«Jeg støtter Ukraina og vil straffe krigsforbryteren Putin», skrev tidligere Demokraten-leder Vidar Kleppe på Facebook.

Og kaoset var komplett. Kritikken har haglet internt mot Kleppes Russland-fordømmelser. Norgesdemokratene (tidl. Demokratene) støtter nemlig ikke norsk våpenstøtte til Ukraina.

Norgesdemokratene Nordland har sendt brev til sentralstyret, og mener Kleppe «opptrer splittende og det vi mener illojalt ovenfor landsstyret og partiet».

Fylkesstyret i Nordland ber om at den tidligere lederen blir suspendert fra partiet. Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken.

Nå har Vidar Kleppe kalt inn bystyregruppen og fylkestingsgruppen i Kristiansand til et ekstraordinært møte klokken 18 i kveld.

Avviser ikke utmelding

– Kommer du til å melde deg ut av partiet?

– Jeg tar alltid ting i tur og orden. Jeg har innkalt til møte klokken 18. Der vil jeg høre hva våre hardtarbeidende folkevalgte og tillitsvalgte mener om saken, sier Kleppe til Nettavisen.

– Men det er altså mulig at du melder deg ut?

– Det som er mulig er at vi skal ha et møte i kveld, og utover det skal jeg høre på hva de har å si. Hypotetiske spørsmål befatter jeg meg ikke med.

Vidar Kleppe var stortingspolitiker for Frp frem til 2001 da han ble suspendert fra gruppen etter partileder Carl I. Hagen beskyldte ham for å være populist.

Han meldte seg siden ut av partiet og stiftet høyrefløypartiet Demokratene (Norgesdemokratene), som han i dag representerer i Agder fylkesting og Kristiansand bystyre.

Ærlighet varer lengst

Han har lite til over for partikollegene i Nordland. Om brevet fra nord, svarer han:

– Det vitner om at de ikke følger med i det helet tatt, og fremsier påstander som ikke har rot i virkeligheten. Jeg presiserer i innlegget; jeg mener - aldri Norgesdemokratene mener.

Han forstår heller ikke kritikken, sier han.

– At jeg, som sitter i folkevalgte verv, jeg skal få beskjed om å holde munn - men alle andre kan boltre seg hvor som helst og si hva som helst.

For kleppe, er saken et samvittighetsspørsmål.

– Jeg har rygg til å bære det meste, og ærlighet varer lengst. Jeg har ikke samvittighet til at Norgesdemokratene skal bli slått i korn med putinisme.

Han peker på at han flagget standpunkt offentlig allerede i mars 2022.

– Dette er helt grunnleggende: Jeg kan ikke støtte Putin og det han har gjort. Skal vi som sivilisert land og nasjon - som utdeler Nobels fredspris - skal vi sitte og se på dette her, skal vi ikke hjelpe dem humanitært og militært, spør han.

Nordland: – Handler ikke om Ukraina-saken

Organisatorisk Nestleder for Norgesdemokratene, Jim Andreassen skriver til Nettavisen i en e-post at han mener saken ikke handler om Kleppes meninger i Ukraina saken, men om hans ansvar som daværende politisk talsmann i partiet, noe Kleppe var inntil nylig.

– I en sak ble hele landsstyret bedt om å avvente å debattere en sak inntil landsstyret hadde behandlet den. Alle medlemmer av landsstyret med unntak av Vidar Kleppe fulgte Landsstyrets oppfordring, skriver Andreassen.

Han skriver videre at Kleppe under behandlingen ble spurt om han ville handle likt i andre saker, noe Kleppe hverken ønsket å bekrefte eller avkrefte, i følge Andreassen.

– Derfor kom denne reaksjonen. At noen har samvittighetsspørsmål i forhold til enkeltsaker er det ingen problemer med å forstå, men Kleppe handlet tvert imot et samlet landsstyre. Dette er ikke greit for en slik fremtredende person som Kleppe er i partiet. Og slett ikke når han fungerte som politisk talsmann, skriver Andreassen.

Partileder bekrefter reaksjoner

Jacobsen har gått ut på Facebook selv for å understreke at Vidar Kleppe ikke snakker for partiet i saken. «Det burde han selvfølgelig ha presisert» skriver han videre. Til Fædrelandsvennen har Jacobsen bekreftet at flere medlemmer har reagert på uttalelser fra Kleppe.

Han sier at partiet fordømmer Russlands angrep.

– Men vi spør oss også om hvorfor det ikke ble forhandlet i forkant av krigen og hvorfor det ikke har blitt tatt større initiativ til en forhandlingsløsning nå, sa Geir Ugland Jacobsen til avisa.