Se videointervju med byrådsleder Raymond Johansen (Ap):

OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Torsdag ettermiddag ble revidert budsjett for Oslo lagt fram, og der foreslår byrådet å øke takstene for parkering med elbil på kommunale ladeplasser.

Økningen begrunnes i «vedvarende høye strømpriser», og totalt anslår byrådet at inntektene vil øke med om lag 10 millioner kroner som følge av endringene.

– Dette er ikke mer enn rett og rimelig, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til Nettavisen.

Les også: Oslo-budsjettet for 2022: - Det er noen ekstraordinære utgifter

I dag koster det fra 12 til 17 kroner per time å parkere med elbil på mandag til lørdag fra klokken 09-20. Utenom dette tidsrommet koster det 7 kroner per time for parkering. Nå økes prisene til mellom 18 og 23 kroner på dagtid, og til 13 kroner på kveld og natt.

Slik blir de nye p-takstene:

Johansen: – Helt nødvendig

Johansen mener det er helt nødvendig å øke parkeringstakstene for elbiler.

– De tar plass, og nå er over 80 prosent av nybilsalget i Oslo elbil. Hvis vi skulle gjort det gratis for alle for all framtid å kjøre gratis gjennom bomringen og parkere gratis for alle som kjøpte elbil, så ville vi ikke ha kontroll på byutviklingen, sier Johansen, og påpeker:

– Så det er et helt nødvendig første skritt, samtidig som det fortsatt er en avstand mellom de som har bensinbil og elbil.

– Hvilke reaksjoner venter du på forslaget?

– Ingen er fornøyd når du må betale mer, så det er helt sikkert en del som blir kritiske, sier Johansen.

Han understreker samtidig at han er glad for at mange nå kjører elbil.

– Men den tar mye plass den også, og konkurrerer om plassen med blant annet syklende og gående. Så dette er ikke mer enn rett og rimelig, sier Johansen.

Les også: Advarer mot fjerning av elbil-fordeler: – Skaper stor usikkerhet hos folk

– Jeg er litt redd

Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Anne Haabeth Rygg, er imidlertid skeptisk.

– Nå er det satt et mål om at alle nye biler som selges i 2025 skal være nullutslippsbiler, så jeg er litt redd for at vi endrer på for mye samtidig. Nå har vi økt bompengene en del for elbilene, og med dette også på toppen så tror jeg vi skal være litt forsiktig, sier Haabeth Rygg til Nettavisen.

Hun sier de nå vil gå gjennom budsjettforslaget for å se om de skal foreslå endringer i Høyres alternative budsjett.

Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, liker heller ikke prisøkningen.

– De tar plass, men de slipper ut mye mindre enn bensin- og dieselbiler. I mange år har vi hatt en kjempesuksess med å få folk til å gå over til elbil. Ved at Arbeiderpartiet både her i Oslo og nasjonalt setter en stopper for dette, så risikerer vi å settes mange år tilbake i elbilsatsingen vår, sier han.

Les også: Elbil-rabatten i bomstasjonene kan bli fjernet: – Blir krevende å nå målene

– Endres ikke

Det var i 2019 at Oslo kommune startet å ta betalt for lading på sine egne ladeplasser.

«Eksisterende modell for betaling av lading, hvor det belastes for tid man bruker på ladeplassen og ikke forbruk av strøm, endres ikke», skriver byrådet i budsjettforslaget.