Den siste tiden har det stormet rundt Bodø-ordfører Ida Pinnerød fra Arbeiderpartiet.

I starten av november fortalte Pinnerøds partikollega Thor Arne Angelsen til Avisa Nordland at han har sendt inn varsler mot Pinnerød og tre andre i to av partiene som styrer i Bodø. De andre er Aps gruppeleder, varaordføreren fra Senterpartiet og gruppelederen i Sp.

Angelsen, som sitter i bystyret, anklager dem for å ha spredt rykter om at han er mentalt syk, som svar på at Angelsen brøt med byrådet og dannet flertall med opposisjonen i en betent sak om kutt i bodøskolen.

Fredag gikk gruppelederne i Høyre og Frp ut i AN med historier som underbygger Angelsens anklage.

Nå kan Nettavisen fortelle at det ligger enda et varsel mot Pinnerød på Arbeiderpartiets partikontor på Youngstorget. Varselet, som er under behandling, er fra Pinnerøds tidligere varaordfører, Synne Bjørbæk i Rødt.

Også Bjørbæk påstår at Pinnerød svarte på politisk uenighet mellom de to med å fortelle andre i bodøpolitikken at Bjørbæk var mentalt syk.

Saken ble ved en feil publisert uten tilsvar fra Pinnerød eller kommentar fra Arbeiderpartiet. Dette ble lagt inn klokken 14:36. Nettavisen beklager feilen. Les hele tilsvaret fra Pinnerød nederst i saken.

Etter tilfeller der de to har vært uenige skal en bekymret Pinnerød ha fortalt andre lokalpolitikere i Bodø at Bjørbæk sliter med sin mentale helse, påstår Bjørbæk.

– Jeg kan bekrefte at jeg har sendt inn et varsel om Ida. Det er knyttet til to tilsvarende episoder som det Thor Arne (Angelsen, red.anm.) er utsatt for, sier Bjørbæk til Nettavisen.

Hendelsene er fra april 2016 og juni 2018. Bjørbæk var Pinnerøds varaordfører på denne tiden.

Varselet fra Bjørbæk ble sendt inn like etter at Arbeiderpartiet fullførte sin behandling av det første varselet. Der konkluderte partiet med at ordfører Pinnerød og gruppeleder Anne Mari Haugen ikke hadde gjort noe galt, skriver Avisa Nordland. Senterpartiet konkluderte med det samme i varselsaken mot deres egne.

– Jeg var maktesløs

Bjørbæk sitter fortsatt i bystyret i Bodø og ble nylig innstilt som førstekandidat hos både Nordland Rødt og Bodø Rødt.

Hun forteller at hun bestemte seg for å varsle etter at Thor Arne Angelsen i Ap anklaget ordføreren for oppførsel som er svært lik det hun selv påstår å ha opplevd.

– Jeg synes Thor Arne var veldig tøff som turte å si ifra og som varslet. Det fikk meg til å tenke gjennom dette på nytt. Jeg varsler fordi saken til Thor Arne viser at dette kan være et mønster, og fordi det er riktig å støtte Thor Arne.

– Har det blitt spredt rykter om din mentale helse?

– Ja, og det skjedde i forbindelse med uenighet, sier Bjørbæk, som ikke ønsker å gå i detalj på innholdet i varslene.

– Det fikk meg til å føle meg veldig maktesløs og det har skapt mange ubehagelige situasjoner for meg. Jeg tør nesten ikke å tenke på hvor mange som har trodd på disse ryktene. Det er umulig å forsvare seg mot.

– Slet du med den mentale helsen din på disse tidspunktene?

– Nei. Jeg har aldri hatt noen plager med min psykiske helse, svarer Bjørbæk kontant.

Bekreftes av tredjepart

Tilbake til sommeren 2022. Under behandlingen av tertialrapporten til kommunen foreslår rådmannen et skolekutt på 17 millioner kroner. Posisjonen, bestående av Ap, Sp, SV, MDG og KrF, støtter forslaget. De har flertall i bystyret med én stemmes overvekt.

Saken er omstridt og skaper heftig debatt i lokalpressen. Angelsen i Aps gruppe bryter med eget parti og foreslår at kuttet reduseres til 11 millioner. Dette får han med seg hele opposisjonen på, og de får et knapt flertall.

Les også: Høyre nesten dobbelt så store som Ap

Når opposisjonen skal ta stilling til forslaget, dukker det opp en uventet bekymring, ifølge gruppeleder i Bodø Høyre, Joakim Sennesvik. Han og Frps Tommy Wisth forteller til Avisa Nordland at de ble fortalt av Pinnerød, gruppelederne i Ap og Sp, at de ikke burde stemme for Angelsens forslag fordi Angelsen er mentalt syk.

Tommy Wisth i Bodø Frp sier følgende til AN om Aps gruppeleder Anne Mari Haugen:

– Jeg og min partigruppe satt inne i et møterom med lukket dør da gruppelederen i Arbeiderpartiet banket på døra og ville snakke med meg. Vi går inn på hennes kontor, hvor hun sier at det ikke er lurt å stemme på forslaget til Angelsen. Blant annet fordi det ville komme i avisa, at han ville bli hengt ut, og av hensyn til familien og hans psykiske lidelse.

Les også: SV fosser fram: Ser 10-tallet på ny måling

Sennesvik forteller at ordføreren gav en lignende begrunnelse for å ikke støtte Angelsens forslag.

– Hun framsatte samme type påstander om at Angelsen var mentalt syk. Det framsto for meg som at dette var koordinert, og at ordføreren var med på dette, sier Sennesvik til AN.

Angelsen selv har kalt påstandene om hans mentale helse for «grove og usanne».

Ble omtalt i 2018

Bjørbæk ønsker ikke å gå detaljert gjennom innholdet i varslene, men forteller at den første hendelsen skjedde i tilknytning til en uoverensstemmelse hun og Pinnerød hadde etter et oppsummeringsseminar i 2016. Det andre varslet handler om en hendelse som allerede er omtalt i media:

NRK skrev nemlig i 2018 at Pinnerød, kort tid etter at Rødt ble kastet ut av flertallssamarbeidet den sommeren, tok daværende leder av Rødt Bodø, Astri Dankertsen, til side og ba henne forsøke å overtale Bjørbæk til å ta ut sykemelding.

– Det syntes jeg var spesielt, siden jeg ikke oppfattet Synne som syk eller med dårlig helse på noe vis, sa Dankertsen til NRK den gangen.

Les også: Nektet å møte i NRK-studioet: Nå angrer hun

– Nå forholder jeg meg til varslingsinstansen og venter på deres behandling. Jeg vil oppfordre alle andre som eventuelt har hatt slike opplevelser om å varsle det til partiene, så man kan få en oversikt og en god behandling, avslutter Bjørbæk.

Avventer avgjørelse

Pinnerød sier følgende til Nettavisen:

– Arbeiderpartiet har konkludert med at jeg ikke har brutt partiets retningslinjer mot trakassering i saken med Angelsen, og jeg har allerede svart til Avisa Nordland at jeg ikke kjenner meg igjen i de beskyldningene og karakteristikkene som har kommet min vei i den forbindelse.

– Når det gjelder Bjørbæk, så tar jeg til etterretning at det foreligger et varsel, og avventer behandlingen. Av respekt for varslingsinstituttet kommer jeg derfor ikke til å gi videre kommentarer, sier Pinnerød.

Kommunikasjonssjef Ole Martin Buene i Arbeiderpartiet sier følgende til Nettavisen:

– Jeg kan si, på generelt grunnlag, at alle varslingssaker i Arbeiderpartiet håndteres grundig og etter tydelige retningslinjer. Dette innebærer blant annet at ekstern juridisk kompetanse er med på prosessen, at den eller de som varsler og den eller de som blir varslet på blir grundig hørt ut, og at det hentes inn dokumentasjon og/eller uttalelser fra andre eventuelt involverte, sier han til Nettavisen.