Se videointervju med partisekretær Kjersti Stenseng (Ap):


GARDERMOEN (Nettavisen): Regjeringspartiene sliter med oppslutningen på meningsmålingene, og mister sitt flertall sammen med SV på de siste nasjonale stortingsmålingene.

– Jeg tror folk er både urolige, engstelige og har ganske store forventinger til en regjering som skal løse ganske mange store utfordringer, sier Arbeiderpartiets partisekretær, Kjersti Stenseng, til Nettavisen om de dårlige målingene.

Stenseng synes likevel ikke det er så rart at folk er utålmodige.

– Folk har jo stått i både koronapandemi, inn i skyhøye strømpriser og vi er i en situasjon hvor vi skal håndtere en flyktningkrise. Det er ikke så rart at de forventningene rettes til oss som sitter i regjering og styrer, sier hun.

Les også: Jonas Gahr Støre lover ikke drahjelp til Senterpartiet: - Det er prisen å betale

– Må være tålmodige

Partisekretæren er klar på hva hun mener løsningen er:

– Jeg tror det viktigste vi gjør er å levere politikk på det aller viktigste nå, å gi folk trygghet.

– Men det klarer dere ikke akkurat nå?

– Jo, jeg mener at vi gjør det. Jeg tror vi også må være litt tålmodige. Nå har jo målingene våre ligget ganske stabilt i en periode, og så tror jeg det er store forventninger og at folk er utålmodige, sier hun, og legger til:

– Jeg tror vi må stå støtt i den vanskelige situasjonen som er, levere politikk som møter det - og så tror jeg vi bygger tillit gjennom det.

– Kan de dårlige målingene rett og slett true hele regjeringssamarbeidet?

– Nei, det regjeringssamarbeidet står veldig støtt, og vi er opptatt av å levere på det både Arbeiderpartiet og Senterpartiet, så svaret på det er nei, sier Stenseng.

Les også: Støre: - Vi trenger en bred debatt i landet vårt nå

– Lenge til valget

Arbeiderpartiets gjennomsnitt på målingene i mars er på 22,6 prosent, ifølge nettstedet pollofpolls. Det er ned nesten fire prosentpoeng fra valgresultatet på 26,3 prosent.

For regjeringspartneren Senterpartiet går det enda dårligere, som er halvert i oppslutning siden jubelmålingene på 20-tallet for ett år siden. I mars er partiets gjennomsnitt på målingene på bare 8,3 prosent. Senterpartiets valgresultat var på 13,5 prosent.

– Verst stilt er det nå for Senterpartiet, som har målinger helt ned på 6-tallet. Ødelegger det mye for dere som regjering?

– Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering er opptatt av å svare på de store utfordringene vi står overfor. Både her i Norge ved at kommunene skal bosette flyktninger, og parallelt med at vi skal håndtere kriser så skal vi levere på det vi sa på Hurdal, sier Stenseng, og samtidig konstaterer:

- Det ganske lenge til neste valg.

Parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, avviser også at nedgangen på målingene truer regjeringssamarbeidet.

– Vi har et godt samarbeid med Senterpartiet, både i regjeringen og i Stortinget. Og så er det slik at meningsmålinger går opp og ned, og jeg håper at vi får bedre målinger også for Senterpartiet fremover, sier Aasrud til Nettavisen.

– Lover ingenting

Krisene har imidlertid stått i kø siden Støre og hans mannskap overtok regjeringskontorene i oktober i fjor. Koronapandemi, strømkrise og krig i Europa, som nå fører til rekordhøye bensin- og dieselpriser her hjemme - og som gjør at flere har etterlyst tiltak.

Men Stenseng vil ikke love folk hjelp til bensinregninga.

– Vi lover ingenting, vi følger de krisene som er og de svingningene ganske tett. Vi har nå siden oktober levert tiltak på mye av det folk har møtt oss på som har gått hardt utover lommeboka. Det vi er mest opptatt av nå er trygghet, og trygg økonomisk styring, sier hun.

Lovnader kan heller ikke Aasrud komme med.

– Det får de jobbe med, de som sitter i regjering. Det er viktig at vi har trygg styring på økonomien. Det er mange utgifter som skal dekkes opp nå, men krigen i Ukraina er krevende for oss. Så vi får komme tilbake til hvilke tiltak som kommer fremover, sier hun.

Fredag klokken 12 legger statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fram nye krisepakker som følge av krigen i Ukraina.