Det har gått hakk i plata om Arbeiderpartiets nedgang på målingene, men de siste tre månedene har Nettavisens partimåling vært et unntak.
Faktisk har det vært partiets aller beste måling hver måned siden nyttår, med 20,5, 21,2 og 19,6 på de siste tre målingene. Men nå snur det også her.
I april-målingen fra InFact på vegne av Nettavisen, får Ap 17,6 prosent, og går ned 2,0 prosentpoeng fra mars. Det er det laveste Ap er målt hos InFact siden de startet med målinger i 2001, opplyser selskapet til Nettavisen.
Samtidig får Høyre en ny oppsving etter å ha falt til 28,9 i mars, til 32,2 i april. En oppgang på 3,3 prosentpoeng, som er over partiets feilmargin på 2,9 prosentpoeng.
– InFact har aldri tidligere målt Ap lavere eller Høyre høyere enn i denne målingen. Ap har holdt stillingen sterkere i InFact sine målinger enn i snittet av målinger så langt, men nå gjør partiet altså et dykk nedover. Motsatt ser vi for Høyre, de fortsetter oppgangen, sier fagsjef Knut Weberg i InFact til Nettavisen.
Dersom målingen ble valgresultatet, ville Høyre og Frp vært avhengige av enten Venstre eller KrF for å få flertall i Stortinget. Begge er over sperregrensen.
Målingen er utført av InFact AS 11. april, med 1000 intervjuer blant voksne. Feilmarginen for barometeret er +/- 1,0-2,9 prosentpoeng, og vekting er gjort etter kjønn, alder, bosted og partivalg i 2021. Metode: Automatiske telefonintervjuer.
Derfor går Ap ned og Høyre opp
– Det er et enormt skifte fra valget i 2021. Det er bare et og et halv år siden og situasjon mellom blokkene er snudd totalt om, sier valgforsker Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø til Nettavisen.
Han sier den borgerlige siden - Høyre, Frp, Venstre og KrF - ikke har vært like sterke som nå siden starten av Erna Solbergs første periode, for ti år siden. De fire har 97 mandater i denne målingen, og trenger bare 85 av dem for å ha flertall i Stortinget.
– Er det normalt med en så rask endring etter et valg?
– Nei, det er uvanlig at skiftet skjer så stort og så raskt. Men man hadde kanskje forventet at Sp går mye tilbake, fordi de hadde en del tidligere borgerlige velgere ved sist valg.
– I tillegg mobiliserte de veldig på en sentrum-periferi-konflikt som er vanskelig å levere på. Det var større forventinger enn det de kunne levere. De får ikke reversert alle reformer eller snudd flyttestrømmen fra bygdene.
Det er mer overraskende at Ap går tilbake, forklarer valgforskeren.
– At Ap går så mye tilbake er alarmerende for dem. Man kunne forventet at de skulle tjene på å styre gjennom kriser. Det har de ofte vært på gode på, som Stoltenberg II-regjeringen. Den ble gjenvalgt i 2009 på grunn av god krisehåndtering, sier han og viser til finanskrisen.
– Det lille lyspunktet er at de har en god del velgere på gjerdet. Det er det lille halmstrået, sier Stein og viser til at partiet har mange tidligere velgere som ikke har tatt stilling til hva de skal stemme neste gang.
– Det er snakk om at Høyre sitter stille i båten og unngår å ta sterke posisjoner i omstridte saker. Stemmer det og hvordan påvirker det oppgangen på målingene?
– De vil vise at de er bedre enn regjeringen til styre gjennom kriser, ikke nødvendigvis at de har radikale løsninger. Altså de er mer opptatt av justeringer på politikken, foran radikale endinger.

Småparti fosser fram: Nærmer seg MDG og KrF
– Så velgerne vil heller ha moderat politikk?
– De vil ha trygg styring, og der har Høyre troverdighet. Det brukte å være Aps sin forse, sier han og forklarer at valgundersøkelser har vist at Høyre gradvis har tatt mer eierskap til trygg styring og det å trygge arbeidsplasser.
Erna: – Vi er underdogs
Det er en smilende Erna Solberg som tar telefonen når Nettavisen ringer.
– Det er kjempegod måling for Høyre og borgerlig side, og føyer seg inn i rekken av veldig hyggelige målinger den siste tiden. Hadde dette vært et valgresultat hadde det gitt oss et godt grunnlag for å lage en trygg og styringsdyktig regjering. Dessverre er det to år til stortingsvalget, så vi må bare jobbe på.
– Er disse tallene så gode at dere nå må sitte stille i båten fram til kommunevalget?
– Jeg tror ikke så mange velgere hadde gått til oss dersom vi satt stille. Det siste året har Høyre presentert tydelige alternativer til Støre-regjeringens politikk innenfor alle de store sakene som skole, helse, arbeid, kraft og privatøkonomi, svarer Solberg og legger til:
– Vi har akkurat hatt et vellykket landsmøte, der vi vedtok ny politikk for hvordan vi kan få flere av de altfor mange tusen som står utenfor arbeid inn i jobb, hvordan flere kan få bedre råd i hverdagen, og ikke minst hvordan vi kan legge til rette for at norske bedrifter kan vokse, skape jobber og verdier for fellesskapet.
Høyre-toppen fikk høre det: – Ok boomer
Den tidligere statsministeren spår en oppgang for både Ap og Sp når kommunevalget avholdes i september.
– Frem mot kommunevalget kommer vi til å se målingene gå opp og ned, og jeg tror vel både Ap og Sp kommer til å vokse fordi de har mange populære ordførere rundt om. Ap styrer 148 kommuner i dag, Sp 131, mens Høyre har bare 34 ordførere. Sånn sett går vi inn i lokalvalget som underdogs, og er glade for alle stemmer vi får, sier Solberg.
Regjeringsalternativer | sum % | Mandater (85 for flertall) |
H+Frp | 43% | 79 |
H+Frp+Krf+V | 53% | 97 |
H+Frp+V | 48% | 89 |
H+Frp+KrF | 47% | 87 |
H+Krf+V | 42% | 78 |
Ap+Sp | 23% | 45 |
Ap+Sp+SV | 31% | 59 |
Ap+Sp+SV+MDG+Rødt | 41% | 72 |
Ap+SV+MDG+Rødt | 35% | 62 |
Har mistet en hel velgerskare
Arbeiderpartiet har mistet 261.000 velgere siden sist valg, viser målingen. Fra 785.000 til 524.000. Høyre tar netto 62.000, mens SV tar 22.000 og Frp 20.000. Til gjengjeld tar Ap 16.000 velgere fra Sp.
Men som valgforskeren har nevnt, har de mange velgere på det beryktede gjerdet. I tillegg gjør det de bra blant de som ikke stemte ved sist valg. 13 prosent av dem vil stemme Ap neste gang, som er klart mest av alle partier.
– Dette er en svak måling, og vi har en stor jobb å gjøre fram mot valget, sier partisekretær Kjersti Stenseng til Nettavisen.
– Det viktigste nå er politikk som gir trygghet for folk og bedrifter, og som møter utfordringene folk kjenner på kroppen. Dette jobber regjeringa med hver eneste dag, med et særlig fokus på å trygge økonomien til folk og samfunn. Vi går mot et viktig lokalvalg med et solid lag av ordførere og kandidater som skal sikre sterkere fellesskapsløsninger, gjennom en god velferd og like muligheter for alle.
Astrup-spøken: – En dårlig aprilsnarr
Får dårlig måling
Frp begynner å bli et forutsigbart parti for dem som følger målinger tett. Partiet har ligget mellom 10 og 15 prosent på nesten alle enkeltmålinger i månedsvis, og det gjør de også her, med 11,1 prosent, som er ned 2,6 siden mars.
– I går kommenterte jeg en måling der Frp hadde størst fremgang og fikk 14,8 prosent, så målingene varierer veldig for tiden, sier finanspolitisk talsperson for Frp, Hans Andreas Limi.

Frir til Høyre med bacon og bensin: – Vår dør er åpen, Erna!
– Det viktigste er uansett valgresultatet 11. september, og en av våre hovedsaker fremover blir helse og omsorg med fokus på en verdig eldreomsorg og valgfrihet. De viktige velferdsoppgavene i kommunene må prioriteres først og Frp vil ha slutt på at innbyggernes penger brukes til politiske prestisjeprosjekter som vi ser i en rekke kommuner som styres av de rødgrønne.
Gode tall
Venstre ligger stabilt over sperregrensen under Guri Melbys ledelse. Faktisk må man tilbake til juli 2021 for å finne en måned der de lå under fire prosent på snittet til nettstedet Pollofpolls.
I april får de en økning fra 4,9 til 5,5 prosent hos InFact for Nettavisen. Partiet mister mange velgere til Høyre i målingen, men henter det inn igjen fra Ap, Frp og MDG.
Les også: Måling: Frp størst i Møre og Romsdal
Partileder Melby tar imot 5,5 med et smil.
– Det er alltid hyggelig med gode målinger. Vi ser at enda flere brenner for klimakampen, for en skole med motiverte lærere og elever, og for at næringslivet skal ha treffsikre og stabile rammevilkår, sier hun og legger til:
– Nå er det viktig for oss at mange dyktige Venstre-politikere over hele landet kommer seg inn i kommunestyrer og fylkesting ved lokalvalget til høsten. I år kan enda flere stemme Venstre enn ved forrige valg, og målet vårt er at folk over hele landet får bo i kommuner hvor Venstres politikk gir gode løsninger for folk.
KrF ligger rett under sperregrensa på fire prosent på de siste nasjonale målingene, og får her sin beste enkeltmåling siden 11. februar, med 4,6 prosent.
– Det er alltid veldig hyggelig med målinger som går riktig vei. Hele KrF-laget jobber hardt for å vise fram vår politikk for en trygg oppvekst for barna våre og en god alderdom for de eldre. Denne målingen motiverer for videre innsats for å vinne tillit hos enda flere velgere, sier hun om tallene.

Krever DNA-test: – Personer jeg ikke stoler en tøddel på
SV, med sin nye partileder Kirsti Bergstø, får 8,0 prosent i målingen. Det er opp 0,5 fra mars og opp 0,4 fra sist valg. I målingen henter de netto 22.000 velgere fra Ap, 8000 fra MDG og 4500 fra Rødt, men mister 7000 til Venstre.
– Det er godt å se at SV får høyere oppslutning på denne målingen. Vi bygger en bevegelse for miljø og rettferdighet, og jeg håper at enda flere blir med på laget. Det er bare sånn vi får den politiske forandringen Norge trenger, sier Bergstø.
For MDG fortsetter nedgangen. Partiet har ikke hatt et nasjonalt gjennomsnitt på 4 prosent eller høyere siden januar 2022.
– Vi skulle gjerne sett bedre tall, men nå har vi fokus på fylkes- og kommunevalget til høsten. Det er der vi setter inn støtet nå, med hundrevis av lokalpolitikere som er klare for valgkamp. Vi vet fra før av at vi er gode på valgkamp, så vi har mer fokus på det og mindre på nasjonale meningsmålinger, sier nestleder Ingrid Liland til Nettavisen.

MDG ser 2-tallet på målinger: – Sliter
Kun halvparten av partiets velgere fra 2021 kommer tilbake til dem i denne målingen, og de klarer i liten grad å hente velgere fra andre partier. Nettavisen spør Liland om partiet er unike nok i klimapolitikken.
– Det er det klart vi er. Vi er det eneste partiet som gir natur og klima den plassen den trenger. Det er grunnlaget for livet vårt og det skal vi fortsette å kjempe for. Mange partier sier de er opptatt av klima, og det er ikke alltid så lett å se hvor lite som gjøres, så det må vi bli bedre på å få fram.
Nettavisens tidligere partimålinger
Nettavisen byttet målingsbyrå til InFact ved nyttår. Dette er våre partimålinger siden da:
Mars: Krisemåling: Senterpartiets stjerner ryker ut av Stortinget
Mars: Vedum får ny skrekkmåling i fleisen: Nå er MDG større
Februar: Hopp på ny måling: – Det sier vel egentlig alt at Støre jubler for dette
Januar: Måling tenner håp: Årsbeste for Støre
Og for deg som lurer på hvordan det går med partiene utenfor Stortinget:
Parti | April 23 | Endring |
Norgesdemokratene | 1,1 prosent | +0,2 |
Liberalistene | 0,5 prosent | -0,2 |
De kristne | 0,4 prosent | -0,1 |
Industri- og næringspartiet | 2,1 prosent | +0,9 |
Helsepartiet* | 0,4 prosent | -0,1 |
Sentrum | 0,1 prosent | -0,2 |
Pensjonistpartiet | 0,3 prosent | -0,9 |
Folkets parti (tidligere FNB) | 0,4 prosent | +0,4 |
Andre | 0,5 prosent | +0,5 |
Sum | 5,9 prosent | +1,2 |
*Helsepartiet har nylig slått seg sammen med Industri- og næringspartiet.