Se videointervju med Jonas Gahr Støre øverst i saken!

ARENDAL (Nettavisen): – Når du er statsminister må du aldri tenke at kritikken skal prelle av, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Nettavisen bare timer før den viktige partilederdebatten som sendes fra Arendalsuka.

For presset er stort og bakteppet er dystert for statsministeren, som nå har styrt landet i snart ett år. Strømkrise, krisemålinger - og kritikk fra flere hold.

– Føler du ekstra på presset før debatten i kveld?

– Ikke ved å stå i en partilederdebatt, fordi når det er tøffe tider som nå så må du være forberedt på å stå i både bris og storm, og så er jeg opptatt av å bruke tiden min på å jobbe med de sakene som er, sier Støre.

Les også: 600.000 er medlemmer: Statsministeren med beskjed til strømgruppen

Følg NRKs partilederdebatt på Nettavisen fra klokken 21.45 torsdag kveld.

– Om det stormer

Denne uka fikk Arbeiderpartiet rekordlave 19,4 prosent på NRKs siste meningsmåling. Samme uke som strømprisene i Sør-Norge har nådd ny høyder, og stadig flere viser sin misnøye med regjeringens strømhåndtering.

– Det er mange med vanlige inntekter, med dårlig råd, som i dag er urolige for at prisene stiger. Strømprisene er en ting, og inflasjon som kan bite seg fast er noe annet. Det er store og alvorlige oppgaver som vi må ta tak i, og det er det jeg bruker tid på, sier Støre, og påpeker:

– Om det stormer rundt det, så er mitt poeng at vi må gjøre dette på en rettferdig måte. De med god råd og de som klarer seg bra må nå være med på å stille opp for de som har det vanskelig.

– Du får kritikk fra flere hold, for manglende strømtiltak og økte levekostnader. Preller denne kritikken bare av for deg?

Støre humrer lett, før han svarer:

– Jeg står jo i en debatt og følger med på det som skjer, og lytter til det som kommer. Men jeg er jo helt uenig i at vi ikke har hatt tiltak.

– Men går kritikken inn på deg?

– Egentlig ikke. Det som går inn på meg er å møte folk som sliter, og som er urolige for om de skal klare å ta godt vare på ungene sine, sier han.

Les også: Denne jointen setter fyr på debatten: – Blir jeg straffet, så tar jeg straffen

En av dem som har kritisert Støre fra Arendalsuka, er Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen. Se hans kritikk her:

– Må være tålmodig

Statsministeren bare avfeier kritikken han får fra de andre partiene, som han skal møte i partilederdebatten torsdag kveld.

– Nå sier en del kommentatorer at strømstøtteordningen kom veldig raskt, men da den kom hevdet opposisjonen at den kom for sent. Det lå jo ingenting i skuffene da vi kom i regjeringskvartalet, hva vi gjør med galopperende strømpriser for husholdningene. Vi laget en ordning som er Europas mest omfattende, skryter Støre.

Han viser også til at regjeringen tar grep for å sikre at vannmagasinene har en forsvarlig fyllingsgrad, samt at de jobber med partene i arbeidslivet for å se på hvordan de kan hjelpe utsatte bedrifter.

– Du må lytte til kritikken, men du må jo være handlekraftig og jobbe - og det gjør jeg, sier Støre offensivt.

– På de siste meningsmålingene ligger Arbeiderpartiet under 20 prosent. Hva er det dere gjør galt siden dere ikke klarer å få en høyere oppslutning?

– Det spørsmålet får jeg fra tid til annen. Hvis det var et enkelt svar på det, så ville vi jo gjort det. Vi gjør det vi mener er riktig. Jeg tror vi må leve med at noen av disse tingene tar tid, og så må vi ha tålmodighet, ro og fokus på det vi gjør, sier han.

Les også: Solvik-Olsen med krass strøm-kritikk: – Ydmykelse for regjeringen

– Mot til å stå i det

Fra et regntungt Arendal på Arendalsukas nest siste dag, legger han imidlertid ikke skjul på at målet er bedre oppslutning.

– Jeg skulle gjerne hatt høyere tall, men det er tre år til valget og vi står i en krise som ikke løser seg på et kvartal eller to. Da må vi også ha kraft og mot til å stå i det, sier Støre.

Les også: Her er vinneren av ungdomspartilederdebatten

I en tale på Kanalplassen i Arendal sentrum torsdag ettermiddag, kommenterte Støre også de dårlige målingene.

– Jeg har fått med meg det. Det virker sånn sett, fleipet han, før han la til:

– Jeg er ganske rolig på det. Det er kjipt med dårlige målinger, men denne krisen går ikke fort over. Det er ikke krise i Norge i dag, men rundt oss er det en ganske alvorlig situasjon. Da må vi søke trygghet i det verdigrunnlaget vi har, rettferdig fordeling og solidaritet.

Støre avviste imidlertid at løsningen på strømkrisen er å bygge strømkabler mellom Nord- og Sør-Norge.

– Jeg vil si det veldig enkelt: Løsningen på våre utfordringer i sør i dag går ikke på å tappe kraften fra nord. Hvis vi skulle tenkt den tanken så ville det for det første tatt 10-15 år å bygge ut nettet, men nord har nå en mulighet til å bruke sin kraft til å utvikle industri - og det er bra, sa han.