NATO-generalsekretær Jens Stoltenberg har uttalt at han bare lengter hjem til sin egen dyne. Men flere kilder viser til at det kan være en annen fremtid i vente for Norges tidligere statsminister.
Siden 2014 har han vært NATO-generalsekretær, og skulle etter planen fratre stillingen da han ble utnevnt til Norges sentralbanksjef i februar 2022. Senere trakk han seg fra stillingen, etter et sterkt ønske om at han fortsatte i stillingen da krigen i Ukraina satte i gang samme måned.
Nettavisen har vært i kontakt med flere kilder tett på de internasjonale prosessene, og det spekuleres på høyt nivå om Stoltenberg skal utnevnes til sjef for Verdensbanken. Stillingen er ansett for å være rimelig hektisk, men kanskje ikke på nivå med å være sjef for verdens mektigste forsvarsallianse, spesielt når det foregår en storskala krig midt på kontinentet.
– Mange ønsker ham
En av de få kildene som er villig til å uttale seg offentlig, er utenriksekspert og nestleder i Nobelkomiteen Asle Toje, som jobber tett på flere internasjonale prosesser.
– Jeg har hørt dette om at Stoltenberg skal til Verdensbanken. Det er mange som arbeider i internasjonale politikk som ønsker ham, bekrefter Toje.
Verdensbankens rolle er å gi lån og teknisk bistand for å bekjempe fattigdom og fremme økonomisk vekst. Det er en av de mektige institusjonene, spesielt overfor fattige land. Mye av arbeidet handler om korrupsjonsbekjempelse og hjelpe land med å utvikle seg til å oppnå mål i tråd med FNs bærekraftsmål.
Les også: First Price-varen bare to øre billigere: – Vi kan rett og slett ikke tro på det kjedene sier
Dagens president i Verdensbanken er amerikanske David Malpass, som har hatt jobben siden 9. april 2019. Han ble nominert til stillingen av Trump-administrasjonen. Han er i utgangspunktet valgt for en periode på fem år. Malpass har fått kritikk for å være klimaskeptiker, og tidligere visepresident Al Gore har uttalt at han bør byttes ut av president Joe Biden. Malpass har benektet at han er klimafornekter, og sagt han forholder seg til menneskelig påvirkning på klimaet.
– Det er tre ting å si om dette. For det første vil han kunne gjøre en god jobb i en institusjon som i likhet med Nato trenger nye relevans. Det andre er at ledere ikke blir valgt av staben i internasjonal politikk. Uten USAs støtte vil han ikke kunne lande dette. Det tredje er at alt jeg har hørt er at Jens vil hjem til Norge. Det er jo også relevant å spørre seg om kandidaten er villig, sier Toje.
Les også: Priskrigen over: Øker matpriser med opptil 500 prosent
Nettavisen har vært i kontakt med Stoltenbergs pressekontakt, men har ikke fått svar.
Mandag er Jens Stoltenberg i Norge for å motta Sønsteby-prisen på Akershus festning. Klokken 14.00 skal Stoltenberg holde pressekonferanse.
Kan ikke forlenges i uendeligheten
En annen spekulasjon blant flere kilder i internasjonale kretser, er at amerikanerne kan ønske å beholde Stoltenberg som NATO-generalsekretær. Argumentet for at åremålet ble forlenget, var grunnet krigen i Ukraina.
Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets Høgskole presiserer at han ikke har direkte innsikt i prosessen rundt valg av NATO-generalsekretær, men mener det er vanskelig å bruke argumentet med krigen i Ukraina for å forlenge Stoltenbergs åremål ytterligere.
– Krigen startet i 2014, når russerne tok Krim, og deler av Øst-Ukraina. Og det er ingenting som tyder på at krigen slutter med det første. Tvert imot. Russerne har mobilisert hundretusenvis av soldater, og de går til terrorbombing av sivil infrastruktur. Det er ingen indikasjon på at de ønsker fred. Konflikten mellom Vesten og Russland vil fortsette så lenge Putin sitter ved makten. Det er langt ifra sikkert at han som overtar vil være vennlig innstilt.
Les mer: Kraftig økning av solcelleanlegg i Norge: – Starten på eventyret
– Tale i verdensklasse
Nylig holdt Stoltenberg tale på NHOs årlige konferanse. Det var en alvorstung tale, hvor tilhørerne fikk klar beskjed om at verden er i en helt ny tid, hvor det er grunnleggende å satse på forsvar for å beholde trygghet og sikre friheten i Norge og Vesten.
– Denne krigen har gitt oss tre læringspunkter: 1. At vi må investere mer i forsvaret, 2. At det er farlig å gjøre seg avhengig av autoritære regimer. Butikk er også politikk. Vi må verne om vår infrastruktur; havner og flyplasser. Vi må være aktsomme; lønnsomme prosjekter kan ikke gjennomføres bare fordi de er lønnsomme. Beslutningene kan derfor ikke bare overlates til næringslivsledere, sa Stoltenberg under talen og la til:
– Og 3. At autoritære regimer finner sammen; Russland og Kina, Iran, Nord Korea. Disse har en ting felles; de ønsker en annen verdensordning. De støtter ikke våre verdier; mangfold, ytringsfrihet; demokrati.
Les også: Ekstreme tall: Full fest for Olje-Norge
Talen vekket stor begeistring blant de 1500 tilhørerne, og milliardæren Petter Stordalen var henrykt da Nettavisen intervjuet ham.
– Jeg gir ham et klokkerent terningkast syv, altså verdensklasse, sa han.