Reaksjonene har vært kraftige etter at det ble enighet i forhandlingene om samferdselsplanen Oslopakke 3, som vil bety en økning i snittprisen på 40 prosent som bilistene må betale i bompenger.
Nå reagerer Rødt, som mener det er spesielt én gruppe som rammes hardere enn andre.
– Folk møter oftere en bomstasjon på østkanten i Oslo enn på vestkanten, og at dagens byråd ikke skal bryr seg om det, synes jeg er utrolig skuffende, sier Seher Aydar, som representerer Rødt og Oslo på Stortinget, til Nettavisen.
Les også:Kraftige reaksjoner mot økte bompenger: – Dette er veldig urettferdig
– Tre ganger så mye
Bakgrunnen for bompenge-boomen er milliardoverskridelsene for Fornebubanen: T-banen som skal gå mellom Majorstua i Oslo og Fornebu i Bærum. Oslopakke 3 finansierer nemlig de store samferdselsprosjektene i Oslo-området, i hovedsak med bompenger.
– Folk i Groruddalen passerer en bomstasjon tre ganger så ofte som folk i Bærum, og det samme gjelder Søndre Nordstrand og indre by øst, som møter på en bomstasjon oftere enn i indre by vest, utdyper Aydar og viser til en rapport som ble laget i forbindelse med utvidelsen av antall bomstasjoner i Oslo i 2017:
Her er funnene i rapporten som viser hvor de som passerer bomstasjonene bor:
De som bor for eksempel Groruddalen på Oslos østkant, må i dag betale i to bompengesnitt for å komme til Oslo sentrum, mens de som bor vest i byen, bare må gjennom ett bomsnitt. Fra Bærum må man gjennom to.
Folk i Bærum treffer imidlertid sjeldnere på en bomstasjon i hverdagen, da bomstasjonene står nesten på kommunegrensa til Oslo. Mens man i Groruddalen og Oslo sør, har bomstasjoner i eget område.
– Dette rammer folk veldig hardt i hverdagen, og det er ikke bare for å komme seg til og fra jobb, men det kan være til når de må kjøre til fotballbanen, miljøstasjonen eller det store kjøpesenteret, påpeker Rødt-politikeren, og legger til:
– Vi kan jo ikke ha et system der folk på østkanten skal finansiere Fornebubanen, når det er staten som burde tatt ansvaret for det.
Les også: Fornebubanen er i spill: Flere partier vurderer å skrote milliardprosjektet
– Staten må ta regninga
Aydar mener regjeringen burde tatt 70 prosent av regninga for Fornebubanen, slik de har lovet å gjøre i store samferdselsprosjekter. Men så langt har regjeringspartiene sagt nei til å øke sitt bidrag, som ligger på 50 prosent av tidligere estimat for prosjektet.
– Det ville jo hjulpet på folks økonomi ganske mye, vektlegger hun.
Rødt-politikeren viser også til at folk på østkanten, der det bor mange lavinntektsfamilier, heller ikke nødvendigvis har råd til å kjøpe seg elbil - som betaler mindre i bompenger.
– Hvis man ser på inntekt og hvem som har elbil, så er det faktisk mange som ikke har råd til elbil. Da er det sånn at de som ikke har elbil betaler mer enn de som har det, sier Aydar.
Les også: Dette er rapporten som vil gi bilistene bompenge-sjokk
Se video: Frp vil skrote Fornebubanen:
I tillegg blir det en trippel smell for de som bor på østkanten, ifølge henne, ved at heller ikke kollektivprisene settes ned.
– Byrådet i Oslo har jo lovet lavere kollektivpriser, men det har ikke kommet. Så lovnadene som kan komme alle i byen til gode, og spesielt folk på østkanten, ventes med og man prioriterer Fornebubanen - og det er folk på østkanten som skal betale for det, sier hun.
– Hva synes du om det?
– Jeg synes det er skikkelig frekt. Det blir helt feil, sier hun.
Les også: Frp krever full stans for Fornebubanen: – Fyll igjen gropa
– Oppskriften på misnøye
Som Nettavisen har omtalt tidligere, er reaksjonene kraftige mange steder på bompengeøkningen. I forrige uke arrangerte Folkets parti (FNB), en demonstrasjon mot økningen ved en av bomstasjonene i Oslo.
– Jeg har veldig stor forståelse for at folk blir frustrert. Byrådet burde heller sørge for å jevne ut skjevheten, i stedet for å forsterke den gjennom det nye bompengesystemet., sier Aydar, som tror velgeren vil straffe byrådspartiene.
– Det tror jeg absolutt at de kommer til å gjøre. Det er jo oppskriften på skape misnøye. Det handler ikke bare om bompenger, men at folk føler på en urettferdighet i hverdagen sin - og det med rette, sier hun.
Oslopakke 3
* Oslopakke 3 er betegnelsen for samferdselspakken som omfatter Oslo og Viken.
* Staten, Oslo kommune og Viken fylkeskommune har reforhandlet pakken siden januar.
* Forhandlingene har gått flere uker på overtid, mye grunnet en 4,5 milliarder kroners kostnadssprekk for Fornebubanen.
* Pakken avklarer finansieringsfordelingen mellom bompenger, statlige og lokale midler.
* Fredag ble Oslo og Viken enige om flere hovedtrekk for pakken.
* Avtalen tar utgangspunktet i en realisering av Fornebubanen.
* Bompengetakstene i Oslo vil i gjennomsnitt øke med 40 prosent, ifølge Aftenposten og Avisa Oslo. Økningen fordeles på to omganger, høsten 2022 og januar 2024.
* Pakken finansierer både nye samferdselsprosjekter og drift og vedlikehold. Enigheten fant ikke plass til ny T-banestasjon på Majorstuen.
* Før pakken er i mål, må den godkjennes av de folkevalgte i Oslo bystyre og Viken fylkesting.
Kilde: NTB
Les også: Advarer mot fjerning av elbil-fordeler: – Skaper stor usikkerhet hos folk
Rødt, som er byrådets støtteparti, vil heller ikke stemme for Oslopakke 3-avtalen i bystyret.
– I denne saken vil vi ikke støtte den kraftige bompengeøkningen som de legger opp til. Vi er nødt til å stille oss spørsmålet om hvem som skal betale for hva. Sånn det er nå er ikke riktig.
Byrådspartiene har imidlertid flertall for økningene, med støtte fra blant annet Høyre og Venstre.
Se video: Raser mot økte bompenger:
– Vil bli et opprør
Mandag gikk også lederen i bydelsutvalget i Bydel Stovner øst i Oslo ut mot bompengeøkningen.
– Igjen er det folk på østkanten som må ta regningen, ved å betale for noe få i Groruddalen vil bruke, sa leder Rashid Nawaz (Ap) til Dagsavisen.
Han frykter konsekvensene av at den økte bompengeregninga kommer på toppen av andre økte kostnader i hverdagen, og tror dette også vil ramme Arbeiderpartiet.
I 2019 mistet partiet mange velgere til blant annet Folkeaksjonen nei til mer bompenger, da de økte antall bomstasjoner i Oslo.
– Ap tapte valget på grunn av bompenger da. Jeg har ikke lyst til at vi kommer dit igjen, men jeg frykter det. Jeg tror det vil bli et enda sterkere opprør i Groruddalen enn sist, sa Nawaz.
Les også: Varsler bom-aksjoner over hele landet: – Jeg er kjempesint
Vurderer skroting
Bompengeøkningen og veien videre for Fornebubanen må imidlertid vedtas av Oslo bystyre og Viken fylkeskommune, og flere partier i Oslo vurderer nå om hele Fornebu-prosjektet bør skrotes.
Som Nettavisen kunne avsløre i forrige uke, har allerede Frp vedtatt i sin bystyregruppe at banen må skrotes. Det har også Folkets parti (FNB) gjort. I tillegg vurderer flere partier å gjøre det samme, som Nettavisen skrev mandag.
– Vi må få et best mulig grunnlag for beslutningen, og så får vi bestemme oss for hva vi gjør, sa Aps gruppeleder i Oslo bystyre, Andreas Halse, til Nettavisen.
Også Senterpartiet og SV er i tenkeboksen og har ikke bestemt seg for om de vil fortsette å bygge Fornebubanen, eller skrote hele prosjektet.
Nettavisen har bedt om en kommentar til saken fra byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Stav (MDG), men får opplyst at hun ikke har anledning til å svare tirsdag.