Avisa Nordland melder at tidligere Hamarøy-ordfører Rolf Steffensen melder seg ut av Arbeiderpartiet på grunn av saken om vindkraftanleggene på Fosen i Trøndelag.

Samiske aktivister og Natur og ungdom sperrer mandag inngangen til olje- og energidepartementet for å vise motstand mot regjeringen i saken om vindkraftanlegget. Mandag morgen fikk de besøk av klimaaktivist Greta Thunberg.

Anledningen for aksjonen er at det er 500 dager siden Høyesterett erklærte at konsesjonen til det som er landets største vindkraftanlegg var gitt på uriktig grunnlag. Regjeringen har ennå ikke bestemt seg for hvordan de skal følge opp dommen.

«Den direkte foranledningen er Aps og regjeringens vedvarende krenkelser av urfolksrettighetene i etterkant av Høyesteretts dom i den såkalte Fosen-saken» skriver Steffensen i en e-post til partiet, ifølge AN.

Les også

Samenes krav om å fjerne vindturbiner koster tre millioner kroner per reinsdyr

Steffensen har vært medlem siden 1985, og var ordfører fra 2007 til 2015.

– Denne saken er så fundamental. Her har man en høyesterettsdom som slår fast at konsesjonen til denne massive kraft-installasjonen på Fosen er gitt på ulovlig grunnlag. Det skulle aldri vært bygget og krenker i dag menneskerettighetene til Norges urfolk, sier han til AN.

Steffensen sier til Nettavisen at turbinene må rives.

– Det er bare én handling jeg forventer, og det er at de følger premisset for dommen, at man innleder en prosess for å ta ned vindturbinene. Naturen må tilbakeføres så det igjen blir det det har vært for reindriften i området. Det er det eneste som er akseptabelt. Alt annet er utålelig, sier han.

– Selv om Høyesterett ikke sier spesifikt at turbinene må rives?

– Jeg ser at det er det man gjemmer seg bak, men jeg ser ingen annen måte å gjøre det på. Det er et ulovlig fattet vedtak, og da må man gå tilbake til start. Alt annet blir en ny krenkelse, sier den tidligere Ap-mannen til Nettavisen.

Les også

Full konfrontasjon med samene

Fosen vind beslaglegger et område på 60 km2, og produserer omtrent 2,7 TWh i året, som er langt over det husholdningene i Trondheim bruker på ett år. Staten er majoritetseier i Fosen vind.