I en sak onsdag kunne Nettavisen fortelle om et bekymringsbrev fra syv rektorer til byrådet i Oslo. Deres hovedbekymring var hvordan den nye innføringen av «gratis» skolemat for videregåendeelever vil føre til mindre ressurser til skoletilbudet.

Blant annet vil ikke skolematen bli gratis, opplyser rektorene i brevet, ettersom de er nødt til å finne 150.000 kroner på hver skole. Det vil bli dekket inn gjennom at elevene må betale på samme måte som i dag, på enkelte skoler.

Se videoen av MDG-toppens uttalelse:

I byrådets planer for innføring må det naturlig nok gjennomføres anbudsprosesser. Men i dag er det allerede kantiner på videregående skoler, som ofte drives av selvstendig næringsdrivende. Mange av dem har innvandrerbakgrunn.

– Mange av kantinene driftes i dag av kvinner med innvandrerbakgrunn som har stått på og skapt sine egne arbeidsplasser, sier Høyres skolepolitiske talsmann Mehmet Kaan Inan til Nettavisen.

Les også: Vil bruke 60 mill. på vegetarmat: – Helt spinnvilt

Rødt: – Ugreit

Under bystyremøtes digitale budsjettbehandling i oktober tok Høyre-representant Hassan Nawaz opp spørsmålet direkte med byrådspartiene. I videoen, som du kan se øverst i saken, spør Nawaz:

– Det er mange selvstendige næringsdrivende som i dag driver kantine, som risikerer å bli faset ut. Hvordan stiller MDG seg til det?

– Jeg stiller meg veldig positiv til at alle, og ikke bare de som har med penger hjemmefra, kan få mat på skolen. Om det innebærer at kantineaktører ikke kan drifte lenger på skolen, så tenker jeg at det er greit. Vi forbyr ikke elevene å dra på kiosken for å kjøpe sjokolade eller muffins, svarer MDG-politiker Hulda Holtvedt på spørsmålet.

Holtvedt har ikke besvart Nettavisens henvendelse om kommentar.

Rødt er byrådets samarbeidspartner - og de trenger partiet for å få stable sammen flertall i bystyret. Gruppeleder Eivor Evenrud reagerer kraftig på uttalelsene fra byrådspartiet MDG.

– Ut fra det jeg har hørt om saken så langt så virker dette ugreit, sier hun og legger til:

– Vi kan ikke si opp folk som jobber i skolekantiner fordi elevene nå skal få gratis skolemat. Å lyse ut «gratis skolemat» er ikke aktuelt for oss. La folk få bli i jobben sin, og la elevene beholde personal de kjenner fra før, sier Evenrud til Nettavisen.

Les også: Raymond Johansen fnyser av kritikk etter milliardsprekk

Rektor: – Trist

Rektor Elisabeth Ringdal ved Foss VGS deler med Nettavisen sin bekymring for byrådets fremferd.

– Det er en bekymring at ordningen forutsetter en ny anbudsrunde. Det innebærer at trofaste leverandører må konkurrere om virksomhet som de selv har bygget opp.

– Og hvorfor er det galt?

– Det er ikke noe galt med anbudsreglene, men det er et paradoks. Og en del elever opplever det som trist, fordi skolekantina er så mye mer enn et sted hvor man får mat. Det handler om relasjonen som er bygget opp over tid med kantineansatte. Den er vi redd for at blir brutt her.

Les også: Kraftige reaksjoner mot miljøaktivister etter kirkeaksjon: - Barn og eldre ble livredde

Holtvedt i MDG sier til Nettavisen at hun mener det er «absurd» å koble den nye skolematordningen til kvinners deltagelse i yrkeslivet.

– Innføringen av gratis skolemat er en viktig sosial reform i Osloskolen, som vil utjevne forskjeller og gi bedre læring. Å anføre kvinners deltagelse i arbeidslivet som argument mot gratis skolemat, fremstår for meg som absurd.

– Organisering av ordningen skjer i dialog med skolene. Jeg legger til grunn at man vil finne gode løsninger i samarbeid med dem, og at eventuelle anbud vil være rettferdige og skje i tråd med kommunens regler, sier Holtvedt.

– Helt meningsløst

I bystyremøtet onsdag vil Høyre forlange at byrådet garanterer jobbene til dagens kantinemedarbeidere.

– Disse uttalelsene vitner om total mangel på forståelse for den alvorlige situasjonen det er for innvandrerkvinnene som nå kastes ut av arbeidslivet. Denne 1. mai går alle tankene mine til disse kvinnene som har jobbet døgnet rundt og som byrådet nå sparker på litt over en måneds varsel, sier Høyre-politiker Mehmet Kaan Inan.

Bystyret skal onsdag behandle saken om skolemat, og allerede varsler Høyre krav om at byrådet må hindre at kantinemedarbeidere mister jobben.

– Imens alle jobber hardt for å få flere innvandrerkvinner inn i arbeidslivet, jobber byrådet enda hardere med å kaste dem ut av arbeidslivet. Det er litt av en gave fra Arbeiderpartiet og SV før 1. mai, sier han.

Les mer: Skolemat-forslag skaper harnisk: Frykter dårligere mat til elevene

Han mener byrådets politikk er helt meningsløs.

– Det er helt meningsløst å sparke folk som har drevet populære skolekantiner i Oslo, kanskje i mange år, bare for å finne noen nye som kan gjøre den samme jobben, sier han til Nettavisen.

På kantinene på videregående kan en rekke små bedrifter bli erstattet av et stort selskap, som for eksempel ISS, som driver en rekke store kantiner i Norge.

– Nå risikerer vi at et stort internasjonalt selskap, med enorme ressurser, legger inn et anbud ingen andre kan matche uten å måtte jobbe livet av seg, sier han.