han.

Erik Stephansen: Zelenskyjs gripende tale i Stortinget viser en viktig detalj

– Men 17. mai er jo en feiring av Norges nasjonaldag, bør vi ikke da holde oss til det norske flagget?

– Hvis folk fortrekker å bare markere med norsk flagg på denne dagen så har jeg full forståelse for det, jeg er i grunn veldig lite bekymret for at vi nordmenn ikke skal ha nok nasjonalfølelse på 17. mai. Jeg har i alle fall i overflod, så da synes jeg ikke det er problematisk å utvide feiringa til å også inkludere andre lands drøm om demokrati og frihet, sier Trædal.

I brevet han har sendt til 17. mai-komiteen i Oslo, foreslår han at de oppfordrer folk til å ta med det ukrainske flagget:

«Etter den ukrainske presidenten Zelenzkyjs tale til Stortinget i går, der han blant annet sa at han ønsker seg et barnetog i Kyiv når krigen er over, så har jeg kommet på en idé som jeg ønsker å løfte til dere andre i 17. maikomiteen: kan vi i år gi et signal om at de som ønsker det kan ta med seg ukrainske flagg i år, i tillegg til det norske?», skriver Trædal.

Flaggutspillet ble først omtalt av Avisa Oslo.

GARDERMOEN (Nettavisen): Høyre-leder Erna Solberg med klar beskjed om utenlandske flagg på 17. mai.

– Ytringsfriheten gjelder

Lederen av 17. mai-komiteen i Oslo, Anna Dåsnes (V), avviser ikke forslaget.

– Det er mange i Oslo som vil markere sin støtte til ukrainerne på 17. mai. Det vi markerer på 17. mai, nemlig frihet, fred og demokrati, er akkurat det som er under angrep i Ukraina nå, sier Dåsnes til Nettavisen.

Hun viser til at det ikke er forbudt å bruke andre flagg i barnetoget.

– Når det kommer til flagg, har vi ikke forbud mot andre flagg enn det norske i barnetoget. Ytringsfriheten gjelder også på grunnlovsdagen. Vi pleier å oppfordre skolene til å bruke det norske flagget, det samiske flagget eller FN-flagget, sier Dåsnes, og legger samtidig til:

– Hvorvidt vi skal oppfordre til å bruke ukrainske flagg i barnetoget, vil komiteen ta stilling til i neste uke.

– Det årlige maset

Flaggdebatten koker nå på sosiale medier, der meningene er delte. Her er noen av reaksjonene på Twitter:

«Det årlige maset om at 17. mai helst skal handle om alt annet enn Norge er en pussig tradisjon. I år begynner det visst tidligere enn vanlig».

«Jeg støtter Ukraina og ukrainere. Hva med å vifte med ukrainske flagg på alle andre dager enn 17. mai?».

«Ukrainske flagg på 17. mai er så wergelandsk som du kan få det. Køyr på!»

«30. mars og Zelenskyj startet årets flagg-debatt. Det blir kanskje også ukrainske flagg i barnetogene på 17. mai».

«17.mai-toget i år. Det traff meg #Zelenskiy@ZelenskyyUa Håper toget er fullt av ukrainske barn i korps og klasser! Med norske og ukrainske flagg og gjerne en mor og far».

«Har ikke noe i mot all hjelp og støtte til Ukraina. Man må bare passe på å balansere det hele. Ukrainere hadde nok likt å se et 17. mai tog slik det egentlig fortoner seg».

«Et av de sikreste vårtegnene at det nok en gang brygger opp til flaggdebatt».

«I år skal jeg prøve å få tak i et ukrainsk flagg. Det skal få stå ved siden av det norske og minne om at frihet og selvstendighet ikke er en selvfølge. Håper ukrainske barn i Norge får vifte med blågule flagg den dagen».