Torsdag, som også var Kristi himmelfartsdag, skapte det furore da Unge Venstre-leder Ane Breivik gikk ut i Nettavisen og sa at de kristne helligdagene bør fjernes og erstattes med vanlige feriedager som kan tas ut når det passer.

Det etter to år der til sammen 10 av 20 feriedager har havnet på lørdager og søndager.

Les her: Vil fjerne de kristne helligdagene og ha slutt på røde dager midt i uka

– Det er provoserende. De røde dagene burde gi folk fri fra jobb, sa Breivik og la til:

– Vi burde fjerne alle de kristne helligdagene. Vi har ikke lenger en statskirke. Det er ti røde dager i året og ideelt sett burde folk få ta ut dem sånn det passer dem.

Saken var den desidert mest virale i landet torsdag, med tusenvis av kommentarer i sosiale medier. Den var også oppslag i en rekke lokalaviser i Amedia, som også eier Nettavisen.

– Dypt uenig

Breiviks uttalelse får finansminister Vedum til å se samme farge som torsdagen hadde på kalenderen.

Les også: Oskar (58) må kjøre ti timer for å legitimere seg hos DNB: – Helt idiotisk

«Ser at sentrale Venstre-folk nå tar til orde for å fjerne alle de kristelige helligdagene, og at det brukes ord om utdatert og tåpelig om de røde dagene. Jeg er dypt uenig i at vi skal fjerne dette som fridager» skriver finansministeren og Sp-lederen på Facebook.

Fredag møter han Breivik til debatt hos Dagsnytt 18 på NRK. Dit skal også KrFU-leder Hadle Bjuland.

«Det at vi har fridager knyttet til de tradisjonelle høytidene i Norge mener jeg er noe grunnleggende positivt. Våre tradisjoner er tett knyttet sammen med høytidene våre» skriver Vedum videre på Facebook.

«Det at vi tar vare på noen tradisjoner mener jeg er bra for oss som samfunn, og ting blir flatere hvis flere og flere særpreg knyttet til vår historie skal fjernes. Klokt forvaltet binder tradisjoner oss sammen, og jeg mener også de fridagene som er knyttet til de røde dagene, skaper litt felles pusterom. Disse dagene og tradisjonene styrker fellesskapet vårt» avslutter Vedum.