Se videointervju med Hallstein Bjercke (V):


OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Mandag kveld kunne byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo fortelle på en pressekonferanse at Arbeiderpartiet krever at seks krav innfris for å ikke skrote Fornebubanen.

– Problemet med situasjonen vi nå befinner oss i, handler om at vi må bruke svært mye av pengene fellesskapet har tilgjengelig på kun ett prosjekt. Derfor kan vi ikke støtte bygging av Fornebubanen uten at en rekke krav innfris, sa Johansen.

Han mener Oslo bærer for mye av det økonomiske ansvaret for prosjektet, som etter de siste kostnadsoverskridelsene nå har en prislapp på hele 26,4 milliarder kroner. Derfor krever han at Viken fylkeskommune tar et større ansvar.

Men Venstres gruppeleder i Oslo bystyre, Hallstein Bjercke, er ikke nådig i sin kritikk av Arbeiderpartiet etter deres konklusjon.

– Det fremstår som et salig kaos. For meg er et litt uklart om Raymond Johansen og Arbeiderpartiet egentlig er for Fornebubanen eller om det er imot den, sia Bjercke til Nettavisen.

Her er Aps seks krav for å støtte Fornebubanen:

– Vil være en katastrofe

Bjercke stiller seg undrende til om Ap nå er for Oslopakke 3-avtalen, som finansierer de store samferdselsprosjektene i Oslo-regionen.

– Det er under to uker til bystyret skal behandle disse sakene, og vi har ikke fått den forelagt oss fra byrådet ennå. Dette ser ut som et internt partiseminar, og hvis dette ender med at Fornebubanen skrotes, så vil det være en katastrofe, sier han, og legger oppgitt til:

– De kommer med krav som for så vidt er fornuftige, men de burde kommet med dem under Oslopakke 3-forhandlingene. De må fortelle bystyret om de er for eller mot dette prosjektet.

Han sier han ikke ble klokere av å høre på mandagens pressekonferansen. Selv er Venstre for å fortsette byggingen av Fornebubanen.

– Hvis Fornebubanen skrotes, så vil det bli Raymond Johansens ettermæle, sier Bjercke.

Les også: Advarer mot skroting av Fornebubanen: – Oppsiktsvekkende om Ap og SV sier nei

Også SV konkluderer med å ikke skrote Fornebubanen, men at Oslo må forhandle med Viken:

MDG: – Konstruktivt

MDGs gruppeleder i Oslo bystyre, Eivind Trædal, er imidlertid lettet etter Aps konklusjon.

– Jeg synes dette er konstruktivt fra Arbeiderpartiet. Vi har jo hatt en diskusjon allerede både om innholdet i denne pakka om Fornebubanen og fordelingen av bompengene, som er det som skal til for å få betalt for dette, sier Trædal til Nettavisen.

Les også: Ny gigantsmell for Fornebubanen: – Nesten ikke mulig å overdrive hvor dramatisk dette er

Han har tidligere gått ut og advart sine byrådskolleger mot å skrote Fornebubanen.

– Vi tenker at her kan byrådspartiene så samlet om ønsker til Viken, og jeg forventet at Viken tar signalene på alvor, sier han.

Trædal understreker at Fornebubanen er et svært viktig prosjekt for MDG.

– Vi skal nå snakke med våre byrådskolleger de neste dagene, og så håper jeg vi får en konstruktiv dialog med viken, sier han.