OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Mandag kveld avgjør både Oslo Arbeiderparti og Oslo SV om byggingen av Fornebubanen skal fortsette, eller om milliardprosjektet skal skrotes etter de nye kostnadsoverskridelsene..

Fornebubanen kan bli skrinlagt dersom Ap, SV og Rødt sier nei til prosjektet. Tidligere mandag ble det kjent at Rødt vil stanse T-banebyggingen.

Les også: Advarer mot skroting: – Oppsiktsvekkende om Ap og SV sier nei

Like etter klokken 18.30 var Oslo Arbeiderpartis møte ferdig, og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) hastet ut av møtet uten å gi noen kommentarer.

– Vært veldig i tvil

Da møtet startet mandag ettermiddag, var det en hemmelighetsfull gruppeleder i Oslo Aps bystyregruppe, Andreas Halse, som møtte Nettavisen.

– Har du konklusjonen klar?

– Nei, det er det flertallet her som skal få lov til å bestemme, sa han.

Se videointervju med Halse:

Han la ikke skjul på at han er spent på resultatet.

– Jeg har vært veldig mye i tvil om denne saken her, rett og slett fordi det er veldig mye penger. Det er et prosjekt som er ganske viktig for Oslo, og kan få betydning i mange år fremover, sa Halse, og la til:

– Så må vi vei de forskjellige tingene opp mot hverandre.

Utsetter pressemøte

Etter planen skulle Halse og Johansen møte pressen for å fortelle om partiets konklusjon i saken klokken 18.30, men Nettavisen får opplyst at pressekonferansen blir utsatt til klokken 21, fordi SV har bedt om det.

SVs gruppemøte startet klokken 20 mandag kveld. Halse var til stede på Oslo SVs møte da det startet.

– Jeg er spent på SVs møte, sier Halse til Nettavisen på vei ut fra Oslo Aps møte. Heller ikke han ønsket å si noe om partiets konklusjon.


Én kan avgjøre

Bakgrunnen for den dramatiske utviklingen i saken, er de nye kostnadsoverskridelsene på fem milliarder kroner for T-baneprosjektet som skal gå fra Majorstuen i Oslo til Fornebu i Bærum.

Miljøpartiet de Grønne (MDG), Høyre, Venstre og KrF har allerede varslet at de ønsker å bygge Fornebubanen. Det mangler derfor kun én stemme for å sikre et flertall i bystyret for den omstridte banen.

Les også: Frp krever full stans for Fornebubanen: – Fyll igjen gropa

Det holder dermed at enten Ap, SV eller Rødt sier ja til å fullføre Fornebubanen, der byggearbeidene allerede har pågått i halvannet år.

Men dersom både Ap og SV ender med et nei, kan det bli én enkeltrepresentant i Oslo bystyre som avgjør hele saken, skriver Avisa Oslo. Bystyrerepresentant Danny Chaudhry, opprinnelig innvalgt for Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) i 2019, har nemlig brutt med partiet og er uavhengig representant.

Chaudhry opplyser til avisen at han ikke har bestemt seg ennå for hva han vil stemme for.

Les også: Skrekkrapport om Fornebubanen: Alle alternativer er håpløse

– Et svik

Prisen for Fornebubanen er nå anslått til totalt 26,4 milliarder kroner for den 8 kilometer lang T-banestrekningen.

Venstre advarer sterkt mot å skrote Fornebubanen, som finansieres ved hjelp av bompenger og statlige bidrag.

– Det er mildt sagt oppsiktsvekkende at Ap og SV vurderer å skrote Fornebubanen. De risikerer å kaste Oslo ut i en situasjon der det eneste store samferdselsprosjektet som bygges de neste ti årene er en ny motorvei til Bærum, mens vårt aller viktigste kollektivprosjekt legges i en skuff, sa SVs transportpolitiske talsperson i Oslo, Marit Kristine Vea, til Nettavisen tidligere mandag.

Vea karakteriserte det som «et svik» dersom Ap og SV landet på et nei.

– Det vil være det samme som å låse store deler av Oslo til en bilbasert fremtid, og er et svik mot miljøet og innbyggerne i denne byen, raste hun.

Nettavisen følger Fornebubane-dramaet utover kvelden.