GARDERMOEN (Nettavisen): Høyres landsmøte, der partiet skal vedta en rekke resolusjoner og uttalelser, ble åpnet av Erna Solberg på lørdag.

Ett av forslagene på landsmøtet er å sette ned drivstoffavgiftene midlertidig, samt sette en makspris på 20 kroner literen på drivstoff.

Forslaget om avgiftskutt kommer fra Nordland Høyre og Bø-ordfører Sture Pedersen, som er kjent for å ha satt ned formueskatten i hans lille kommune i Vesterålen.

– Det har vært en eksplosjon i utgiftene for små og mellomstore bedrifter, særlig på drivstoff. Så vi må senke avgiftene og få en fastpris, sier Pedersen til Nettavisen.

– Bedrifter, særlig de små og mellomstore, blør. Mange går med røde tall, og da frykter vi for lokale arbeidsplasser. Store deler av prisen på drivstoff består i dag av avgiftene veibruksavgift, CO2-avgift og moms. Dette er avgifter finansdepartementet styrer og som kan senkes slik at drivstoffprisene kommer på et akseptabelt nivå, sier han.

Les også: Vedum vil ikke ha krisepakke til bilister: – Det blir for kortsiktig å tenke sånn

Også Troms og Finnmark Høyre, der Geir-Inge Sivertsen er leder, ønsker en midlertidig avgiftsreduksjon.

– Transportbransjen tåler ikke denne drivstoffprisen over tid. Det gjelder alt fra de som brøyter veiene våre til de som transporterer varer og tjenester. En del har faste avtaler og opplever deretter nærmest en dobling av drivstoffprisen. Det er krevende, sier han til Nettavisen.

Forslaget fikk ikke støtte av noen fylkeslag utenfor Nord-Norge og ble derfor ikke tatt inn i noen av partiets resolusjoner på landsmøtet.

Erna vil ikke ha så snever ordning

– Jeg tenker at vi skal se på ordninger som bidrar mot de økonomiske belastningene totalt sett, og ikke bare bensinprisene. Vi kan også få utfordringer på andre områder, som matvarepriser, sier Erna Solberg til Nettavisen.

Tilhengere av å redusere drivstoffavgiftene peker ofte på strømstøtten. Høyre-lederen mener derimot ikke at strømstøtten er en god mal for drivstoffprisene.

– Strøm er i en spesiell situasjon fordi det er en så stor andel av vanlige familier utgifter. Det er ikke drivstoffprisene. Men det er riktig at det har en næringslivsside. Jeg tror vi må se på skattereglene generelt.

Les også: Hamrer løs mot Rødt og SV etter Zelenskyj-tale: – Ufattelig

Til slutt legger Høyre-lederen til at dersom det kommer en ny, alvorlig økning i prisene, kan også Høyre endre mening.

– Men det jo sånn at dersom det blir veldig høye bensinpriser, så kan vi også være villige til å se på ting. Men utgangspunktet vårt er at det kommer høyere priser mange steder, og da må vi heller forsøke å ha generelle virkemidler som behandler alle som opplever økte priser likt.

– Vi har et ansvar

– Hvis det er det hun mener, så er jeg ikke helt enig, sier Pedersen når han får høre hva Erna Solberg sier.

– Høyre, som et ansvarlig næringslivsparti, har et ansvar her som er viktig å ta på alvor. Vi har nå løftet denne debatten. Nasjonen Norge går veldig godt, men vi har noen utfordringer, for i små og mellomstore bedrifter så blør de.

Les også: Bensinkrisen: - Vi lover ingenting

Fylkeslederen i landets nordligste fylke uttrykker forståelse for partilederens syn på saken, men mener det ville vært fullt mulig med en koronainspirert ordning for næringslivet.

– Erna vil se det lengre bildet og ikke gjøre noe forhastet. Hva tenker du om det?

– Det er jeg enig i, så forhåpentligvis snakker vi om å finne en løsning på kort sikt. Man kan vurdere litt samme type tiltak som man gjøre med pandemien, svarer Sivertsen.