Lærerstreiken har nå vart i to måneder, og stadig flere lærere blir tatt ut i streik. Det rammer elevene hardt.

I «Politisk kvarter» på NRK i forrige uke, sa leder i Skolenes landsforbund, Mette Johnsen Walker, at de skjermer de som har spesialundervisning. Det samme uttaler nå Utdanningsforbundet.

Dette stemmer imidlertid ikke for alle elevene, noe Solveig Grønstøl og hennes datter har fått erfare. Datteren trenger nemlig spesialundervisning, og får ikke det på grunn av streiken.

– Jeg fikk litt kaffen i halsen da jeg så det. Dette er jo faktisk ikke sant, det er bare tull, sier Grønstøl til Nettavisen.

Les også: Slår alarm om lærerstreiken: – Har en klump i magen

– Hun gledet seg

Grønstøls datter, som er elev ved Fyllingsdalen videregående skole i Bergen, har vedtak om spesialundervisning. På grunn av sykdom skal hun ha et tilbud om nettundervisning, fordi hun ikke kan følge ordinær klasseromsundervisning.

Men 18-åringen har altså ikke fått undervisningen hun har krav på.

– Hun gledet seg og så fram til en skolehverdag hun trodde hun kunne mestre, men så også der stopper det altså opp på grunn av en streik som ikke skal ramme elever i spesialundervisning, sier moren oppgitt.

Hun har mottatt flere SMS-er fra skolen, der det opplyses om at nettundervisningen utgår.

Lærerne er imidlertid tatt ut i streik fra tre ulike lærerforbund, og Skolenes landsforbund presiserer at de ikke har streikende lærere ved Fyllingsdalen skole. Det har derimot Utdanningsforbundet, som blir overrasket over saken. Les deres tilsvar lenger ned.

Moren hevder at streiken også rammer flere andre elever som skal ha spesialundervisning.

– De som rammes er elever fra hele Vestland som er for syke til å følge ordinær undervisning på sin nærskole. Mange av dem har alvorlige diagnoser, og alle har vedtak om spesialundervisning. Likevel tar de ut lærerne deres i streik på den avdelingen, sier hun.

Oppplæringsloven er imidlertid klar: «når ein elev ikkje har eller kan få tilfredsstillande utbytte av det ordinære opplæringstilbodet, har eleven rett til spesialundervisning. Dette inkluderer nødvendig opplæring i å bruke alternativ og supplerande kommunikasjon».

Gunnar Stavrum: Lærerstreik nå er den fullkomne avslutningen på et mislykket skoleår


– Ganske alvorlig

Grønstøl mener det er uhørt å ramme en så sårbar gruppe, som allerede er i en vanskelig situasjon.

– Vi vet jo ikke hvor mange som sliter, men det er vanlig å slite kognitivt og med konsentrasjonen når en er alvorlig syk. Så det er jo håpløst for den gruppen å klare seg på egenhånd, sier hun, og samtidig påpeker:

– Jeg skjønner jo lærernes behov for å markere seg og for å få bedre vilkår, men vi står jo i en veldig spesiell situasjon akkurat nå, der psykiske vansker blant barn og unge øker.

Streiken kommer som kjent etter to år med pandemi, med nedstengte skoler og mye hjemmeundervisning.

– For min datter så er dette den fjerde skolen hun prøver seg på på tre år, så hun har prøvd veldig masse og det fungerer ikke. Og så er hun på første skoledag, og da får de beskjed om at alle lærerne tas ut i streik, sukker Grønstøl.

Les også: Lærerstreiken trappes opp: – Streiker så lenge det er nødvendig

På nettsidene til Fyllingsdalen skole står det at «nettstudiet er et tilbud til elever som er for syke til å kunne klare å følge ordinær studieforberedende opplæring. All undervisning er på nettet, men vi har fellessamlinger der elevene blir invitert inn på skolen».


– Å banne i kjerka

Siden skolestart har datteren kun fått tilgang til noen årsplaner, og først i forrige uke fikk hun logget seg inn og fant skolebøkene.

– Bare det å logge seg inn i disse systemene og finne ut av ting selv, er kjempevanskelig når du er syk. Det er vanskelig nok for oss foreldre som skal orientere oss om alt. Vi er slitne vi også, forteller Grønstøl.

– Hvordan påvirker dette datteren din?

– Hun frykter at det ikke går og at dette skoleåret også ryker, når hun endelig har fått et tilbud som kunne fungert. Frykten er jo at streiken skal vare lenge, sier hun.

Grønstøl, som selv er lærerutdannet, har en klar melding til de streikende lærerne:

– Jeg vet det er som å banne i kjerka, men jeg mener de må slutte å streike av hensyn til elevene. Det er ikke tid for en streik akkurat nå, og det er grunn til bekymring, sier hun, og legger til:

– Jeg har en mistanke om at dette heller ikke er det eneste eksempelet.

Kommentar: Lærerne har ingen andre valg enn å streike

– Vi skjønner det ikke

Utdanningsforbundet blir forundret når Nettavisen opplyser dem om saken:

– Alle lærerne som er tilknyttet noen form for spesialpedagogisk opplegg, de er unntatt fra streiken. Så vi skjønner egentlig ikke hva som har skjedd, sier leder i den lokale streikekomiteen for Utdanningsforbundet i Bergen, Bente Myrtveit, til Nettavisen.

Myrtveit oppfordrer derfor Grønstøl til å ta kontakt med rektor på skolen, for å få sendt inn en dispensasjonssøkad.

– Dette er ikke vår intensjon på noen måte. Min anbefaling til henne er å ta kontakt med skolen, for den søknaden vil bli innvilget på sekundet. De kan ringe oss så skal vi følge opp, lover hun.

– Så det er ikke riktig at en elev som er syk og trenger et spesialtilbud ikke skal få det under streiken?

– Absolutt ikke. Hvis lærere har oppdrag for spesialelever, så er de unntatt streik. Det som potensielt kan ha skjedd, er at en av de nye lærerne som skulle hatt den undervisningen, ikke har meldt inn at man var knyttet opp mot slik undervisning, sier Myrtveit, og understreker samtidig:

– Vi har ingen ønsker om at noen skal sitte og ikke få den opplæringen de har krav på i en slik situasjon. Da er det en eller annen glipp som vi ikke har intendert.

Uttalelsene får Grønstøl umiddelbart til å reagere:

– Det at en kan søke om dispensasjon er nye opplysninger, og jeg reagerer sterkt på at slikt kan skje i utgangspunktet. Dette virker rotete og kjemperart, sier hun.

Rektor: – Skole fra i morgen

Etter at Nettavisen kontaktet Fyllingsdalen videregående skole mandag, tar skolen nå grep og starter opp igjen nettundervisningen.

Rektor vedgår at det ikke var søkt om dispensasjon fra streiken.

– Etter at jeg startet med å undersøke saken, er det blitt søkt om og gitt dispensasjon for denne delen av nettundervisningen i Vestland fylke. Undervisningen vil starte opp 6. september, skriver konstituert rektor Kari Danielsen i en epost til Nettavisen mandag ettermiddag.

– Hva er grunnen til at dette ikke har blitt gjort før?

– Det brukte jeg ikke tid på å finne ut av. For oss er det viktig at vi får komme i gang med å gi undervisning til denne sårbare gruppen, svarer hun.

Mandag ettermiddag fikk også Grønstøls datter beskjed om at det blir skole fra tirsdag av.

– Det er selvsagt veldig gledelig at det blir ordnet opp nå og at ungdommene ved denne avdelingen får den undervisningen de har rett på. Men det er svært urovekkende at noe slikt i det hele tatt kan skje, og at det tydeligvis glipper i så mange ledd, særlig med tanke på at dette er en sårbar gruppe, sier hun, og legger til:

– Så kan en jo bare undre seg over hvorfor det gikk så fort når media tok kontakt. Det vil jeg egentlig ikke spekulere mer i.

– Svært uheldig

Fredag gikk også Rådet for psykisk helse ut og advarte mot konsekvensene av lærerstreiken.

– I dette tilfellet er tidspunktet for streiken svært uheldig da den sammenfaller med ordinær skolestart, etter det som for mange har vært to lange og vanskelige år uten tilgang til fullverdig undervisning over tid. Det har aldri stått dårligere til med den psykiske folkehelsen her i Norge, og elever og studenter er ikke noe unntak, sa generalsekretær Tove Gundersen til VG.

Til sammen er rundt 3200 lærere nå i streik. Streiken har vart siden 8. juni, og mandag ble det varslet en ytterligere opptrapping av streiken fra neste uke.