Fredag kunne Fremskrittspartiet i Oslo avsløre overfor Nettavisen at de ønsker å skrote Fornebubanen etter den siste kostnadsoverskridelsen på ytterligere fem milliarder kroner.
– Det er fordi kostnadene løper løpsk, og vi ser jo at Oslo får veldig lite igjen for dette. Nå må man bruke sunn fornuft og skrinlegge prosjektet, sa Frps fylkesleder i Oslo, Andreas Meeg-Bentzen, ved den store byggegropa på Fornebu.
Les mer: Frp krever full stans for Fornebubanen: – Fyll igjen gropa
Dermed er det nå to partier i Oslo bystyre som krever full stans i byggingen av milliardprosjektet Fornebubanen, halvannet år etter at prosjektet ble påbegynt. Det andre partiet som krever skroting, er Folkets parti (FNB).
Se videointervju med Frp om skrotingen:
Ap i tenkeboksen
Nettavisen har vært i kontakt med flere av de andre partiene i bystyret, for å høre om de støtter Frps krav om skroting.
– Vi må jobbe videre med Fornebubanen, og finne ut om det er nye måter å redusere kostnadene på, sier Aps gruppeleder i Oslo bystyre, Andreas Halse, til Nettavisen.
Halse forteller at Arbeiderpartiet nå er i tenkeboksen:
– Vi må få et best mulig grunnlag for beslutningen, og så får vi bestemme oss for hva vi gjør, sier han.
Mandag skriver også Avisa Oslo at flere sentrale Ap-topper i Oslo for første gang vurderer å stoppe Fornebubane-prosjektet. En av dem skal være byrådsleder Raymond Johansen selv, ifølge avisens kilder.
Les også: Full brems for Fornebubanen: - Oppsiktsvekkende av byrådet
Sp: – Ikke landet
Også Senterpartiet vurderer nå om byggingen av Fornebubanen bør stoppes.
– Sp har ikke landet på hvorvidt vi vil vrake Fornebubanen per nå, fordi det vil få veldig store konsekvenser vi ikke har oversikt over nå, sier Sps gruppeleder i Oslo bystyre, Morten Edvardsen, til Nettavisen.
– For det første er det brukt 3 milliarder allerede, og det er inngått kontrakter som i så fall blir brutt. Mange aktører har også en forventning om at banen skal komme, påpeker han.
Partiet vil nå stille byrådet en rekke spørsmål, før de konkluderer i den betente saken.
Les også: Obos sier nei til mer penger til Fornebubanen: Ber staten ta regninga
– Ikke gått uten
For å finansiere kostnadsøkningen for T-baneprosjektet, vil bompengetakstene bli økt med i snitt 40 prosent for bilistene etter forhandlingene om Oslopakke 3, som ble kjent for en drøy uke siden.
Men den avtalen, som er inngått mellom Oslo kommune, Viken fylkeskommune og Staten, vil Senterpartiet ikke stemme for.
– Senterpartiet vil stemme mot avtalen slik den nå foreligger når den kommer opp i bystyret, fordi vi mener bompengene blir for høye, at så mye av midlene til samferdsel i Oslo nå låses til en bane vi ikke vet hvordan blir, sier Edvardsen.
Halse i Ap sier imidlertid at en avtale er helt nødvendig for å kunne fortsette med Fornebubanen.
– Det var helt riktig å lande en avtale nå. Uten en avtale ville det ikke vært noe annet alternativ enn å stanse Fornebubanen, sier han.
Les også: Gir Frp klart svar: - Å skrote Fornebubanen nå vil koste milliarder
Oslopakke 3
* Oslopakke 3 er betegnelsen for samferdselspakken som omfatter Oslo og Viken.
* Staten, Oslo kommune og Viken fylkeskommune har reforhandlet pakken siden januar.
* Forhandlingene har gått flere uker på overtid, mye grunnet en 4,5 milliarder kroners kostnadssprekk for Fornebubanen.
* Pakken avklarer finansieringsfordelingen mellom bompenger, statlige og lokale midler.
* Fredag ble Oslo og Viken enige om flere hovedtrekk for pakken.
* Avtalen tar utgangspunktet i en realisering av Fornebubanen.
* Bompengetakstene i Oslo vil i gjennomsnitt øke med 40 prosent, ifølge Aftenposten og Avisa Oslo. Økningen fordeles på to omganger, høsten 2022 og januar 2024.
* Pakken finansierer både nye samferdselsprosjekter og drift og vedlikehold. Enigheten fant ikke plass til ny T-banestasjon på Majorstuen.
* Før pakken er i mål, må den godkjennes av de folkevalgte i Oslo bystyre og Viken fylkesting.
Kilde: NTB
– Helt annet prosjekt
Det som var dråpen som fikk begeret til å renne over for Frp, var at man i Oslopakke 3-forhandlingene også ble enige om å skrote byggingen av en ny Majorstuen stasjon. Bare den stasjonen alene er kostnadsberegnet til fem milliarder kroner.
– Det var ingen lett beslutning å ta, vi har vært for Fornebubanen i lang tid - men nå har smertegrensen nådd for Oslo kommune, sier Frps gruppeleder i Oslo bystyre, Camilla Wilhelmsen, til Nettavisen i forrige uke.
Heller ikke Senterpartiet er glad for at Majorstuen stasjon skrotes.
– Fornebubanen uten påkobling til Majorstuen blir noe helt annet enn det opprinnelige prosjektet. Det er heller ikke godtgjort hvilke alternativer som finnes til det som ligger i avtalen, sier Edvardsen.
Les også: Kraftige reaksjoner mot økte bompenger: – Dette er veldig urettferdig
Venstre: – Uaktuelt å skrote
Venstres samferdselspolitiske talsperson i Oslo, Marit Kristian Vea, vil imidlertid ikke skrote Fornebubanen.
– Nei, for Venstre er det uaktuelt å skrote Fornebubanen. Fornebubanen er et svært viktig kollektivprosjekt for hele byen, fordi de nye togene fra Fornebu også skal inn på t-banelinjene øst og nord i byen, sier Vea til Nettavisen, og legger til:
– Sånn blir det hyppigere avganger og større kapasitet på T-banelinjene i hele byen.
Les også: Gigantprosjektet tar fem år og påvirker tusenvis i Oslo - sjekk om du blir berørt
Rødt: – Ikke imot
Nettavisen har også snakket med Rødts stortingsrepresentant Seher Aydar fra Oslo, som er enig med Venstre.
– Vi er for Fornebubanen. Det har gått for langt til at man kan stanse det, og så har det også veldig mye bra med seg. Hadde det vært opp til oss så hadde vi kanskje prioritert annerledes, sier Aydar, og samtidig understreker:
– Vi er ikke imot Fornebubanen, men vi er imot den enorme bompengeregninga til befolkninga.
Rødt mener staten må punge ut for kostnadsøkningen, og at regjeringen må følge opp sine lovnader i Hurdalsplattformen om at de skulle finansiere de store samferdselsprosjektene med 70 prosent.
Les også: Rødt mener lederlønninger i helsesektoren «er til å bli ordentlig forbanna av»
Byråden: – Store konsekvenser
I helga sa byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Sirin Stav (MDG), at det vil koste mye å stanse Fornebubane-prosjektet.
– Det er ikke så veldig overraskende at Frp vil skrote et samferdselsprosjekt som er avhengig av bompenger, sa Stav til Nettavisen.
Se videointervju med Stav:
Hun fortalte at byrådet nå er i gang med å lage en sak til bystyret, hvor de vurderer ulike alternativer og veien videre for Fornebubanen.
– Det har store konsekvenser å skrote et så stort prosjekt. Det er tre milliarder som er investert allerede, og store erstatningskostnader og oppryddingskostnader som vil påløpe ved en eventuell skroting, påpekte byråden.
Det blir nå opp til bystyret å avgjøre om byggingen av Fornebubanen skal fortsette som før eller skrotes. Planen er at byrådet skal legge fram en sak til avstemning før sommeren.