OSLO/TRONDHEIM (Nettavisen): I mai spurte InFact og Nettavisen velgerne hvor god jobb de mener Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum gjør som henholdsvis statsminister og finansminister.

Helt på tampen av november, et halvt år senere, har InFact stilt samme spørsmål igjen på vegne av Nettavisen.

Målingen viser at kun 12,7 prosent av den voksne befolkningen mener Vedum gjør en veldig god eller god jobb. 23,5 prosent sier det samme om Støre.

– Han er uten evne til å ta beslutninger, sier Jon Hustad, historiker og journalist i Dag og Tid.

Målingen kommer like etter de to største krisemålingene for Arbeiderpartiet og Senterpartiet siden de gikk inn i regjering:

Denne uken var Senterpartiet på stusslige 3,5 prosent og helt ute av Stortinget i en måling fra ABC Nyheter og Altinget, mens partibarometeret til Vårt Land viste Arbeiderpartiet på utrolige 15,4 prosent forrige uke.

Les mer: Sjokkmåling for Senterpartiet – helt ute av Stortinget

I Nettavisens måling ber velgerne om å svare på en skala fra én til fem, der én er veldig dårlig og fem er veldig bra.

Andelen som mener Vedum gjør en god jobb er helt lik som i mai: 12,7 prosent. Sist mente 57,3 prosent at han gjør en dårlig jobb. Det tallet er nå 62,1 prosent.

Bare en av fire synes Støre en god jobb

Andelen som mener Støre gjør en god jobb, har falt som en stein, men det er fortsatt flere som mener han gjør en god jobb enn krisetallene for Vedum.

For å illustrere det enorme fallet på kort tid, var det i mai 33,5 prosent som mente Støre gjorde en god jobb, mot 32,4 prosent som mente han gjorde en dårlig jobb. I den ferske målingen for Nettavisen har det gått rett vest for Støre. Nå er det kun 23,5 prosent som mener han gjør en god jobb, mot hele 45,6 prosent som sier han gjør en dårlig jobb.

Med andre ord er det under en av fire nordmenn som mener statsministeren gjør en god jobb, mens nær halvparten av nordmenn synes han gjør en dårlig jobb som statsminister.

Bakgrunnstallene viser at de to er minst populære på Vestlandet og at menn er mer misfornøyde enn kvinner.

– Han har ikke mandat

Jon Hustad, kommentator og journalist i Dag og Tid, har fulgt norsk politikk tett i flere tiår. Han mener at forklaringen på Støres fallende oppslutning er hans manglende lederegenskaper.

– Støre er vant til å lage beslutningsgrunnlag, gi råd om ulike alternativer. Som statsminister må han være den som faktisk tar beslutninger. Det er han ute av stand til.

Se Hustads analyse av Støres lederegenskaper:

Hustad bruker oljepolitikk som eksempel:

– Ta oljepakken som kom i starten av covid. Først tvinger LO han til å gå sammen med Frp og gi oljenæringen en god pakke. Så går det et par år og så krever SV at det ikke skal lyse ut 26. konsesjonsrunde, som har vært en del av forhandlingene rundt statsbudsjettet før.

– Okei. Så gir han SV rett til å si nei til leting. Det henger ikke sammen, sier Hustad.

Hustad sier spøkefullt at han lurer på om Støre er en «Manchurian candidate». Det vil si en Høyre-mann som er utplassert i Arbeiderpartiet for å ødelegge partiet innenifra.

Dessuten mener han at Støre mangler mandat for de valgene han faktisk tar.

Støre: – Helt naturlig

Etter ekstrem vekst i lokallaget til Trond Giske midt i Trondheim, har partileder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bestemt seg for å ta turen til Ap-bastionen og Giske-territoriet Trondheim.

Når Nettavisen spør Støre om den ekstreme utviklingen i andelen som mener han gjør en dårlig jobb, og den dramatiske nedgangen i andelen som mener han gjør en god jobb mener han på mange måter er naturlig.

– Akkurat nå opplever mange en usikkerhet rundt egen økonomi, og det er flere som rammes hardt av situasjonen vi står i. Da er det naturlig at dette kommer til uttrykk i de meningsmålingene vi har sett nylig. At det også pekes på meg som statsminister og som sitter med ansvaret er helt naturlig, sier han til Nettavisen.

Han presiserer at han gjerne skulle sett at tallene var hyggelige både for han og partiet, men at han legger oppmerksomheten i å dempe prisveksten, renteøkninger og sikre lav arbeidsledighet.

Men Ap-lederen er ikke fryktelig interessert i å svare på spørsmål om hans visitt til Trondheim har noe med Trond Giske å gjøre.

– Men hvorfor er du i Trøndelag nå, Støre? Er det brannslukking som følge av at Trond Giske i stadig større grad utfordrer deg offentlig?

– Ikke bare er det å reise rundt i landet en viktig del av jobben min. Det er også utrolig hyggelig og givende. Det å se engasjerte mennesker jobber med å få enda flere personer i utviklingshemming ut i arbeidslivet, utvikling av mer grønn energi gjennom solceller, og tilrettelegging for aktivitet for eldre som bor hjemme treffer midt inn i det jeg og regjeringen er opptatt av, sier han og legger til:

– Det handler om grønn omstilling, arbeid, inkludert og velferd. Ekstra fint var det å starte dette besøket hos NTNU i går kveld for et fullsatt auditorium.

Statsministeren benyttet heller anledningen til å understreke at han er helt sikker på at «vi sammen vil komme gjennom dette på en god måte», når han dro svaret sitt tilbake på den økonomiske situasjonen.

– Målinger får være målinger

Finansminister og Senterparti-leder Vedum sier til Nettavisen at han er fokusert på jobben som skal gjøres, og at målinger får være målinger akkurat nå.

– Jobben som må gjøres nå handler ikke om meg, men folk. Mange er bekymret for hverdagen og sin egen økonomi nå. Det viktigste vi kan gjøre er å legge til frem et trygt budsjett som demper prisene og bidrar til å dempe presset på renta.

– Vi lever i en urolig tid. Det er mitt ansvar å sørge for at vi har nasjonal kontroll og sikrer trygghet for en god beredskap. Vi må sørge for et sterkt forsvar og en god sivil beredskap. Hovedjobben nå er å ta oss gjennom den urolige tiden, slik at vi kommer trygt ut på andre siden. Så får målinger være målinger akkurat nå, sier Vedum.