TØYEN, OSLO (Nettavisen): Forfallet er tydelig på fasaden til den kommunale boligblokka på Tøyen torg på Oslos østkant. Vinduene er spikret igjen, og 50 leiligheter står tomme. I hele åtte år har boligblokka stått slik, og det skaper reaksjoner.

– Dette viser at Ap-byrådet i Oslo forvalter sine eiendommer og kommunens verdier elendig. Ingen privat eier ville la en bygård stå tom i åtte år midt på et kollektivknutepunkt i hovedstaden, sier Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Anne Haabeth Rygg, til Nettavisen.

Nettavisen har skrevet en rekke artikler om skandaleblokka som nå bare forfaller, forrige gang for to år siden.

Har du et tips om Oslo? Kontakt Nettavisens journalist Jørgen Berge.

– Kunne vært brukt

Boligblokka i Hagegata 30 var en del av Tøyen-avtalen fra 2013, der Høyre, Venstre, KrF og SV ble enige om at Oslo-bydelen Tøyen skulle løftes når Munch-museet ble flyttet til Bjørvika. En del av avtalen var nemlig å redusere antall kommunale boliger i bydelen.

Politikerne ville erstatte de kommunale boligene med studentboliger, og dermed ble beboerne tvangsflyttet fra sine leiligheter.

Men siden har det vært mye snakk, og lite konkret har skjedd.

– Det er en enorm sløsing med verdier, konstaterer Haabeth Rygg.

Les også: Tviler på effekten av Tøyen-tiltak

Hun mener dagens byråd, som har styrt Oslo i sju år, burde ha klart å fyllle boligblokka for lenge siden.

– Én ting er hva kommunen kunne brukt disse boligene til, som for eksempel kommunale boliger, eller å tilrettelegge dem for leie- til eie-løsninger. En annen ting er at dette kunne vært boliger som var tilgjengelige i markedet de åtte siste årene, sier hun og legger oppgitt til:

– Alle andre eiere hadde på kort tid fått disse leilighetene klare og gitt mange en mulighet til å komme seg inn i boligmarkedet.

Kun første etasje i den 3500 kvadratmeter store kommunale blokka er nå i bruk. I 1. etasje holder Deichmanske bibliotek og et par butikker til.

Les også: Fortviler etter fjerning av 110 p-plasser ved badeplass: – Jeg er fly forbannet

Skrinla studentboliger

Historien om Hagegata 30 er imidlertid lang. Først raknet planene om studentboliger i blokka, etter at Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) i 2015 trakk seg fra hele prosjektet, fordi det ble for kostbart å realisere boligene.

Da hadde forhandlingene om kjøp av den kommunale boligblokka pågått mellom studentsamskipnaden og Boligbygg i Oslo kommune i to år, men prosessen med seksjonering tok lang tid - og samtidig økte markedsverdien på eiendommen.

Les også: Har stått tom i fem år: - Det er flaut

I 2017 vedtok bystyret at man skulle se på en alternativ bruk av blokka. Dermed måtte byrådet tenke nytt, og for tre år siden ble det opplyst at de ønsket å se på et prosjekt der de leier ut til folk som på sikt kan få kjøpe sin egen bolig.

I 2019 opplyste daværende byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap), til Nettavisen at de var nær en løsning:

– Nå nærmer vi oss en løsning. En rekke juridiske avklaringer er endelig på plass, og nå gleder vi oss til å se at bygget tas i bruk igjen, sa Tellevik Dahl den gangen.

Senere samme år presenterte Oslo-byrådet en plan med såkalte leie-til-eie-boliger, for å tilby billigere boliger i Oslo, der Hagegata 30 skulle være en av fem pilotprosjekter.

Marcussen: – Fokus på fremdrift

Byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (MDG), sier hun forstår frustrasjonen.

– Jeg skulle gjerne ha hatt innflytting i etablererboliger i Hagegata 30 raskere enn det vi har fått til, men når det er sagt, så har vi fullt fokus på fremdrift., sier Marcussen til Nettavisen.

Marcussen forteller at de håper at de snart kan starte med rehabiliteringen av bygget.

– Vi er i en forprosjektfase og jeg håper at vi kan få til en investeringsbeslutning til neste år og at vi deretter kan komme raskt i gang med rehabiliteringen av bygget, sier hun.

Byråden viser til at hennes byrådsavdeling overtok ansvaret for å utvikle et konsept for Hagegata 30 i 2020.

– Vi planlegger blant annet for etablererboliger, slik at flere skal få mulighet til å komme inn på boligmarkedet, sier hun, og avviser samtidig at det er mulig med en midlertidig bruk av boligblokka.

– Tidligere var kommunen i dialog med Studentsamskipnaden om studentboliger i her, men planene lot seg dessverre ikke gjennomføre. Vi måtte se på ny bruk, og det har vi gjort i samarbeid med lokale aktører. Det er behov for omfattende rehabilitering, slik at midlertidig bruk ikke har vært mulig, sier Marcussen.

Les også: Ordføreren ser ingen grunn til å beklage avtalebrudd på Tøyen

– Hindrer folk å kjøpe

Haabeth Rygg mener byrådet, med byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i spissen, nå stenger mange ute fra boligmarkedet.

– Det virker som et mål i seg selv for Arbeiderpartiet at ting skal være kommunale. For dem som sliter med å kjøpe seg bolig i Oslo, er det som betyr noe at det er tilgjengelig boliger som de har råd til å kjøpe. Når kommunen kjøper opp eiendom og lar det stå tomt slik, er det i realiteten å hindre mange i å kjøpe seg bolig, sier Høyre-politikeren.

Les også: Nordea spår kraftig fall i boligmarkedet

Hun viser til at Høyre i februar foreslo nye prinsipper for Oslo kommunes eiendomsforvaltning, for blant annet å få oversikt over alle bygninger som står tomme og behovet for vedlikehold.

– Byrådet har omsider kommet med sitt notat til saken, men forslagene ble stemt ned i Finansutvalget av byrådspartiene. Jeg håper de vil revurdere dette før saken behandles i bystyret, sier Haabeth Rygg.