Reaksjonene er kraftige etter at det fredag ble det enighet i forhandlingene om Oslopakke 3, som vil bety en økning på 40 prosent i snittprisen bilistene må betale i bomringen.

Tirsdag ettermiddag blir det avholdt demonstrasjoner mot den store bompengeøkningen i Oslo-området.

– Dette er veldig urettferdig og jeg er kjempesint, sier leder Cecilie Lyngby i Folkets Parti (FNB), tidligere Folkeaksjonen nei til mer bompenger, til Nettavisen.

FNB er initiativtakeren til demonstrasjonen.

Les også: Raser mot økte bompenger: – Vil gjøre det verst mulig for folk

– Mange klarer det ikke

Forhandlingene har foregått de siste månedene mellom Oslo, Viken fylkeskommune og staten, og bompengene økes på grunn av nye milliardoverskridelser for Fornebubanen, som får mestepartene av inntektene fra bomstasjonene.

– De sier jo mot seg selv hele veien. De er avhengige av å få penger inn, men ønsker at bilene skal vekk. Men da blir spørsmålet hvor de skal få pengene fra? sier Lyngby.

Hun tror mange rett og slett vil få problemer med å betale bompengene.

– Den siste tiden har det vært en økning i avgiftene. Renter går opp, strømprisen går opp. Nå som det blir dyrere og dyrere å ha bil, kan det bli en sum mange ikke kan klare, sier Lyngby, og legger advarende til:

– Mange må sikkert selge bilene sine, slutte på idrett for de ikke har råd til det lenger.

Les også: Varsler bom-aksjoner over hele landet: – Jeg er kjempesint

Se video: – Vil gjøre det verst mulig for folk:

– Det er usosialt

Lyngby får støtte fra Senterpartiet i Oslo.

– Senterpartiet i Oslo er mot økningene i bompenger. Det gikk vi til valg på i 2019, og det står ved lag fortsatt, sier Senterpartiets gruppeleder i Oslo bystyre, Morten Edvardsen, til Nettavisen, og påpeker:

– Vi mener det er usosialt og at man påføres store økte kostnader før bedre alternativer til privatbilen er på plass.

Edvardsen mener det blir helt feil å legge en så stor regning på bilistene.

– Mange har behov for å kjøre bil for å få dagen til å gå opp. En så stor regning kan ikke legges på de som ikke får dekket sine transportbehov med en lastesykkel eller ved å gå, sier han.

Les også: Advarer mot fjerning av elbil-fordeler: – Skaper stor usikkerhet hos folk

Venstre: – Ikke bra for miljøet

Venstres transportpolitiske talsperson i Oslo, Marit Vea, er også skuffet over bompengeøkningen.

– Vi er glade for at denne avtalen sikrer bygging av Fornebubanen. Det har vært en absolutt forutsetning for at vi skal kunne støtte avtalen. Men dette er likevel ikke en god nok avtale for miljøet, sier Vea til Nettavisen.

Hun reagerer på at det er elbilene som får den største prosentvise økningen i bompenger.

– Høyre og Arbeiderpartiet sender en for stor del av den økte regningen for de store overskridelsene i Oslopakke 3 til elbilistene. Det blir ikke noe særlig dyrere å kjøre diesel- og bensinbiler, den svært forurensende tungtransporten skjermes i for stor grad og det blir ikke noe billigere å reise kollektivt, vektlegger Vea.

Venstre-politikeren mener det er rimelig å øke elbiltakstene, men altså ikke så mye.

– Men problemet i denne avtalen er at bomtakstene, relativt sett, økes mye mer for elbiler enn fossilbiler. Da lønner det seg plutselig ikke like mye å velge elbil fremfor en diesel- eller bensinbil, sier hun.

Les også: Full brems for Fornebubanen: - Oppsiktsvekkende av byrådet

Byråden : – Helt nødvendig

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Stav (MDG), forsvarer imidlertid bompengeøkningen.

– Det er alltid krevende for enkeltpersoner når noe blir dyrere, og det tar vi ikke lett på, men dette handler om å sikre finansiering av store og viktige kollektivprosjekter, som gagner det store flertallet av innbyggerne i Oslo og Viken, sier Stav til Nettavisen.

Stav mener det er helt riktig å øke bomstakstene, og påpeker at økningen for fossilbiler er større i kroner enn for elbiler.

– Økte bomtakster er helt nødvendig for at vi skal kunne skape en by hvor det er enkelt å velge de mest miljøvennlige, inkluderende og sosialt utjevnende transportmidlene, sier hun.

Les også: Veidrømmen knust etter 40 år: – Vi er forbanna

Byråden viser til at to av tre reiser i Oslo skjer til fots, med sykkel eller kollektivtransport.

– Det er lite bærekraftig og helsefremmende å bygge og drive byen slik at folk er bilavhengig. Og hverdagen blir enklere, tryggere og bedre for store og små med et bedre kollektivtilbud, flere sykkelveier og mindre støyende, plasskrevende og forurensende biltrafikk, sier hun.

Frp: – Aldeles håpløst

Bompengeøkningen ble heller ikke godt mottatt på Frps landsmøte som ble avholdt forrige helg.

– Det er aldeles håpløst. De ser ut til å ha ett mål, og det er å gjøre det verst mulig for folk, raste Frps transportpolitiske talsperson, Frank Edvard Sve, til Nettavisen.

Les også: Gigantprosjektet tar fem år og påvirker tusenvis i Oslo - sjekk om du blir berørt

Oslopakke 3-avtalen innebærer at bompengene i Oslos bomringer vil bli satt opp i to omganger. De vil først bli satt opp i september i år, og deretter i januar 2024.

Den blir aller størst økning for elbiler i indre ring utenfor rushtid, og prisen vil i 2024 bli tre ganger høyere enn i dag.