KARL JOHANS GATE, OSLO (Nettavisen): Det har stormet rundt eldreomsorgen etter NRKs Brennpunkt-dokumentar «Omsorg bak lukkede dører», der man blant annet møter 90 år gamle Lilly Andreassen fra Furuset i Oslo som ikke får hjelp til å få i seg verken mat eller medisiner.

I kjølvannet av dette har InFact på vegne av Nettavisen spurt folk i Norge om de tror de vil få en god nok omsorg dersom de blir pleietrengende som eldre. Og flertallet i målingen feller en knusende dom over landets eldreomsorg:

  • 55,5 prosent tror de ikke vil få en god nok omsorg.
  • 21,4 prosent tror de vil få en god eldreomsorg.
  • 22,4 prosent er usikre og svarer vet ikke.

En av dem som er tviler på om hun vil få den hjelpen hun vil trenge når hun blir eldre, er Heidi Vik (58) fra Narvik.

– Jeg tror ikke det. Man ser jo på TV og leser om eldre som ikke får rett mat eller rett pleie, og at de er mye ensomme – og jeg tror ikke at det blir noe bedre, sier hun til Nettavisen.

Målingen er utført sist mandag, 6. februar. 1032 personer er spurt, og feilmarginene ligger på +/- 1,0 til 2,8 prosent.

– Det er synd

Det er flest kvinner som er bekymret. Målingen viser at 59 prosent av kvinnene og 52 prosent av mennene ikke har tillit til at det offentlige vil gi dem den omsorgen som trengs dersom de blir pleietrengende.

– Jeg er jo der snart selv, sier Heidi når hun får høre om resultatene. Vi møter henne og datteren Ingrid (24) på Karl Johans gate i Oslo sentrum, der yngstemann er bosatt.

– Gjør det deg bekymret for egen alderdom?

– Nei, jeg går ikke og tenker på det, sier 58-åringen, som synes det er trist at eldreomsorgen ikke er bedre. Hun synes også lite om uttalelsene til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) nylig, om at vi må ta mer ansvar for egen alderdom.

– Jeg synes det er litt flåsete sagt, for det er ikke alle som kan ta et slikt ansvar. Blir du syk så kan du ikke noe for det, gammel blir man og jeg synes de gamle burde ha det godt på sykehjem. Noen har det godt, men mange har ikke det, og det synes jeg er synd, sier hun.

Datteren Ingrid, som er i starten av voksenlivet, er enig med moren.

– Vi har hørt lenge at eldrebølgen kommer og at vi må forberede oss. Det er noe vi har visst, og her står vi i 2023 og fortsatt har vi en sykepleier på vakt som har ansvar for flere titalls eldre. Det skulle vært løst for lenge siden, og det er ikke noen unnskyldning når man har visst det, mener hun.

– Det overrasker meg

Det er flest i aldersgruppen 30–44 år som tror det vil skorte på omsorgen når de blir eldre. 62,5 prosent i denne gruppen har ikke tillit til den norske eldreomsorgen, mens blant de over 65 år så svarer 42 prosent det samme.

– Jeg er nok enig med flertallet. Jeg vet ikke, for man er usikker på hvor det ender, sier Tormod Hagen (67) fra Oslo til Nettavisen.

– Gjør det deg bekymret?

– Ja, det er grunn til å tenke over hva skjer når vi kommer dit, sier Hagen.

Han synes det som har kommet fram gjennom mediene og i NRK-dokumentaren, har vært skremmende.

– Det overrasker meg, sier han, og forteller at dette også er et tema i vennekretsen.

– Er ikke bekymret

Folk som bor Oslo, der flere av skrekkeksemplene fra sykehjem og hjemmetjeneste kommer fra, har minst tillit til at de vil få tjenestene de vil trenge. 64,3 prosent av Oslo-borgerne tror ikke eldreomsorgen blir god nok, mens 47,3 prosent svarer det samme i Nord-Norge.

En som ikke er bekymret, er Hermund Tranøy (70) fra Fjellhamar.

– Jeg tror jeg vil få en god omsorg. Vi lever i et veldig godt land, og vi har et veldig godt styre i landet vårt uansett om det er borgerlig eller sosialistisk så gjør de det de kan for de eldre, mener Tranøy.

– Så du er ikke bekymret for å bli gammel?

– Nei, jeg er allerede gammel, sier han og ler. Selv har han akkurat blitt pensjonist, og nyter pensjonisttilværelsen.

Det at så mange svarer at de ikke tror de vil få den hjelpen de vil trenge når de blir eldre, stusser han over:

– Da tror jeg de har misforstått litt. Vi har et såpass godt styre i landet som sørger for de eldre, sier 70-åringen.

Ser man på partibakgrunnen til de som har svart på undersøkelsen, så er det flest Frp, MDG og Rødt-velgerne som tror eldreomsorgen ikke blir god nok for dem. Mens det er KrF- og Ap-velgerne som har mest troen på at de vil få den hjelpen de vil trenge som eldre.

– Varsku til politikerne

Tallene i målingen overrasker Frps eldrepolitiske talsperson, Bård Hoksrud.

– Det er litt oppsiktsvekkende at det er så liten tillit til at man kommer til å få de eldreomsorgstjenestene man vil trenge i framtida, sier Hoksrud til Nettavisen.

Han tror de mange historiene fra eldreomsorgen som har kommet fram den siste tiden, har gjort mange skremte.

– Dette er egentlig et varsku til politikerne, og lokalpolitikerne spesielt som har ansvar for eldreomsorgen. Så har jo vi i Frp en annen løsning, og hadde gjerne sett at det var en statlig finansiert eldreomsorg, nettopp fordi det er så store variasjoner mellom kommunene i forhold til prioriteringer og vilje, sier Hoksrud.

Fro-politikeren mener resultatene viser at folk både er usikre og bekymret for alderdommen. Og han mener det er én løsning som må til, nemlig at regjeringen må legge mer penger på bordet:

– Vi må være ærlige på at om vi skal v sørge at folk får en skikkelig god omsorg, så er man nødt til å bruke mer penger. Det kommer til å koste mer, og det denne undersøkelsen setter to streker under svaret på er at folk ikke får det i dag.

– Men hvor skal man ta pengene fra?

– For det første er det mye man kan kutte på i offentlig sektor, og så går det veldig bra i Norge, så vi kan ikke si at vi ikke råd til pleie og omsorgstjenester til de som er eldre i Norge. Trenger du pleie og omsorg, så skal du får de tjenestene, sier Hoksrud.