Tirsdag morgen møtte en oppgitt fylkesråd for finans i Viken opp i Politisk kvarter i NRK for å diskutere den omstridte Fornebubanen.

Det etter at Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) dukket opp på en pressekonferanse sent mandags kveld og slo i bordet med seks krav for at Oslo skal fortsette å finansiere utbyggingen av det som blir en ny t-banearm ut til Fornebu i Bærum.

– Prislappen har blitt for høy og Oslo-folk bærer en for stor del av byrden ved prislappen, sier Andreas Halse, gruppeleder for Oslo i hovedstadens bystyre.

Les mer: Arbeiderpartiet krever at seks krav innfris for å ikke skrote Fornebubanen

Prislappen for utbyggingen har sprukket fra 4,5 til 23,5 milliarder kroner og det varsles nå at videre prisstigning kan gjøre at prisen til slutt blir om lag 28 milliarder kroner.

Det for et prosjekt der opp mot 85 prosent av forventede påstigninger fra passasjerer er ventet å skje i Bærum og der Oslo skal ta en større andel av regningen enn Viken.

Her barker Ap-toppene sammen:


Les mer: Krig om bompenger: – Politikerne i Bærum har rundlurt Oslo

– Men hvis vi klarer å få en jevnere fordeling av det så er det også verdt prislappen for byen og for regionen, legger Halse til i NRK-studioet.

– Det er kritikkverdig

Edvin Søvik (Ap), fylkesråd for finans og administrasjon i Viken er lite fornøyd med sine partikollegaer i Oslo, som kommer med nye krav kun en måned etter at partene ble enige om en helhetlig finansierings- og samferdselsplan - Oslopakke 3.

– Vi har sittet og forhandlet i fire måneder med finansbyråden i Oslo og Oslo Arbeiderparti. For en måned siden ble vi enige om en avtale der alle har gitt og tatt. Vi har ikke overkjørt noen, sier han.

– Og så, etter en måned, kommer det et ultimatum fra Oslo Ap på en pressekonferanse på kveldstid. Det er krevende for oss å forholde oss til.

– Vi synes det er spesielt og kritikkverdig at det kommer et ultimatum etter vi har forhandlet i så lang tid og signert avtalen, sier Søvik.

Les også: Venstre raser mot Arbeiderpartiet etter Fornebubane-avgjørelse: - Salig kaos

– Er det rett at Oslo har båret en litt for stor del av kostnadene for et prosjekt som først og fremst kommer innbyggerne i Oslo, og dermed Viken, til gode? spør programleder Håvard Grønli.

– Jeg er uenig i den beskrivelsen. Dette er et prosjekt som kommer både Oslo og Viken til gode. Det får ned trafikk til Oslo. Det får ned utslipp i Oslo. Og det bidrar til at vi begge får løst problemer vi har i vår region, svarer Søvik fra Viken.

Aksel Friedstrøm før Ap kom med sine krav: Oslo bystyre er Bærums nyttige fjols

– Det er ganske mange ting som er rare med dette og som vi må få en bedre løsning på, kontrer Søviks partikollega i Oslo som nevner endringer som vil bety at Oslo nå mister bompengeinntekter - som skal brukes på Fornebubanen - til Viken.

– Når vi nå bygger en god del boliger på Bærumssiden så går det i fratrekk for Vikens andel av bompengeregningen. Det betyr, på en litt rar måte i denne prosessen, at vi faktisk skal flytte bompenger fra Oslo til Akershus fordi det bygges flere boliger i Bærum. Og det gjør denne fordelingen skjev.

Les også: FNB-topp melder overgang til Oslo Frp

– Det er blant sånne ting som folk i Oslo Ap og Oslo reagerer på. Dette prosjektet kan ikke bety at vi avslutter alle mulig andre prosjekter i Oslo, konkluderer han.

– Fullt mulig å innfri

Nettavisen intervjuet en sliten Andreas Halse sent mandag kveld.

– Ingenting er avgjort med tanke på Fornebubanens fremtid.

Halse til Nettavisen om de «absolutte kravene»:

– Men dere har litt dårlig tid?

– Ja, det er krevende å lande dette, og vi bør ha noen vedtak ganske snart for å kunne fortsette. Vi har nå kommet med noen krav jeg mener er fullt mulig å innfri og som gjør at vi kan få et vedtak i juni, sier Halse til Nettavisen i dette videointervjuet.

Les også: Skrekkrapport om Fornebubanen: Alle alternativer er håpløse

– De seks kravene, er de absolutte?

– Ja! svarer Ap-toppen kontant.

– Slik at hvis kravene ikke innfris, da vil dere skrote Fornebubanen?

– Da er det ikke vi som skroter Fornebubanen, slår han fast.

Les også: Rødt vil skrote Fornebubanen

– Men da vil dere ikke støtte videre utbygging?

– Hvis våre forhandlingspartnere ikke vil ha Fornebubanen, kan de si nei til kravene våre.

– Når starter dialogen med Viken?

– Jeg har allerede ringt finansråden i Viken og fortalt om kravene våre, så vi er i gang, sa Halse til Nettavisen mandag kveld.

– Hvordan var reaksjonen?

– Han sa dette kommer til å bli krevende, og det tror jeg han har rett i, er dommen fra Halse.

– Er det slik at for deg - og Viken - vil det være et enormt nederlag hvis prosjektet stanses?

– Det er et større nederlag for Viken, tror jeg, rett og slett fordi det er mange flere passasjerer fra Viken som skal ta denne banen.

Halse mener Fornebubanen er et godt prosjekt for Oslo også - hvis prisen er «riktig».

– Har du tro på at vi får et endelig svar før sommeren?

– Ja, sier Halse i videointervjuet med Nettavisen.