Under fjorårets tiårsmarkeringen av 22. juli ba Jonas Gahr Støre (Ap) høyresiden om å ta særlig ansvar for et oppgjør med høyreekstremisme.

I år var fokuset noe annet. Statsministeren snakket heller om skytingen mot utestedene Per på hjørnet og London Pub, der han trakk frem at gjerningsmannen «høyst trolig var motivert av islamistisk ekstremisme».

«Derfor henvender jeg meg i dag til de moderate muslimene, det store flertallet i muslimske miljøer - og ber dem snakke ut mot både holdningene og handlingen, igjen; snakke tydelig til de deler av befolkningen som lytter spesielt til dere», sa Støre under talen fredag morgen.

Hardt ut mot Støre

Talen til Støre fikk Høyre-politiker Fabian Stang til å reagere. I et Facebook-innlegg går han hardt ut mot statsministeren og skriver følgende:

Kjære Venner.

Grusomhetene 22. juli gir oss fortsatt et fellesskap og samhold, i respekt for de mange som ble direkte rammet.

Det har vært mitt håp at denne dagen kunne bli en dag for sorg og medfølelse og ikke politikk.

Når Støre i år igjen velger å politisere sine taler, tillater jeg meg å reagere.

I begravelser holder presten en tale som alle kan kjenne seg igjen i. Derfor fordrer da heller ikke demokratiet at andre får tilgang til prekestolen.

Men Støre bruker den talerstolen han har enerett til 22. juli til å pålegge andre et særlig ansvar for terrorisme.

I år var det muslimene.

Jeg er redd han besudler den felles sorg hele Norge kjenner 22. juli.

Her er en skjermdump av Facebook-innlegget til Stang:

Det er heller ikke første gang Stang har fått det til å koke på sosiale medier. Etter fjorårets minnesmarkering skrev Høyre-politikeren også et innlegg som fikk det til å renne over for mange.

Se fjorårets Facebook-innlegg fra Stang her:

Reagerer på tidspunkt

Uttalelsene til Stang gikk ikke stille forbi i år heller, og det tok ikke lang tid før flere reagerte på Twitter.

Rådgiver for Arbeiderpartiets stortingsgruppe, Jonas Spildrejordet, var en av de som var raskt ute med å stille spørsmålstegn ved innlegget.

– Hva i helvete er greia med Fabian Stang og 22. juli, skrev Spildrejordet.

– Hakke løst på Arbeiderpartiet

MDGs representant i Oslos bystyre, Eivind Trædal, bet seg også merke parallellen til fjorårets innlegg.

– To år på rad bruker Fabian Stang 22. juli til å hakke løst på Arbeiderpartiet. Smålig og kjip oppførsel, skriver Trædal.

Arbeiderpartiets Elin L'Estange understreket også Høyre-politikerens valg av tidspunkt.

– Timing, Fabian. Det handler om timing. Vær snill og ta dette en annen dag, skriver L`Estange.

Kommer med oppfordring

Flere andre har også latt seg provosere av innlegget til Stang. Politisk kommentator i Vårt Land, Emil André Erstad, oppfordret blant annet Stang til å lære seg skikk og bruk.

– Den eminente Sigrid Sollund har jo skrive ei heil bok om temaet skikk og bruk – eller «enkle regler for at vi mennesker skal ta hensyn til hverandre og trives bedre sammen.» Kanskje Fabian Stang kan byrje med å lese den, skriver Erstad.

Andre er mer krasse i kritikken:

Ingen kommentar

Nettavisen tok kontakt med Fabian Stang for å høre mer om bakgrunnen for uttalelsene i innlegget. Da forteller Stang at han ikke har mer å tilføye til saken.

– Føler jeg har sagt det som kan sies og mange muslimske organisasjoner har sagt det samme, skriver Stang i en SMS til Nettavisen.