Neste høst er det lokalvalg, der Arbeiderpartiet skal forsvare makta i alle de største byene. Før helgen møtte Høyres storbynettverk i Oslo for å legge planen for å komme tilbake i posisjon.

Ett av grepene de er klare til å ta er på velferd, der de ønsker å øke valgfriheten ved å gjøre det lettere for private aktører å drive, så lenge det offentlige betaler.

Nettavisen har møtt partiets ordfører- og byrådslederkandidater i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø. Alle sier de vil privatisere tjenester innen:

  • Barnehage
  • Barnevern
  • Hjemmehjelp
  • Sykehjem

– Det viktigste er at vi får de beste tjenestene, enten det er eldre, pleietrengende eller barn, og ikke hvem som leverer dem. Dette blir en viktig kampsak og skillelinjer i valgkampen neste år – og vi kan garantere at vi skal slippe til alle gode krefter uavhengig av hvem som eier tjenestene.

Det sier Eirik Lae Solberg til Nettavisen. Han er partiets kandidat til å erstatte Raymond Johansen som byrådsleder i Oslo.

Oslo-byrådet blar opp 80 millioner for ny barnehage: – Det henger ikke på greip

I hovedstaden har forbudet mot nye, private barnehager vært et betent tema. Der har den lokale Høyre-toppen en klar lovnad:

– Noe av det første vi vil gjøre er å fjerne forbudet mot å kunne starte en barnehage. Arbeiderpartiet mener at det bare er kommunen som skal kunne starte barnehager, og det er til skade for tilbudet til barna og det går utover kvaliteten når du ikke har det mangfoldet.

Sykehjemmene, som det rødgrønne Oslo-byrådet har rekommunalisert, vil han dessuten ha ut på anbud igjen.

– Handler ikke om profitt

Også på Sørlandet skal de private få bedre vilkår i velferden. I hvert fall hvis ordførerkandidat Mathias Bernander får det som han vil:

– Vi vil se på mulighetene for å bygge det neste sykehjemmet av private, og at det også kan driftes av private. For vi ser at det gir god kvalitet. Det utfordrer også det offentlige, sier han i intervjuet med Nettavisen.

– Hva tror du velgerne vil si når de ser at det tas ut mer profitt fra velferden?

– Jeg tror velgerne ser at det handler ikke om å ta ut profitt fra velferd. Realiteten er faktisk at kommunene sparer penger og at kvaliteten på tjenestene er minst like gode, og det må jo være det viktigste.

Milliardær er lei av retorikken: – Det skapes et inntrykk av at rike mennesker ikke bidrar, de er bare profitører

Anne Lindboe, Høyres ordførerkandidat i Oslo, avfeier også profittkritikken, som særlig kommer fra de rødgrønne partiene.

– For hver krone en privat aktør tjener, sparer det offentlige tre kroner. Så de som profitterer på private barnehager er faktisk det offentlige. Det er mye dyrere for kommuner å bygge og drifte barnehager selv enn å sette det ut til private aktører, sier hun.

Tallene Lindboe viser til handler om barnehager, og er hentet fra en rapport fra Agenda Kaupang i 2021, betalt for av Private barnehagers landsforbund (PBL).

– Det har blitt en velferdsprofitørdebatt, men den største profitøren er kommunen selv. Så har det skjedd en formuesoppbygning på eiendom, det er der pengene er bygget opp. Eier du 200 barnehagebygg og selger dem, så blir det så klart mye penger, sier Lindboe.

Høyre nesten dobbelt så store som Ap

– Ganske ufyselig begrep

Heller ikke ordførerkandidaten i Stavanger, Sissel Knutsen Hegdal, vil høre at aktørene er «velferdsprofittører».

– Det at du hele tiden skal kommunalisere tjenestene er stikk i strid med den retningen vi ønsker å ta Stavanger i. Velferdsprofitører er et ganske ufyselig begrep, tordner hun.

– Er det ikke litt sant i det?

– Nei, skal du drive noe så må du gå med overskudd, men ser du på regnskapene til barnehagene så går de knapt med overskudd. Mange av de private barnehagene går med røde tall, og har det tøft, hevder Hegdal.

På Vestlandet lover byrådslederkandidat i Bergen, Christine Meyer, å åpne døra opp for private om hun får makten.

– Vi hadde 70 prosent private barnehager i Bergen, og nå er det redusert til 60 prosent fordi byrådet har valgt å rekommunalisere for en halv milliard kroner. Pengene kunne heller blitt brukt til å oppgradere de kommunale barnehagene som vi sårt trenger, sier Meyer til Nettavisen, og påpeker:

– Vi glemmer dem som gjorde at det var mulig med barnehageløftet, som var de private. Så på et tidspunkt så passer det, men så er det en ny æra og alt skal være kommunalt.

Ny brutal måling: Ap har aldri vært målt lavere

Ap: – Godt de er dønn ærlige

Byrådsleder i Bergen, Rune Bakervik (Ap), liker imidlertid dårlig det han hører fra Høyres toppkandidater.

– Det er jo på mange måter godt at Høyre er dønn ærlig om dette. Folk husker nok hvordan det gikk forrige gang Høyre sendte eldre og pleietrengende på anbud, og ingen vil tilbake dit, sier Bakervik til Nettavisen, og understreker:

– I Bergen er ikke omsorgen til salgs. Høyre sine løsninger har vært prøvd og det endte i mindre verdighet og dårligere tjenester for de som aller mest trenger en kommune som stiller opp for seg.

Bakervik viser til forrige gang Høyre styrte Bergen, da flere ting gikk galt, ifølge ham:

– Sist gang Høyre styrte Bergen gikk økonomien på grunn, og de måtte gjeninnføre eiendomsskatten på dobbelt nivå. Det var helseskadelig luft inne i elevenes klasserom og skoler ble stengt. Luftforurensingen i byen var så høy at det var helseskadelig. Det var 550 barn i barnehagekø, sier han, og legger skrytende til:

Les også: Oslo tar tilbake nok et privat sykehjem: – Setter de eldres verdighet til side

– Vi har ryddet opp i økonomien, skolene pusses opp og bygges ut i stort monn, byluften er nå bedre enn på nesten 20 år, vi har oppnådd full bydelsvis barnehagedekning for fjerde år på rad og gratis SFO for de minste.

– Ideologiske skylapper

Lindboe går også hardt ut mot Oslo-byrådets kamp mot de private aktørene.

– Det dreier seg om å levere så gode tjenester som mulig, og det vi dessverre ser nå er et byråd som har ideologiske skylapper som er mye mer opptatt av hvem som leverer tjenestene enn kvaliteten på dem, sier hun til Nettavisen.

For Lindboe mener det snakkes for lite om kvalitet i velferdstjenestene i dag.

– Jeg vil be byrådet om å begynne å bry seg mer om hva de som bor i Oslo faktisk trenger. Jeg synes det er trist at man ikke anerkjenner at det å ha både private og kommunale aktører gjør at man lærer av hverandre, og at alle blir bedre, sier hun.

Lindboe har tidligere vært direktør i PBL, samt barneombud, men avviser at det gjør henne inhabil.

Oslo-byrådet blar opp 80 millioner for ny barnehage: – Det henger ikke på greip

– Baklengs inn i framtida

Aps gruppeleder i Oslo bystyre, Andreas Halse, rister bare på hodet av Høyres valgkampløfte.

– Det er å gå baklengs inn i framtida. Vi har nettopp vært gjennom en stor pandemi, som har vist oss verdien av å ha gode, felles tjenester – og det bør vi fortsette å bygge på. Det har vært en suksessfaktor i Oslo, sier Halse til Nettavisen.

Han er uenig i at de private, kommersielle aktørene ikke tjener penger.

– Dette er et opplegg der noen rike mennesker og kapitaleiere skal tjene mer penger. Vi ser barnehagemilliardærer som flykter fra landet, samtidig som vi ser at i sykehjem som vi har tatt over fra kommersielle aktører, så får hjelpepleiere 50-60.000 kroner mer i årslønn. Og dette er folk som burde få mer i lønn, og ikke mindre, sukker han.

Halse hevder at den store besparelsen for private aktører, er kutt i de ansattes lønn og pensjon.

– Det går utover lønna til de ansatte, men da går det også i andre omgang utover kvaliteten i tjenesten, sier han, før han konstaterer:

– Jeg er ikke så overrasket over at Oslo Høyres ordførerkandidat, som sto for dette da hun jobbet i PBL, vil gjennomføre det flere steder, men det er jo ingen god politikk for byens barn eller for de som jobber i barnehagene.