Kommunal helse og omsorg trenger 90.000 flere ansatte i årene som kommer. Samtidig viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at helsearbeidere topper statistikken over sykefravær. Ansatte i hjemmetjensten er de som sykmeldes mest, ifølge NRK.

Det satte fyr på debatten i Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

– Vi mener definitivt at det må legges penger på bordet, og derfor har vi foreslått én milliard kroner ekstra til eldreomsorgen. Og det må øremerkes, fordi statsråden tar ikke ansvar her, raste Frps helsepolitiske talsperson, Bård Hoksrud.

Se video fra NRK-debatten:

– Hun sier dette er kommunenes ansvar, og at det er kommunene som må fikse opp i dette, men vi ser altså at mange kommuner klarer ikke dette, la Hoksrud til.

– Utrolig vondt å se

Debatten kommer etter avsløringene fra norsk eldreomsorg i Brennpunkt-dokumentaren «Omsorg bak lukkede dører» i forrige uke, som har vakt sterke reaksjoner. Der møter man blant annet 90 år gamle Lilly fra Oslo, som ikke får maten og medisinene hun trenger fra hjemmetjenesten.

– Når vi ser det som har kommet på Brennpunkt, så er det utrolig vondt. Dette er trist å se, og det handler om at vi har gjort om sånn at ute i hjemmetjenestene er det nå så tøft, fordi terskelen for å komme inn på et sykehjem er så høy at vi har har fått mange hundre egentlige lokalsykehus, sa Hoksrud, og påpekte:

– Man må da styrke kompetansen og bemanningen, fordi man er ikke rustet til å møte det. Dessverre er det mange kommuner som velger å nedprioritere dette.

Frp-politikeren mener lønn også må bli en del av debatten når helsekommisjonen, som er satt ned av regjeringen, nå skal vurdere blant annet eldreomsorgen.

– Jeg tror det er veldig dumt å lage mandater der man tar bort deler av det som er essensielt, og som veldig mange er opptatt av. For det er jo ikke tvil om at vi ser helsepersonell som sliter og synes det er beintøft og heller går over i andre yrker hvor man får mer lønn og en mye mindre tøff jobb, sa Hoksrud, og la til:

– Når statsråden og regjeringen velger å ta det bort, så tar man jo bort store deler av det som også er en del av debatten.

Kjerkol: – Trengs en plan

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) slo tilbakei debatten, og understrekte at kommisjonen har et vidt mandat.

– Det er ikke bare én yrkesgruppe i den kommisjonen, det sitter veldig mange andre der også – også utdanningssektoren. Det viktigste er at vi klarer å utdanne de fagfolkene vi trenger, og det trengs det en plan for, sa Kjerkol, og sparket tilbake mot Hoksrud:

– Til Frp og Bård Hoksrud som påstår at vi ikke tar ansvar. Frp hadde en egen eldreminister og la fram Leve Hele livet-reformen. Det var en reform uten paragrafer og uten bevilgninger, fordi kommunene skulle ta ansvar selv.

Kjerkol viste til at dette også reflekteres i alle dokumentene regjeringen har lagt fram til Stortinget så langt.

– Det har vi vært opptatt av fra dag én. Vi trenger en bedre analyse av hvilke fagfolk vi trenger, og vi trenger en bedre analyse for hvordan de ulike fagfolkene skal samarbeid om oppgavene, sa helseministeren.

– En prioriteringsdebatt

Kjerkol vedgikk at mange av dem som jobber i helsetjenestene har det tøft.

– Jeg tror at mange som jobber i helsetjenestene våre opplever at de har en viktig og meningsfull jobb, men at arbeidsbetingelsene gjør at de ikke får tatt ut det. Det oppleves nok som frustrerende, sa hun.

– Så vi er nødt til å investere i de fagfolkene vi har, og de fagfolkene vi skal få. Så må vi ha en stor plan hvordan vi skal møte den store endringene i det norske samfunnet, hvor vi få mange flere eldre, la Kjerkol til.

Helseministeren understrekte også at vi nå må ta en prioriteringsdebatt.

– Spørsmålet er også hvordan vi skal hjelpe flere som får behov. Vi må ha en ordentlig prioriteringsdebatt. Det at man blir langtidssykmeldt ofte når man jobber i hjemmene til andre, forteller oss at det å tilpasse boligene for alderdommen er også viktig. Hver enkelt av oss kan ta mer ansvar for alderdommen, sa hun.