MAJORSTUA, OSLO (Nettavisen): Byrådet i Oslo fortsetter oppkjøpet av barnehager, og ber nå bystyret godkjenne kjøpet av en barnehageseksjon i et nybygg i Middelthuns gate 17 på Majorstua vest i Oslo. Det til en prislapp på hele 81,5 millioner kroner.

– Det å kjøpe arealer og bygge sentralt på Frogner rett ved Majorstua T-banestasjon, det koster, men vi må sikre barnehageplasser til barn over hele byen, også der boligprisene er høyere, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), til Nettavisen.

Barnehageseksjonen er på rundt 750 kvadratmeter, og vil få bruksrett til et opparbeidet uteområde på 923 kvadratmeter. I sin innstilling til bystyret begrunner byrådet kjøpet med å «sikre tilstrekkelig barnehagekapasitet i området».

Da Nettavisen besøkte byggeplassen onsdag, var det full byggeaktivitet ved barnehagen, som skal åpnes i 2023.

Les også: Byrådet har brukt 2,6 milliarder kroner på barnehager: – Helt meningsløst

– Kunne spart pengene

Kjøpet skjer bare måneder etter at byrådet kjøpte en annen ny barnehage for 68,6 millioner kroner i Malerhaugveien 20 på Ensjø i bydel Gamle Oslo. Totalt for de to eiendommene er regningen på 150 millioner kroner.

Pengebruken får Høyre i Oslo til å reagere kraftig.

– Jeg får ikke dette til å henge på greip. Vi har en byrådsleder som går ut og sier at dette er et kriseår for Oslo kommune. Nå skal det kuttes i alle ender, men likevel klarer de å bruke 150 millioner kroner av Oslofolks penger på å kjøpe opp to private barnehageseksjoner, sier bystyrepolitiker Mehmet Kaan Inan (H) til Nettavisen, og påpeker:

– Pengene kunne vært brukt på helt andre ting. Eller så kunne de latt være å bruke pengene, og spart til vanskelige tider slik resten av oss må gjøre. Dette er ikke penger kommunen trenger å bruke, mener han.

Byrådet har som kjent kjøpt opp en rekke private barnehager for å redusere antall private kommersielle barnehager i byen. Fram til mars hadde de brukt 2,6 milliarder kroner på å bygge, kjøpe og vedlikeholde barnehager. Om lag 600 millioner kroner har gått til kjøp av barnehageseksjoner i private boligprosjekter.

Lenger ned i saken svarer Holmås Eidsvoll på kritikken fra Høyre.

Les også: Frp angriper SV: – Spikeren i kista for reformen de selv laget

– Private burde drevet

Høyre-politikeren mener byrådet heller burde latt private kjøpe og drive barnehagen på Frogner.

– Hadde ikke dagens politiske ledelse med Arbeiderpartiet, SV og MDG innført et forbud mot å åpne nye private barnehager, så kunne et selskap som spesialiserer på barnehager kjøpt eiendommen og driftet en utmerket barnehage her, sier Kaan Inan.

Les også: Strømsparing kan ramme skifolket: – En veldig dårlig idé

– Men grunnen til at de kjøper barnehagen er at det er behov for flere barnehageplasser?

– Nei, det tallene viser er at antallet barn som går i barnehage har gått ned under dagens byråd. Tallene viser også at antall barnehageplasser i Oslo har gått ned. Det er ikke behov for nye barnehageplasser i Oslo, hevder han.

Han tror heller ikke at foreldre og barn er så opptatt av hvem som driver barnehagen.

– Det foreldre er opptatt av er at barna deres får et godt tilbud. Vi vet også at foreldre med barn i en privat barnehage er mer fornøyd med tilbudet enn foreldre med barn i en kommunal barnehage. Det er bevist gang på gang, sier Kaan Inan.

Les også: Raser mot kutt for private barnehager: – Flere risikerer å måtte legge ned

– Det er en myte

– De private barnehagene eies ofte av store kjeder som tar ut overskudd fra barnehagene. Da er det vel bedre at pengene går tilbake til innbyggerne ved at kommunen driver barnehagen?

– Det er en myte som har blitt tilbakevist flere ganger, og det vet også sosialistene som styrer Oslo. Det er ikke sånn at private tjener massevis av penger på å drive barnehager, sier han, og viser til at det er barnehagekjeder som ikke tar ut en krone i utbytte og som bruker eventuelle overskudd til å heve kvaliteten i tilbudet til barna.

Dersom de borgerlige partiene vinne neste års kommunevalg i Oslo, lover Høyre-politikeren endring:

– Da kommer vil til å slutte å bruke Oslofolks skattepenger på å kjøpe opp private barnehager. De pengene vil vi bruke på helt andre ting i kommunen., slår Kaan Inan fast.

Høyre vil også oppheve forbudet mot å starte nye kommersielle barnehager i Oslo.

Gunnar Stavrum: Regjeringen kutter 600 millioner til private barnehager og gir dårligere tilbud til barna

Byråden slår tilbake

Barnehagebyråden slår imidlertid kraftfullt tilbake mot Høyre.

– Resonnementet til Inan henger ikke på greip. I det ene øyeblikket sier han det ikke er behov for flere barnehageplasser i byen, og i det neste sier han at kommunen burde latt en privat aktør kjøpe og drive denne barnehagen, sier Holmås Eidsvoll til Nettavisen.

– Jeg mener Høyre må bestemme seg, enten så trenger vi barnehageplasser – eller så gjør vi det ikke, påpeker hun.

Eidsvoll viser til at det er et stort behov for barnehageplasser i bydel Frogner, der den nye barnehagen ligger. Blant annet fordi den private barnehagen Månestråle på samme sted, med til sammen 90 barn, legges ned fra nyttår.

– I tillegg skal man altså her ha et stort boligprosjekt med 329 boliger hvor familier flytter inn, og det i seg selv gjør at vi trenger nye barnehageplasser, sier hun.

I tillegg skal den kommunale barnehagen Fredrikke i Frognerveien avvikles neste år, fordi leiekontrakten går ut.

– Da har bydelen planlagt å flytte den barnehagen med ansatte og barn inn i den nye barnehagen i Middelthuns gate, sier byråden, som samtidig opplyser at det totalt sett i Oslo stemmer at det er nok barnehageplasser.

– Må ta oss råd til det

– Men har vi råd til å bruke 80 millioner kroner på dette når det er trange økonomiske tider som byrådslederen har påpekt?

– Barnehageplasser må vi ta oss råd til, for alternativet hvis vi ikke har nok barnehageplasser er at det blir krevende for foreldre å komme seg i jobb. Vi trenger at foreldre kommer seg i jobb, og at barna lærer seg sosiale ferdigheter, leker og utvikler språket – så dette er det veldig viktig å bruke penger på, sier Eidsvoll.

Hun forsvarer byrådets politikk om å ikke gi slippe private, kommersielle barnehager til.

– Barnehager er det offentliges ansvar. Det er offentlige tilskudd og foreldrebetaling som betaler for barnehager, og det blir ikke noe billigere av at private kommersielle aktører skal drive med dette, sier byråden.

Eidsvoll fnyser også av påstandene om at de private barnehagekjedene ikke tjener så mye penger.

– Det tenker jeg er utrolig naivt. Hva tror han egentlig at private kommersielle selskaper holder på med hvis de ikke skal tjene penger?

Les også: I 15 år har det stått tomt i militærleiren – har brukt enorme summer: – Pinlig

– Vært en lang prosess

Bystyret skal nå avgjøre om kjøpet skal gjennomføres, og går alt etter planen vil barnehagen i Middelthuns gate, med plass til 63 barn, åpnes i august neste år.

– Her har det vært en lang prosess, og den startet da Høyre selv satt i byråd i 2013 og meldte inn at her i området, i forbindelse med reguleringsplanen, så trenger man barnehageplasser, sier Eidsvoll.