BODØ (Nettavisen): – Det har vært en hard arbeidsdag, fordi vi er møtt med noen utfordringer som har et større alvor enn vi har sett i Norge i nyere tid. Det må vi si.

Det sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Nettavisen om hans første år som statsminister. Fredag var det på dagen ett år siden Støre og hans statsråder gikk ut av Slottet som landets nye regjering.

Nettavisen har gitt karakter på statsråder etter det første året. To står til stryk, og kun én får fem:

Les også

Karakterbok: Støre-regjeringen fyller ett år

Torsdag besøkte Støre Bodø for å se Europa League-kampen mellom Bodø/Glimt og Arsenal. Støre forteller at som liten var det Glimt-legenden Harald Berg som var helten i huset. Berg spilte på Lyn og var farens favorittspiller, så derfor har han et litt spesielt forhold til klubben i gult.

Tidligere på dagen var han blant annet innom Widerøes hovedkontor, kun noen langpasninger unna Aspmyra stadion.

– Jeg synes vi flyr bra

Men mens Glimt har hatt et fantastisk år, har Støre-regjeringen opplevd en rekke utfordringer. På målingene har begge regjeringspartiene falt gjennom det siste året.

Les også: Støre står i en rekke kriser: Dette overrasker ekspertene

Støre lister opp den nye runden med pandemi, strømprisene, krigen i Ukraina og høy inflasjon i hele verden.

– Det er krevende spørsmål, men de møter regjeringen. Vi er veldig fokusert på å gjøre det på en ansvarlig måte som tar vare på alle i Norge, særlig de som er sårbare når det blir vanskeligere tider.

– Når man gjør det godt på målingene snakkes det ofte om å fly høyt. Er dere mer som et fly som står på bakken til reparasjon?

– Nei, jeg synes vi flyr bra, jeg. Vi må ha tro på det vi er valgt inn til å gjøre, med det verdigrunnlaget vi har. Så har jeg lave skuldre rundt det, sier han om målingene.

– Det er vanskelig for mange nå. «Får vi råd til å betale boliglånet? Kan vi kjøpe støvler til barna?». At det da er både forventninger og kritikk mot de som sitter og styrer, er egentlig ganske naturlig, fortsetter Støre.

Les også

Regjeringens problem er at de ikke vinner valg med å gjøre det verre for vanlige folk

– Men så er spørsmålet hva vi gjør med det. Jeg mener vi må gå til kjernen og gjøre det som er riktig, så får vi si at målinger og popularitet ikke er det som er viktig nå, for det vi holder på med er ikke «quick fix» – det har et lengre løp og da må vi ha kondisjon til å stå i det.

– Hvilken karakter vil du gi deg selv på det første året?

– Jeg vil si at eleven har vært aktiv, sier Støre med et smil.

– Viser vilje til å arbeide hardt og løse oppgavene, og bør fortsette med det, hehe.

Er mest stolt over dette

Statsministeren trekker fram en satsing han og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har lagt fram, som noe av det beste regjeringen har gjort.

– Hva er den enkelthandlingen du har tatt initiativ til, som du er mest fornøyd med?

– Jeg vil ubeskjedent si at det er flere ting, så det er vanskelig å velge én. Men når du tvinger meg så vil jeg si at det grønne industriløftet vi la fram i juni – Jan Christian Vestre og jeg – det er jeg veldig fornøyd med, for det peker fremover, svarer Støre og fortsetter:

– Det skal kutte utslipp og skape jobber veldig konkret. Seks satsingsområder i norsk arbeidsliv hvor kompetansen som folk som jobber, samspillet med staten og det å tiltrekke seg private investeringer, kan være med å løse klimautfordringene.

Hilde Nagell: De turte å være upopulære

– Ett kapittel av det er her hos Widerøe, hvor de nå forbereder elfly som kan komme før mange tror.

Staten skal stille opp med 60 milliarder kroner i lån og garantier fram til 2025, for å få disse næringene opp å gå. 1,5 av disse ble bevilget i regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023, som ble lagt fram 6. oktober.

De aktuelle næringene er havvind, hydrogen, batterier, maritim industri, CO₂-håndtering, skog, tre- og bioøkonomi, og prosessindustri. Støre trekker i tillegg fram arbeidet for å styrke samarbeidet mellom helse, skole og Nav for å få flere inn i arbeidslivet.

– Der har vi mye spennende på gang, som jeg er fornøyd med at vi har kommet i gang med i dette budsjettet.

Drukner i større overskrifter

Støre er klar på at det er mye regjeringen har fått til allerede, samt at mye er igangsatt. Men det blir borte i de store nyhetshendelsene, mener han.

– Vi får også til en del gledelige ting. De kommer ofte i skyggen av de store overskriftene, men vi har ryddet opp i arbeidslivet, vi gir nordmenn pensjon fra første krone, vi har lansert et historisk grønt industriløft. Hver for seg kunne de vært årets store sak, men de blir litt mer anonyme når overskriften er terrorbombing av sivile i Ukraina, strømpriser vi aldri har sett, eller en verdensinflasjon.