Parkeringsplasser fjernes, veier stenges og bilene stenges stadig mer ute fra landets største byer. Særlig i Oslo har folk fått merke endringene i politikken som føres de siste årene, der sykkelveier, gågater og kollektivtrafikk blir prioritert foran bilen.

Men nå slår landets største bilentusiast-organisasjon, Amcar, alarm - og advarer mot det de mener er en fiendtlig politikk. Organisasjonen representerer 52.000 bilentusiaster med særlig interesse for amerikanske veteranbiler i Norge.

– De som er avhengig av bil blir fremstilt som miljøsvin og føler seg uvelkomne i egen by, sier Amcars leder, Hilberg Ove Johansen, til Nettavisen.

Les også: Oslo kommune snur etter miljø-tiltak ble kalt «galskap»: – Nå er Amcar-tradisjonen tilbake

– Blitt et bilhat

Johansen mener det nå har gått for langt, og at politikken som føres skaper en unødvendig splittelse i befolkningen.

– Jeg hører jo hvordan våre medlemmer reagerer, og hvordan reaksjonene har vært tiltakende i det siste. Vi opplever at de som er bilister, oppfatterer det som mobbing, sier han.

Han går så langt som å karakterisere det som et hat overfor bilistene.

– Det har blitt et bilhat. Jeg tror det polariserer veldig, og det gjør meg bekymret for Norge som en effektiv stat, sier Johansen, og understreker:

– Hvis man ikke tror at bilen kommer til å være det foretrukne valget de neste hundre årene for privat transportering, så kommer vi til å henge etter.

Les også: Full strid om motorveiplaner i Oslo: – Antagelig landets dyreste per meter

Amcar-lederen mener samferdselspolitikken, særlig i de største byene Oslo, Bergen og Trondheim, også fører til en politikerforakt.

– Du har konfliktnivået på veien mellom syklist og bilist. Bilistene har gjennom bypakkene måttet gi fra seg mer og mer vei til syklistene. Da må noen være hjemme og si fra , for bilen er en del av løsningen og vi må tenke annerledes, sier han.

– Ganske alvorlig

Selv bor han i Trondheim, der bilene blir skviset mer og mer ut av bykjernen.

– I Trondheim føres det en aktiv politikk for å hindre biler inn i byen. Det er ganske alvorlig, for trafikken vil øke med 1,9 prosent. Det bekymrer meg, fordi jeg tror ikke vi forstår at bilen kommer til å være folks førstevalg når det gjelder persontransport, sier Johansen.

Han bare fnyser av de mange forslagene som kommer, om å omgjøre parkeringsplasser og gater til såkalte byrom for folk flest.

– Selve essensen ved en by er at det er gater, bygg og handel, og det har aldri vært ment å være bygda, vektlegger bilentusiasten.

Han viser dessuten til en undersøkelse Norstat har utført for Amcar, som viser at om lag 80 prosent på landsbasis er avhengig av bil i hverdagen. Og at selv blant folk som bor i Oslo, er det rundt 60 prosent som svarer det samme.

– Likevel er det er ikke måte på hva som kan foreslås for å sette ned hastigheter, stenge veier, øke kjøredistansen og gjøre det vanskeligere og dyrere å være bilist, sier Johansen, og legger til:

– Enden på visa er at man får følelsen av at man egentlig ikke vil ha bilene, men på grunn av pengene man kan hente inn fra dem for å finansiere alle andre samferdsels- og miljøtiltak, så må man holde seg for nesen og ta det.

Han angriper særlig Arbeiderpartiet og Høyre, som han mener ikke tør å kjempe for bilistene.

– Det virker som om Arbeiderpartiet og Høyre skal tekkes ytterliggående meninger, spesielt i byene. De er redde for å ikke få med seg de unge velgerne. Høyre gikk fra å ville legge til rette for biler i 2018, til en resolusjon i år om at de vil fjerne biler i Oslo, sier han.

Les også: Nå blir det dyrere å parkere elbil i Oslo: – Rett og rimelig

– Klimaproblemet løser seg

Mest oppmerksomhet har likevel Bilfritt byliv-tiltakene i Oslo fått, der de rødgrønne partiene med Miljøpartiet de Grønne (MDG) i spissen har fjernet 4500 parkeringsplasser og har stengt flere gater og bygd kilometervis med sykkelfelt.

Men bilentusiasten mener den store utviklingen i bilverdenen, og eksplosjonen i elbilsalget i Norge, gir politikerne dårlige argumenter for å fjerne bilene.

– Klimaproblemet løser seg egentlig. Innen 2027 finnes det vel ingen kjente bilfabrikanter som kommer til å satse på en bensin- eller dieselmotor. I Norge er det vel snart ingen som kjøper en ny bensin- og dieselbil, sier Johansen.

– Miljøsaken er jo viktig for mange. Ser dere det også?

– Det ser vi også, men alle forstår det at dersom man stenger noen gater, og du likevel er avhengig av bilen, så øker reisetiden din. Du står og stanger i kø fordi et felt er stengt for å gi plass til et sykkelfelt, sier han.

– Så det å stenge noen gater, mener dere ikke har noen effekt på klimaet?

– Nei, det er overdrevent. Du gjør det bare verre for folk, og man forurenser mer, sier Johansen.

– Det blir jo mer plass til gående, syklende og mer byliv. Så det gir jo også store fordeler for mange?

– For noen er det flott, men du må ikke glemme de gruppene som er avhengig av bil. Som næringslivet som trenger transport til virksomheten sin. Du kan få en hyggelig effekt på den ene siden, men så er det andre som opplever det som svært negativt, sier han.

– Jeg kjører elbil

– Tror du at du kan bli møtt med reaksjoner siden du kommer med disse utspillene som leder av en organisasjon for biler som virkelig forurenser, og bruker store mengder fossilt drivstoff?

– Når en bil først er produsert, og man velger å beholde den over flere generasjoner, og den har gått i snitt rundt 190 mil i året, da har den et lavere karbonavtrykk enn en elbil, svarer Johansen, og understreker:

– Vi er en organisasjon for bevaring og ivaretakelse av kjøretøy, men vi er like mye opptatt av den menneskelige friheten til å velge og retten til å ha en hobby.

Les også: Dette midlertidige tiltaket koster 11 millioner: Stenger flere Oslo-gater

– Gjør dette «bilhatet» noe med folks interesse for biler?

– Ja, vi har sett en vekst i medlemsmassen og interessen for det å ha kjøretøy som hobby. Men jeg tror det er en kombinasjon med at nå blir snart den siste bensin- og dieselbilen produsert, og har du lyst til å ha kjøretøy som en hobby må du gjøre det nå. Vi merker at folk er mer opptatt av kjøretøy nå enn tidligere, sier Amcar-lederen.

– Så dine medlemmer vil fortsette å kjøre de forurensende bilene i fremtiden?

– Jada, men gjør mine medlemmer som meg i hverdagen, så kjører de en elbil. Vi har jo ikke entusiastisk kjøretøy som en bruksgjenstand, men som en hobby, sier han.

MDG: – På ville veier

Miljøpartiet de Grønne (MDG) mener imidlertid at Amcar bommer med sin kritikk.

– Jeg synes Johansen og Amcar-klubben er på ville veier her. Han representerer en gjeng med entuasiaster som gjør en fantastisk jobb med å ta vare å gamle kulturskatter, og her gjør han sin egen forening en diger bjørnetjeneste ved å dra inn helt andre ting, sier MDG-nestleder Arild Hermstad til Nettavisen.

– Som han selv sier så brukes disse bilene svært lite, og de er et minimalt klimaproblem for å si det på den måten. Så hevder han samtidig å representere folk som er avhengig av bil i hverdagen, men det er jo en feilslutning, sier Hermstad.

Han påpeker at det folk trenger er rask og sikker mobilitet og fremkommelighet.

– I de største byene er det bedre for alle dersom vi legger til rette for at flere velger sykkel, gange og kollektiv. Ulempene ved bilavhengighet, også elbiler, er enorme i de største byene. De som bor og ferdes sentralt i byene våre har krav på rein luft, grøntområder og gode kvaliteter i nærmiljø, sier MDG-nestlederen.

Les også: Byantikvaren fraråder Oslo-tiltak: «Malplassert og svært uheldig»

Hermstad kaller Amcars ønsker for en «utdatert politikk».

– Jeg håper Amcar klubben fortsetter å brenne for veteranbiler og tar vare på entusiasmen sin, og at ledelsen slutter å kjempe for en utdatert politikk. Tiden for å tilrettelegge for mer personbiltransport over, sier han, og samtidig legger til:

– Biler er utmerket til transport utenfor byene der det ikke er andre alternativer, men det betyr ikke at de bør prege bygatene våre.