Statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre talte tirsdag formiddag til Arbeiderpartiets landsstyre i Folkets hus i Oslo.

– Budskapet fra meg i dag er, det kommer til å bli en tøff høst og en tøff vinter. Det kommer til å bli en del bråk når vi legger fram budsjettet. Men i den kampen skal vi stå, og vi skal stå sammen, sa Støre til Aps landsstyre.

Det på dagen ett år etter fjorårets stortingsvalg, da de rødgrønne partiene vant valget.

– Vi hadde store ambisjoner og drømmer om hva vi kunne få til med et nytt flertall. Men vi ble også valgt for å være på vakt og møte verden, ikke slik vi ønsker at den skal være, men slik den faktisk er, sa Ap-lederen.

Kommentar: SV gjorde det eneste rette da de takket nei til å være fender for denne farkosten

– Kreve mye av oss

– Tiden vi har foran oss, kommer til å kreve mye av oss, av laget vårt. Vi må prioritere på en måte som norske politikere ikke har stått i på flere tiår. Det kommer til å bli tøft. Men vi skal klare dette, sa Støre, som avviste at regjeringens Hurdalsplattform er lagt i skuffen.

– Det er fake news. Her er den, sa han og viste fram dokumentet.

Les også: Støres strømutspill vekker oppsikt: – Illojalt mot et hvert ansvar

Men regjeringen har måttet jekke ned ambisjonene på grunn av Ukraina-krigen, økende inflasjon og energikrisen i Europa, medga han.

Han understrekte samtidig at det ikke er noen «quick fix» på problemene.

– Vi må prioritere, og vi må stå i det. Så jeg varsler at det blir tøft, og vi må stå i det, sa han.

– Mindre penger

Støre sa løsningen ikke er å øke oljepengebruken.

– Gjør vi ikke de riktige tingene nå, så går det utover vanlige folk. Derfor er det viktig at vi gjør ting på riktig måte, sa han i talen.

Ap-lederen sa det derfor vil komme et stramt statsbudsjett om tre uker.

– Vi vil ikke pøse på mer, så renta stiger. Vi må unngå at det ender med bråstopp, men det forutsetter en god økonomisk styring, og det betyr bruk av mindre penger, påpekte han.

Støre sa de likevel vil legge fram det han beskriver som «det mest omfordelende budsjettet noen gang».

– Vi kan unngå en økonomisk krise om vi tar de riktige valgene, sa han.