Tirsdag kveld la stortingsrepresentant Carl I. Hagen (Frp) ut et innlegg på Facebook der han hoppet inn i debatten om folkeavstemning i de krigsherjede utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk øst i Ukraina.

Det etter at separatistene i de to områdene kunngjorde at de skal avholde folkeavstemninger 23.–27. september om hvorvidt fylkene skal slutte seg til Russland.

Dette ble tirsdag fordømt av verdensledere i Vesten, inkludert Jonas Gahr Støre og Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Les mer: Fordømmer planlagte folkeavstemmingsvalg i Ukraina: – Har ingen legitimitet

Tidligere Frp-leder Carl I. Hagen kritiserte Vestens reaksjon som «meget uklok» på Facebook tirsdag. Han anbefaler heller å sende observatører til det krigsherjede området, for å kontrollere avstemningen og opptellingen.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som har ansvar for internasjonal observasjon av valg i Europa, utelukker fullstendig at dette kan bli aktuelt, og fordømmer separatistenes planer om å holde folkeavstemninger. Enhver slik folkeavstemning vil være et brudd på folkeretten, mener OSSE.

«Hvis det er slik at det kanskje er flertall for at de ønsker å tilhøre Russland så må det selvsagt tillegges stor vekt! Folk flests ønsker må lyttes til!» fortsetter Hagen, som sier han er skuffet over reaksjonen til Jens Stoltenberg, som han mener er en vestlig opptrapping.

Innlegget ble lagt ut litt før 21:30 tirsdag, og ble slettet samme kveld. Hagen har ikke besvart Nettavisens henvendelse om å kommentere innlegget.

I kommentarfeltet møtte han motstand fra Frp-representant Roy Steffensen. «Å akseptere brudd på folkeretten er ikke en god løsning», skrev partifellen.

Les også: Sjokkmåling: Fremskrittspartiet tre ganger så store som Senterpartiet

– Hva skjer i Frp?

Venstre-leder Guri Melby er kritisk til innlegget. Hun sier følgende i en kommentar til Nettavisen:

– Det er veldig vanskelig å forstå hva Frp egentlig mener om krigen i Ukraina. Den ene dagen benekter Frp-leder Sylvi Listhaug Putins betydning for de høye strømprisene og den andre dagen sier tidligere Frp-leder Carl I. Hagen at Vesten må akseptere Putins desperate forsøk på folkeavstemminger i Ukraina. Jeg må jo bare stille spørsmålet: Hva skjer i Frp?

Det er ikke første gang et Facebook-innlegg fra Hagen om Ukraina vekker oppsikt. 22. februar i år, to dager før landet ble invadert, skrev han at tiden er inne for «å høre folket også i Donetsk og Luhansk gjennom en internasjonalt kontrollert folkeavstemming». Frp tok avstand fra budskapet.

Les mer: Frp ut mot Carl I. Hagen-uttalelse: – Representerer ikke vårt syn

I 2018 gikk han på russisk TV og sa at Vesten må akseptere Russlands annektering av Krim. Dette fikk i sin tid delvis støtte fra Frps utenrikspolitiske talsperson, Christian Tybring-Gjedde.

Tirsdag talte Russlands president Vladimir Putin om krigen til det russiske folk for første gang siden invasjonen:

Sylvi: – Tar sterk avstand

Frp-leder Sylvi Listhaug sier til Nettavisen onsdag at partiet tar avstand fra Hagens kommentar.

– Frp tar sterk avstand fra Carl I. Hagen sin Facebook-post, som han riktignok har slettet, der han uttrykker støtte til folkeavstemming i Donbas.

– Dette har ingen støtte i Frp. Frp fordømmer folkeavstemmingen i okkuperte Donbas og støtter varmt oppunder Norge og Natos linje i denne saken. At Russland prøver å ta seg til rette på okkupert område på denne måten, understreker hvor viktig det er at Norge og det internasjonale samfunnet fortsetter å bistå Ukraina med penger, våpen og utstyr, sier hun til Nettavisen.

Sterk reaksjon fra Vesten

– Jeg synes det er ganske grufullt det vi hører, sa statsminister Støre til NRK om nyheten om en folkeavstemning i Donetsk og Luhansk.

– Dette er regioner under okkupasjon og krigføring. Et stort antall mennesker er tvangsflyttet ut av områdene. Stabiliteten du trenger for å foreta en fri folkeavstemning, der folk skal si sin frie vilje, eksisterer ikke. Legitimiteten til noe sånt må vi allerede si ikke er der, fortsatte han til NRK.

Les også: Putins første tale siden krigen startet: Varsler delvis mobilisering

Jens Stoltenberg gikk ut mot forslaget på sosiale medier.

– Disse folkeavstemningene vil ikke ha noe legitimitet og endrer ikke synet på Russlands angrepskrig i Ukraina. Dette er en ytterligere eskalering av Putins krig. Det internasjonale samfunnet må fordømme dette åpenbare bruddet på folkeretten og må trappe opp støtten til Ukraina, skriver han på Twitter.