Denne ukens avsløringer fra norsk eldreomsorg har vakt sterke reaksjoner. I Brennpunkt-dokumentaren «Omsorg bak lukkede dører» møter vi blant annet 90 år gamle Lilly fra Furuset i Oslo, som blant annet ikke får maten og medisinene hun trenger fra hjemmetjenesten. Dette dokumenterer NRK med skjult kamera i 90-åringens leilighet.

Videre retter dokumentaren søkelyset mot lange køer for å få sykehjemsplass, og lang behandlingstid på både søknader og klager.

Byrådsleder Raymond Johansen ble torsdag konfrontert med funnene i NRKs politisk kvarter.

– Eldreomsorgen har store utfordringer, hvilket NRK har satt søkelyset på de siste dagene, erkjenner han.

– Det er hjerteskjærende å se den omsorgen som en del eldre har vært utsatt for, også det vi så på NRK med Lilly. Det er klart at sånn skal vi ikke ha det, sier Johansen og fortsetter:

– Dette var tatt opp midt under pandemien. Vi må sørge for at det er færre som er pleieassistenter og andre som er hjemme hos de eldre, slik at de eldre kjenner dem. Så har vi også en utfordring, det er at veldig mange som også bor hjemme har en kognitiv svikt. Om det er også forsterket etter pandemien, det vet vi ikke. Men vi har store utfordringer innenfor eldreomsorgen som vi må ta fatt i, sier Johansen.

Mulig mistillit

Eldreomsorgen i Oslo har møtt hard kritikk som følge av saken om Ullern helsehus. I går ble det kjent at statsforvalteren i Oslo og Viken skal gjennomføre tilsyn av helsehuset etter å ha mottatt flere klager. Her har pårørende og pasienter beskrevet det de mener er grov omsorgssvikt, og peker på blant annet lav bemanning og lite legetilsyn.

Da dette ble kjent, varslet Høyre, Venstre, Frp og Folkets parti at de vurderer mistillit mot helsebyråd Robert Steen (Ap). Dette er Johansen lite fornøyd med.

– Jeg syns det er litt pussig at man varsler mistillit før man skal ha en høring. Jeg trodde at det man skulle finne ut i en høring, var hva som var grunnlaget for eventuelt å stille mistillit.

– Robert Steen har stått fantastisk i det, ikke minst gjennom pandemien, hvor vi kom veldig godt ut av det. Så betyr ikke det at det ikke er utfordringer i eldreomsorgen, og vi overtok jo ikke akkurat en eldreomsorg det skinte av. Vi har gjort mye, men mye gjenstår, sier Johansen til politisk kvarter.