Nylig kunne man lese en kronikk i Klassekampen der vindkraft- og strømdebattant Ann Jorun Hillersøy forteller at hun har blitt blokkert fra Støres Facebook-konto, der hun har publisert flere kritiske kommentarer.

«Jeg oppdaget her forleden at jeg var blokkert fra hans Facebook-konto, og kunne dermed ikke se hva han la ut eller kommentere lenger», skriver hun i Klassekampen.

«Saken er den at jeg ikke har brukt ukvemsord om ham – jeg har ikke kalt ham verken det ene eller andre ved hjelp av fargerike adjektiver. Jeg har heller ikke kommet med trusler eller rasistiske utsagn. Jeg har bare vært uenig med ham og påpekt min misnøye med politikken, spesielt vindkraftsaken», fortsetter Hillersøy, som er med i organisasjonen Motvind, som er motstandere av vindkraftutbygging.

Les også: Reagerer på Støres strømutspill: – Burde ha større ydmykhet

På Støres Facebook-side står følgende:

«Kommentarer som er hetsende, svært usaklige eller kategoriserer som spam kan bli fjernet uten varsel. Gjentagende overtredelser eller svært grove innlegg kan føre til utestengelse».

Blokkeringer fra Støre og Arbeiderpartiets Twitter-kontoer har også skapt debatt på Twitter.

Noe lignende fikk juridiske følger i USA i 2018, da en dommer mente det var grunnlovsstridig av president Donald Trump å blokkere brukere på Twitter. Argumentet var at presidentens konto må regnes som en offisiell, statlig konto som alle har en rett til å lese.

– Langt over streken

– Det er veldig problematisk, rent demokratisk, sier Rødt-representant Sofie Marhaug til Nettavisen om blokkeringen.

– Det er ingen krav om å svare på de innleggene, men å blokkere dem er et skritt mot noe som ligner på sensur. Det er ekstra spesielt fordi han er statsminister. Han er et ansvar for å slippe til kritiske stemmer.

– Sånn jeg har skjønt det så skjer det samme på Twitter, men der vet jeg ikke like godt innholdet.

– Jeg tipper det er hans kommunikasjonsrådgivere som driver en form for anti-kommunikasjon. Jeg tviler på at Jonas Gahr Støre personlig har gått inn og gjort dette, fortsetter Marhaug, som opplyser at hun også har blitt kontaktet av en annen privatperson som er blokkert fra Støres Facebook-side.

Les også: Ocasio-Cortez arrestert etter abortrett-demonstrasjon

Hun avviser at det kun er snakk om hetsende kommentarer som fører til at debattanter blir blokkert.

– Hillersøy, som skrev innlegget i Klassekampen, har blitt blokkert nå nylig etter å ha skrevet flere kritiske innlegg på hans vegg, særlig om kraftpolitikk. Det har vært meningsinnlegg, ikke hets. Hun har gjort det samme med borgerlige politikere uten å bli blokkert.

– Dersom det dreier seg om hatefulle ytringer så synes jeg det er greit. Eller, jeg vet ikke om det er greit da heller, for da er det først og fremst en sak for politiet.

Les også: Forsvaret ga millionkontrakt uten å gjennomføre anbudsrunde

– Men hvis det dreier seg om et meningsinnlegg som statsministeren er uenig i så skjønner jeg at det kan være plagsomt eller irriterende å få sånne kommentarer hele tiden, men å gå til det skrittet å blokkere de personene er langt over streken og ikke en statsministere verdig.

Marhaug viser til at daværende statsråd Kjell-Ingolf Ropstad ble kritisert for å slette kritiske Facebook-kommentarer i 2019.

Uavklart juss

Jussprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen sier til Nettavisen at jussen på dette feltet er uavklart.

Under den lignende Ropstad-saken i 2019 sa han til Dagsavisen statsråders Facebook-kontoer kan skape uklarhet mellom offisiell kommunikasjon fra regjeringen og privat kommunikasjon. Førstnevnte omfattes av Offentlighetsloven, sier han.

Til Nettavisen sier professoren følgende:

– Så lenge denne hjemmesiden fremtrer som Støres personlige politiske kontaktflate med velgerne, vil det være opp til ham å bestemme om hva og fra hvem han vil akseptere innlegg. Han må selvsagt være forberedt på kritikk for sine valg der, og må være forberedt på å måtte forklare og begrunne sine valg hvis han blir utfordret på det, men han avgjør i siste instans selv hvem om hva han vil kommunisere på denne måte.

– Vesentlig mer problematisk blir jussen hvis denne hjemmesiden fremtrer som statsministerens offisielle kontaktflate med velgerne, eller administreres av tilsatte ved statsministerens kontor, fortsetter Bernt.

Les også: Nekter innsyn i hemmelige regnskap: – Har de noe å skjule?

– Hvis det er tale om innlegg som angår saker som er eller vil kunne bli behandlet av regjeringsapparatet, vil reglene i Offentleglova og Arkivlova da stille krav om journalføring av og offentlig innsyn innleggene. Men her er vi et ganske nytt og lite kartlagt landskap, og det er viktig at statsministeren og andre i sjefsrolle i forvaltningen holder tungen rett og munnen og er veldig tydelig på hva slags hjemmeside det konkret er tale om.

Nettavisen har bedt om en kommentar fra Statsministerens kontor (SMK) og spurt SMK om det er de som administrer Støres kontoer på sosiale medier. SMK har ikke svart på Nettavisens spørsmål, men heller henvist til Arbeiderpartiet sentralt.

Les også: Frp-politikerne fikk støtte til å drive politikk i Nordland - dro på rundreise i USA

– Blokkerer usakligheter og konspirasjoner

Kommunikasjonssjef Arbeiderpartiet, Ingrid Langerud, svarer at de stenger ute enkelte kontoer fra å samhandle med Støres konto, dersom noen retningslinjer brytes. Hun forklarer det slik:

– Det er viktig at folk har muligheten til å engasjere seg og å diskutere politikk. Å tilrettelegge for debatter og kommentarfelt det er levelig å være i er viktig for Arbeiderpartiet. Derfor har partiet noen få, men enkle regler som gjelder for våre profiler på sosiale medier. De som kommer med hets, spam eller svært usaklige kommentarer, slik som fremming av konspirasjonsteorier, blir utestengt. Det er et personlig valg om en ønsker å følge reglene eller ikke. Ingen som ikke bryter med reglene utestenges.

– Altfor mange aktører lar være å ta tilstrekkelig redaktøransvar i egne kanaler. Det fører til kommentarfelt få vanlige folk ønsker å være i. Arbeiderpartiet mener ikke de som roper høyest med flest ukvemsord skal få ødelegge for de som ønsker et redelig ordskifte.

Les også: Ap-politikerne truet med massivt fergekutt for å spare penger - så reiste de på studietur til Venezia

– Vi ønsker kritikk av vår politikk velkommen, det er en måte vi kan bli enda bedre på, men det er et krav at den er fremmet på en saklig måte. Alle som har vært innom et kommentarfelt på Støres eller Arbeiderpartiets sider kan med egne øyne konstatere at det er stor takhøyde for kritiske kommentarer. Påstander om noe annet faller på sin egen urimelighet, avslutter hun.