I fjor høst ble tidligere Frp-leder og Oslo-politiker Carl Ivar Hagen valgt inn på Stortinget fra Oppland valgkrets.

Det vakte oppsikt at Hagen, som aldri har bodd i Oppland, ble innstilt til førsteplassen på stortingslista.

– Vi trenger ikke hente noen utenfra, var det kontante svaret fra lederen av Lillehammer Frp, Arne Egil Marsteintredet, da Hagen ble innstilt som listetopp.

Den tidligere partilederen fikk til slutt 57 prosent av stemmene i en kampvotering mot Wenche Haug Almestrand fra Lillehammer på Oppland Frps nominasjonsmøte før valget.

Stortingets oversikt over Hagens reiseutgifter og kostgodtgjørelser, som Nettavisen har fått innsyn i, viser at Hagen kun har fått godkjent én tjenestereise til Oppland siden stortingssesjonen startet 1. oktober.

Les også: Hjemme hos Eli og Carl på Lesja: – Jeg er så lei! (GD (+))

Hagens bånd til regionen er gjennom kona Eli Hagen, som er fra Lesja i Oppland. De to har lenge hatt hytte på Lesjaverk.

Foran valgkampen i fjor tapte Hagen også en kampvotering om tredjeplassen på Frps liste i Oslo, som han tidligere har representert.

Hagens eneste tjenestereise til Oppland var til Oppland Frps vinterkonferanse i slutten av november. For dette leverte Hagen utlegg for kostpenger og kilometergodtgjørelse for kjøreturen.

Skiller seg ut

Innsyn i reiseutlegg og kostgodtgjørelser hos alle de seks representantene fra Oppland viser at Hagen er den eneste som ikke er på pendler- eller tjenestereiser i Oppland regelmessig.

De andre fem representantene - Rigmor Aasrud (Ap), Bengt Fasteraune (Sp), Kari-Anne Jønnes (H), Marit Knutsdatter Strand (Sp) og Rune Støstad (Ap) - som alle bor i hjemfylket, har hatt mellom 17 og 31 pendlerreiser hver mellom hjemstedet og Oslo siden stortingsperioden startet 1. oktober. Hagen pendler ikke.

Også når man avgrenser til kun tjenestereiser er det Hagen som kommer dårligst ut. De andre representantene har fått godkjent utlegg hos Stortinget for henholdsvis ni (Jønnes og Støstad), syv (Aasrud), fem (Fasteraune) og to (Knutsdatter Strand) tjenestereiser i Oppland siden oktober. Hagen har hatt ett slikt utlegg.

Les også: Carl I. Hagen kastet Willoch: - Veldig vanskelig å være i debatt med ham

Totalt - i og utenfor hjemkretsen - har Hagen tre tjenestereiser. De andre på Opplandsbenken har mellom fire og 20. Snittet for de seks ligger på 9,5.

– Håper velgerne ser det

Almestrand, som tapte nominasjonskampen mot Hagen, sier hun håper både folk og partiet i Oppland får med seg nivået på Hagens tilstedeværelse. Samtidig har hun forståelse for at Hagen nylig var sykemeldt etter en mulig bloddpropp i slutten av februar.

– Han har vært sykemeldt og så har det vært en jul i mellom. Så da er det ikke snakk om mange månedene, sier hun.

Hagen var tilbake på Stortinget i slutten av mars.

– Men de andre har funnet plass til betydelig flere jobbreiser.

– Ja, så jeg håper jo velgerne ser det og at nominasjonen foran neste stortingsvalg ser det. Det sier seg selv at når man ikke bor i fylket så er det ikke så lett, i en travel hverdag, å skvise inn mange møter i fylket.

Les også: Kamplysten Carl I. Hagen: - Kan være et trekkplaster for de over 50

– Og så er man tett på ballen, sier Almestrand om det å bo i fylket man representerer.

– Ikke særlig bra

Harald Eivind Bakke, som var fylkesleder i Oppland Frp fra 2016 til 2018, var en av delegatene som stemte mot Hagen på nominasjonsmøtet foran fjorårets stortingsvalg. Han sier at Almestrand fra Lillehammer naturlig nok ville vært mer i Oppland, siden hun bor der.

– Man kan jo være til stede og dra på arbeidsreiser selv om man ikke bor der?

– Joda, det er helt riktig, men jeg hadde nå tro på at hun ville være mer til stede enn Hagen, og det virker jo som jeg har fått rett.

– Hva synes du om det?

– Jeg synes jo at det ikke er særlig bra. Så lenge han er innvalgt fra Oppland, så burde han vært mer til stede her, sier Bakke.

Hagen: – Ikke så flink med reiseregninger

Nettavisen har spurt Hagen hvorfor han har så få registrerte tjenestereiser til Oppland.

– Det er nok fordi jeg har vært syk og fordi jeg ikke har vært flink nok til å sende inn reiseregninger. Det er nye systemer som jeg ikke har blitt ekspert på å bruke ennå, svarer han.

– Du har litt etterslep?

– Ja, jeg har nok noen turer, men jeg er ikke så flink med det.

– Stortinget kjenner kun de reiser man ber om penger til å få dekket og ikke andre, legger han til.

Les også: Frp ut mot Carl I. Hagens Ukraina-uttalelse: – Representerer ikke vårt syn

– Hvor mye har du vært i valgkretsen?

– Jeg tror jeg har svart på de invitasjoner jeg har fått. Men jeg er klar for flere.

Da Nettavisen snakket med Hagen i februar, om spørsmål kontrollkomiteen, der Hagen sitter, hadde sent til finansdepartementet og Statsministerens kontor rundt oppnevnelsen av Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef, tok Hagen telefonen fra Spania og håpet at komitémøtet gikk digitalt.

– Jeg håper det blir på Teams, hvis ikke får jeg ikke muligheten her jeg sitter i bare shorts. Så nå kan du bare være misunnelig, sa han muntert i februar.

Les også: Carl I. Hagen freser etter svar fra Støre og Vedum: – Nå er vi skikkelig irriterte

«Er du mer i Spania eller mer i Oppland?» spør Nettavisen Hagen.

– Jeg har absolutt vært mest i Oppland. Men jeg har også vært en god del i Oppland for å hilse på min svigermor. Vi har vært på Lesjaverk og Dovre. Men det blir det mindre av nå fordi hun er gått bort.

– Blir det mer å se av deg i Oppland framover?

– Håper jeg får invitasjoner nå, ja, avslutter Hagen.