I forrige uke ble det kjent at flere grunneiere på Vækerø i Oslo tilbyr seg å betale for den nye stasjonen på Fornebubanen.
Tilbudet kommer fordi Oslo kommune har vurdert å droppe stasjonen, etter at det nylig ble kjent at milliardprosjektet blir ytterligere fem milliarder kroner dyrere enn først antatt.
Nå hevder Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Anne Haabeth Rygg, at byrådet har gjort for lite for å sikre seg pengene.
– Det er for meg helt uforståelig at byrådet ikke ser ut til å ha tatt henvendelsene fra grunneierne på alvor, og gått inn i forhandlinger med dem for å se hvor mye de kan bidra med for å realisere prosjektet, sier Haabeth Rygg til Nettavisen.
Se byrådets tilsvar lenger ned i saken.
Les også: Ny gigantsmell for Fornebubanen: – Nesten ikke mulig å overdrive hvor dramatisk dette er
– En kald skulder
Høyre-politikeren mener byrådet burde fått inn pengene for lengst.
– Om noen hadde stått og viftet med flere hundre millioner kroner foran nesa mi, så ville jeg i det minste invitert dem inn på en kaffe for å høre hva de vil. Etter hva jeg forstår har de blitt avspist med en kald skulder fra dagens byråd, raser hun.
Haabeth Rygg sier samtidig at hun er glad for at grunneierne ser verdien av den nye T-banestrekningen.
– Jeg er veldig glad for at mange av grunneierne langs de planlagte T-banestasjonene ser hvor viktig bygging av Fornebubanen er for Oslo, og at de ønsker bidra til spleiselaget med enorme beløp, sier hun.
Les også: Skrekkrapport om Fornebubanen: Alle alternativer er håpløse
Byråden: – Bare tøv
Byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (MDG), mener imidlertid at Haabeth Rygg er helt på ville veier i sin kritikk.
– Hun kommer med tøv, og det vet hun. Dette er fulgt opp fra byrådets side, sier Marcussen til Nettavisen.
Hun forteller at det den 3. februar var et møte mellom grunneierne og byrådsavdelingen for byutvikling og byrådsavdelingen for miljø og samferdsel, nettopp for å følge opp initiativet fra grunneierne.
Grunneierbidrag på Vækerø er derimot juridisk problematisk, fordi det ikke finnes noen godkjent reguleringsplan for området.
– Det er noe som er litt mer krevende her ved grunneierbidrag enn på Fornebu, som ligger i Viken fylkeskommune. Selv om vi både er en fylkeskommune og en kommune, blir vi regnet som en kommune, sier Marcussen.
– Prøver å få det til
Hun sier de derfor ikke kan inngå noen avtale med grunneierne, slik Viken har gjort med blant annet Obos på Fornebu.
– Vi trenger å få innvilget en fravikssøknad fra departementet for å kunne innhente grunneierbidrag på denne måten. Det blir nå sendt en søknad til departementet, så her er det en prosess med grunneiere og departementet, sier Marcussen, og påpeker:
– Når Anne Rygg påstår at grunneierne blir møtt med en kald rygg, og at vi ikke har vært interessert i å gå inn i dette, så er det faktisk tøv. Vi er faktisk i prosess, sier hun.
– Så dere vil ta imot pengene hvis det blir mulig?
– Selvfølgelig hvis departementet gir oss det handlingsrommet, så er vi interessert i det. Alle muligheter vi har for å klare å få mer finansiering til Fornebubanen, så er det selvfølgelig bra. Så dette er noe vi absolutt prøver å få til, sier Marcussen.
Les også: Obos sier nei til mer penger til Fornebubanen: Ber staten ta regninga
– En forutsetning
Prisen på Vækerø stasjon er anslått til om lag 400 millioner kroner.
Jens Jalland i Løvenskiold Eiendom leder grunneierlaget som sitter på 170 dekar eiendom og har store planer for bolig, næring og rekreasjon på Vækerø. Han tror det er mulig å skaffe penger til å finansiere hele stasjonen.
– Stasjonen er en forutsetning for byutvikling på Vækerø, sa han til NRK i forrige uke
For sju uker siden ble det imidlertid kjent at Fornebubanen hadde gått på nok en milliardsmell, og at totalprisen for banen har økt til totalt 26,5 milliarder kroner. Dermed vurderer Oslo-politikerne om stasjoner, eller i verste fall hele banen, blir skrotet.
– Det kan se ut som denne oppgaven rett og slett er for stor for dagens byråd, og at de ikke vet hva de skal gjøre. Kostnader som løper løpsk mens de sitter og ser på er ille, men det blir ikke bedre av at byrådsleder Raymond Johansen nå signaliser at han vurderer å trekke i nødbremsen, sier Haabeth Rygg om det.
Les også: Utelukker ikke å skrote Fornebubanen
– Historisk feilgrep
Haabeth Rygg er også tydelig på hvorfor hun mener det blir feil å skrote Fornebubanen nå.
– Jeg mener det vil være et historisk feilgrep å stanse byggingen nå. Derfor forventer jeg at Raymond Johansen gjør det klart for alle om byrådet i Oslo vil bygge Fornebubanen, slik Miljøpartiets samferdselsbyråd sier, eller om Arbeiderpartiet vil torpedere det største kollektivprosjektet i Oslo kommune på mange tiår, sier hun.