I 365 dager har regjeringen Støre ledet landet, etter åtte år med borgerlig styre.

Det har verken vært noen suksess for Arbeiderpartiet (Ap) eller Senterpartiet (Sp), skal vi dømme ut fra meningsmålingene.

Nettavisen har ringt rundt til en rekke kommentatorer for å få deres analyse av status quo.

– Regjeringen har vært uheldig med omstendighetene, med krig og kriser, men de har ikke vært dyktige med å vinne folks tillit, er første reaksjon fra politisk redaktør Vidar Udjus i Fædrelandsvennen.

Sp, som fløy høyt og snuste på 20-tallet i valgkampen, har etter ett år med makt på enkelt målinger krympet med tre fjerdedeler.

– Jeg synes ikke det er overraskende at Sp sliter så blytungt, gitt deres populistiske valgkamp, sier Udjus til Nettavisen – og legger til:

– Det mest overraskende er at Arbeiderpartiet og Støre gjør det så dårlig. Jeg hadde trodd at Støre med sin bakgrunn og internasjonale erfaring, kombinert med image som en klok mann, skulle lykkes bedre med å lede landet gjennom kriser.

Gunnar Stavrum: Husker du den vanvittige planen om å gjøre Nato-sjefen til sentralbanksjef?

Om samarbeidet med Sp sier Udjus:

– Senterpartiet, med sin bakstreverske iver, blir som en klamp om foten for Arbeiderpartiet og gjør det vanskeligere å se fremover.

– Hva skal til for å snu trenden?

– Det er mye vanskeligere å svare på, men jeg tror ikke de har noe annet valg enn å gi inntrykk av at de står for en stø kurs i en vanskelig tid. De to partiene er dømt til å regjere sammen fram til kommunevalget. Hvis Sp skulle gjøre et katastrofevalg, vil partiet kunne finne en sak – innen energi/EU, for eksempel – som de kan gå ut av regjeringen på.

– Men det er vanskelig å se en quick fix for regjeringen Støre, konkluderer Udjus.

Les også: Så mye dyrere blir alkohol, tobakk og drivstoff

– Ap bør spørre seg: Hva gjør Mette Fredriksen rett?

– Dette går ikke særlig bra. Det er bemerkelsesverdig at statsminister Mette Fredriksen i Danmark har 30 prosent oppslutning, mens vår egen statsminister Jonas Gahr Støre får 19 prosent, sier politisk redaktør Skjalg Fjellheim i Nordlys til Nettavisen.

Les mer: Mette Fredriksen øker ledelsen

– Begge er sosialdemokrater og leder land midt i store kriser. Hva gjør hun rett og han feil? Det spørsmålet bør Arbeiderpartiet stille seg, legger han til.

– Senterpartiet (Sp) skrudde forventningene til værs i hele landet før valget, med Vedum som reiste rundt med kaffekoppen sin og delte ut penger i øst og vest. Så møter krisene oss, det må strammes til. Det er klart mange velgere føler seg lurt, mener Fjellheim.

Den politiske redaktøren i nord mener det er svært viktig å prioritere rett, når det skal strammes inn:

– At det prioriteres to store flyplasser i nord, med 100 kilometers avstand i luftlinje, samtidig som E6 settes på vent, er helt uforståelig – og bidrar nettopp til inntrykket av en meget upopulær regjering, sier Fjellheim.

– I en rekke saker gjør de det vanskelig for seg selv. Lakseskatten er et eksempel, en skatt jeg i utgangspunktet mener er rett. Men utformingen, kanskje slett forarbeid, gjør at investeringer stopper opp og arbeidsplasser ser ut til å gå tapt.

Les også: Frp er tre ganger så store som Sp

Les også: De mest uforklarlige prioriteringene

Fjellheim mener reversering av fylkeskommunen, hvor politikere har tatt seg dobbelt betalt, vitner om dårlig gangsyn:

– Det er nesten ikke til å tro at bussprisene i Tromsø settes opp, mens pengene sitter løst for å reversere sammenslåingen. Dette i sum gjør at regjeringen sliter. Selvfølgelig gjør de noe rett, men strammer Ap nå for hardt til? De har mange velgere som tjener over 750.000 kroner, som kanskje nå vurderer å gi sin stemme til et annet parti, tror han.

– Hvordan kan regjeringen klare å snu dette?

– De kan håpe på at den økonomiske kriseår blitt kortvarig, at krigen i Ukraina snart tar slutt. Ellers tror jeg det blir avgjørende i tiden fremover hva de gjør for å løse energi- og strømkrisen.

– Dramatisk dårlig

Politisk redaktør Anne Ekornholmen i Nationen sier til Nettavisen at velgerne åpenbart er misfornøyde.

– Det er et gap mellom deres syn på hva som er innfridd. Dette går jo ikke bra, det er dramatisk dårlig for begge partier, sier Ekornholmen til Nettavisen.

Hun er litt overrasket:

– For mye av det som er gjennomført, er helt i tråd med det regjeringen lovet, i Hurdalsplattformen, i Aps 100-dagersplan og nå i forslaget til statsbudsjett, sier hun til Nettavisen.

– Så jeg er litt overrasket over at de gjør det så dårlig, bemerker hun.

Ekornholmen minner om at alle proteststemmene Sp fikk i valgkampen, ledet partiet til et unormalt høyt nivå på målingene.

– Vi må huske at det å se 16- og 18-tallet er det unormale, for partiet er det vanlige å ligge rundt 5-, 6-, 7-tallet.

– Hva skal regjeringen gjøre for å skape mer blest om prosjektet?

– Jeg tror du må snakke med noen rådgivere om det, ler hun.

– Håpet må være å hente ned alle de som nå sitter på gjerdet og er usikre. Vi ser at dette er en stor gruppe, så det beste er nok å holde stø kurs og vise at de har en plan, tror Ekornholmen.

– Og så er det ingen tvil om at det er utrolig krevende tider og «urolig farvann» akkurat nå.