HØYRES HUS (Nettavisen): – Jeg tror mange flere innvandrere hadde valgt Høyre, om de hadde blitt bedre kjent med politikken vår, sier leder for Høyres mangfoldsutvalg Mehmet Kaan Inan.

Nettavisen møter Oslo-politikeren på Høyres hus, et steinkast unna rådhuset hvor han til daglig sitter som en av Høyres femten bystyrepresentanter.

Når partiene skal kjempe om velgerne i alle landets kommuner og fylker frem mot høsten, blir det også kamp om velgerne med innvandrerbakgrunn.

Inan legger nå fram Høyres mangfoldsutvalg sin strategi for hvordan partiet skal lykkes i kampen om innvandrervelgere.

– Mange partier på venstresiden tror velgere med innvandrerbakgrunn bare er opptatt av trygd og norskopplæring. Det er å undervurdere dem. De er opptatt av hvordan vi kan skape en bedre skole for barna deres, at vi reduserer skatter og avgifter for næringsdrivende, og at vi tar folks privatøkonomi på alvor.

Ekspert: Høyre gjør det dårlig

Men innvandrer-velgerne selv virker ikke særlig begeistret.

– Høyre er et parti som gjør det relativt dårlig blant velgere med innvandrerbakgrunn, sier valgforsker Johannes Bergh til Nettavisen.

– Samtidig er de det partiet på borgerlig side som får flest av disse velgerne, sier han.

I valgstatistikken skiller man mellom velgere med innvandrerbakgrunn fra vesteuropeiske og nordamerikanske land, fra velgere med bakgrunn fra det globale sør (Asia, Afrika og Latin-Amerika).

Det er særlig den siste gruppen Høyre har lav oppslutning hos sammenliknet med størrelsen nasjonalt.

Arbeiderpartiet har lenge hatt den klart største lojaliteten i velgergruppen. Men det er i ferd med å snu. 2019 var første år siden lokalvalget i 1991 at under 50 prosent av gruppen stemte Ap. Nedgangen fortsatte i 2021.

Hele 14,2 prosent av velgere med innvandrerbakgrunn fra det globale sør og Øst-Europa utenfor EU, gikk fra å stemme Ap i 2017 til å ikke stemme i 2021.

Andre Ap-avhoppere har gått lenger til venstre, mot SV og Rødt. Høyre derimot, får nesten ingen av dem.

– Av de som stemte Ap i 2017, var det tre prosent som gikk til Høyre i 2021, sier Bergh.

Ser til Candy Crush

Tilbake i Høyres hus, erkjenner Mehmet Kaan Inan at partiet ikke alltid har vært det beste på å nå ut til gruppen.

– Men nå jobber vi intenst og aktivt for å nå ut til hele befolkningen. Vi skal være et bredt folkeparti, sier Inan.

Han mener arbeidet handler om å gjøre partiets politikk tilgjengelig på andre språk.

– Vi kommer til å prøve å nå ut til disse gruppene på samme måte som vi gjør til befolkningen for øvrig. Velgere med innvandrerbakgrunn er opptatt av lavere skatter og avgifter for næringslivet og en god skole for barna sine.

Med målrettede budskap i sosiale medier på flere språk, kandidater med innvandrerbakgrunn på listene og aktiv nettverksbygging blant næringslingslivsledere med innvandrerbakgrunn, og i religiøse menigheter, håper Inan at Høyre vil løfte seg i velgergruppen.

– Vi kommer til å særlig rette innsatsen mot de gruppene som er mest tilbøyelig til å stemme på Høyre, på de kanalene de bruker og med det språket de bruker, sier han.

Særlig ett grep skiller Høyre seg ut med. Som i tidligere år skal partiet frem most høstens valg satse på annonseplasser på en rekke populære mobilspill som Candy Crush og Farmville - spill som de hevder innvandrervelgere er særlig aktive på.

Høyre-leder og statsministerkandidat Erna Solberg har tidligere vært det som må være en av Candy Crush sine mest profilerte brukere her til lands, men ble litt lei av spillet etterhvert.

Da Sindre Finnes, Solbergs ektemann, gjestet Nettavisens lokaler i forkant av hans boklansering, fortalte han at det var et annet spill som fenger hjemme nå:

Kan nå denne gruppen

Men ok. Nok Candy Crush i èn sak for denne gang: Valgforsker Bergh sier at det er spesielt en gruppe av innvandrervelgerne Høyre har større potensiale for å nå:

– Arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa. Denne gruppen har til vanlig lav valgdeltakelse, men når de stemmer, stemmer de på borgerlige partier. Så det ligger et potensiale i å mobilisere dem.

Han påpeker videre at Høyre har gjort gode valg blant innvandrervelgere før.

– Høyre har noen ganger gjort det rimelig bra blant gruppen, blant annet i 2013. Men særlig innvandrergrupper fra Asia og Afrika, foretrekker rødgrønne partier, sier han.

At Arbeiderpartiet har hatt sterk lojalitet hos innvandrervelgere, kan ha to grunner, tror Bergh.

– Både på grunn av ideologi, men kanskje også en form for gruppestemming, hvor man velger partier som støtter deres gruppe, sier Bergh.

Arbeiderpartiet har også vært god på å mobilisere politikere med innvandrerbakgrunn, sier han.

– I lokalpolitikken kan personer være viktigere enn partier.