Det har stormet rundt Arbeiderpartiet den siste tiden, og krisemålingene kan tvinge fram en lederdebatt i partiet.

Nå viser en fersk meningsmåling som InFact har utført for Nettavisen, at flertallet ikke tror at statsminister Jonas Gahr Støre vil lede Arbeiderpartiet i stortingsvalgkampen om tre år.

50,6 prosent tror Støre vil byttes ut før den tid, mens 28,2 prosent tror det motsatte. 21,2 prosent svarer vet ikke.

– Det henger nok sammen med den svake situasjonen som er for Arbeiderpartiet for øyeblikket. Alt de har tatt i har gått galt i mange velgeres øyne, sier valganalytiker Svein Tore Marthinsen til Nettavisen.

Målingen er tatt opp 13. desember. 1024 personer rundt om i landet er spurt.

– Åpenbare kandidater

Det er flere menn enn kvinner som tror statsministeren ikke vil lede Arbeiderpartiet i stortingsvalget; 53,1 prosent menn og 48,1 prosent kvinner.

Ser man på alder så er det de mellom 30 og 65 år som er mest negative med tanke på Støres framtid som partileder, og størst er andelen blant dem mellom 30 og 44 år (55,7 prosent). I aldersgruppen 18–30 år tviler 40,8 prosent på at han fortsetter.

– Det er ikke så interessant hva andre velgere synes, som målingen viser, men hva Aps velgere mener. Men jeg tror Støre er partileder fram mot 2025, nettopp fordi det er vanskelig å se noen åpenbare kandidater som står klare til å overta for øyeblikket, sier Marthinsen.

Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) trekkes fram som en mulig nestlederkandidat, men også Hadia Tajik som gikk av som nestleder tidligere i år, pekes på for et mulig comeback.

– Tajik var i alle fall den åpenbare kronprinsessen etter at Trond Giske stilte seg på sidelinjen. Samtidig har Brenna begynt å bygge seg litt opp, men jeg tror ikke løpet er kjørt for Tajik. Mye avhenger av hvor fort et lederskifte vil skje.

Han sier det er vanskelig å se for seg andre lederkandidater enn Brenna og Tajik for øyeblikket.

– Vil ta lenger tid

Dagsavisen-kommentator Hege Ulstein mener imidlertid at Aps krisemålinger kan tvinge fram en lederdiskusjon før landsmøtet i mai.

– Foreløpig er det lite diskusjon om partiledervervet, men det er litt mumling, sa Ulstein til TV 2 nylig.

– Det vil nesten uansett bli en nestlederdebatt. Mange mener Brenna er aktuell, påpekte hun.

Marthinsen viser til at fjorårets valgseier var ganske solid for Ap og Sp totalt sett, selv om de nå har krisemålinger.

– Så jeg tror det vil gå lenger tid før et skifte skjer, men klart man blir påvirket av opinionssituasjonen, sier han.

Geografisk er det flest folk som bor i Sør-Norge som tror Støre ikke vil lede Ap i stortingsvalget (53,5 prosent), og færrest tror det i Oslo (45,1 prosent).

– Arbeiderpartiet har en evne til å mobilisere i valgkamper. Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har et potensial siden det er mange velgere som sitter på gjerdet - og det kan gi Støre en opptur, tror valganalytikeren.

Ap: – Vet han tåler det

Nettavisen har spurt om en kommentar til målingen fra Støre, men får opplyst at han ikke har anledning til å svare i dag. Partisekretær Kjerst Stenseng svarer derfor på vegne av partilederen:

– Jonas er regjeringas fremste person. Nå er det mange som opplever utrygghet i hverdagen, særlig knyttet til økonomi og situasjonen vi står i. Vi ser det treffer Arbeiderpartiet på målinger, og da også Jonas som statsminister, sier Stenseng til Nettavisen.

– Jeg vet han tåler det, og jeg vet også at han jobber hardt sammen med hele laget for å bremse prisveksten, trygge våre felles velferdstjenester, og sikre Europas laveste ledighet, legger hun til.

Stenseng påpeker at det er trygghet som nå er viktig for folk, og at det er der fokuset ligger for oss i partiledelsen og for regjeringen.

– Dette arbeidet vil ta tid, men vi skal klare det sammen. Da tror jeg også tilliten både til partiet og til Jonas vil stige, sier hun.

Ap har de siste månedene vært nede i rekordlave 15,4 prosent i oppslutning i de nasjonale målingene. I Nettavisens desembermåling fikk partiet 17,7 prosent. Høyre er nå dobbelt så store som Arbeiderpartiet.