Rødt i Oslo vil stanse byggingen av Fornebubanen, etter at det ble kjent at prosjektet har gått på nok en milliardsmell

Det opplyser partiet i en pressemelding mandag ettermiddag.

–  Det er klart at vi nå skulle ønske at bygginga av banen aldri ble satt i gang, eller at man krevde at kollektiv- og samferdselsløsninger var på plass før boliger. Situasjonen vi står i nå er vanskelig, og det har vært delte meninger i vårt parti også. Likevel er det umulig for oss å si ja til et ukjent antall milliarder til Fornebubanen nå, sier gruppeleder for Rødts bystyregruppe, Eivor Evenrud.

Les også: Skjebnetimer for Fornebubanen: – Oppsiktsvekkende om Ap og SV sier nei

Mandag blir en skjebnedag for milliardprosjektet Fornebubanen, da også Oslo Arbeiderparti og Oslo SV skal avgjøre om byggingen av Fornebubanen skal fortsette - eller om prosjektet skal skrotes. 

Dersom både Arbeiderpartiet, SV og Rødt sier nei, blir Fornebubanen skrinlagt. 

Les også: Frp krever full stans for Fornebubanen: – Fyll igjen gropa

– Trolig flere sprekker

Rødt opplyser at de har jobbet grundig med å gå gjennom finansieringsplanen og mulige kostnadskutt for Fornebubanen.

– Prosjektets finansiering er fortsatt høyst usikker, og milliardsprekken vi kjenner til nå er trolig ikke den siste, påpeker Evenrud.

Oslopakke 3-avtalen som foreligger, som finansierer Fornebubanen med blant annet bompenger, vil Rødt Oslo dermed ikke si ja til. 

– Rødt Oslo er ikke prinsipielt mot Fornebubanen, men har alltid prioritert andre prosjekter, som T-bane mot Nedre Romerike (A-hus), nedbygging av Trondheimsveien og Fossum-diagonalen høyere, sier leder i Rødt Oslo, Siavash Mobasheri. 

Evenrud viser også til at de vil bruke pengene på noe helt annet:

– Våre løfter til velgerne var å kjempe for lavere kollektivpriser og bedre kollektivtilbud i Oslo øst. Hadde det vært opp til oss, hadde vi skrota ny E18 og bygd kollektiv. Vi håper staten til slutt også ser at det er det klokeste valget nå, sier Evenrud.

Her er det gravd for tre milliarder: - Fyll igjen gropa

Stor spenning

Byggingen av Fornebubanen har allerede pågått i halvannet år, og det er brukt flere milliarder kroner på prosjektet. Det er derfor knyttet stor spenning til hva Arbeiderpartiet og SV vil konkludere med i sine møter.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og gruppeleder Andreas Halse (Ap) møter pressen klokken 18.30 i Oslo rådhus angående Fornebubanen.