Mandag åpnet den årlige LO-kongressen med et ønske fra LO-leder Peggy Hessen Følsvik: SV må inn i Jonas Gahr Støres regjering.

– Nå må Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV finne sammen. Ikke bare fra sak til sak i Stortinget. Men i regjering, sa hun.

Arbeiderpartiet har deretter sagt at dette var deres preferanse før valget, men at nå ikke er tiden for nye regjeringsforhandlinger. Senterpartiet har sagt nei til forslaget fra LO.

Les også: Vedum lukker døren for SV

Forslaget blir svært dårlig tatt imot av Ingrid Kruse Fevåg, som er klubbleder og organisert i Fellesforbundet i Møre og Romsdal. Fellesforbundet er LOs største forbund.

«Helt ærlig så synes jeg det LO driver med nå blir helt feil og respektløst overfor våre medlemmer», skriver hun på Facebook.

Fevåg er lokalpolitiker for Høyre i Molde, men utdyper til Nettavisen at utspillet ikke har noe med dette å gjøre. Det handler om rekruttering, forteller hun.

– Jeg gjør alt jeg kan for å rekruttere medlemmer både fra min arbeidsplass og privat. Vi prøver å framsnakke det å organisere seg, men det blir vanskelig å oppnå det resultatet vi ønsker når svaret er at «nei, vi gidder ikke være medlem fordi det er for politisk og jeg vil ikke at min kontingent skal gå til Arbeiderpartiet». Der ønsker særlig den yngre garde mer frihet, sier hun til Nettavisen.

Les også: Vedum om SV: – Det er bedre å ha gode venner enn et dårlig samliv

Nettavisen har vært i kontakt med LO. De ønsker ikke å kommenterer Fevågs utspill.

– For mye politisk spill

I 2021 gav LO 15 millioner kroner i valgkampbidrag til Arbeiderpartiet, ifølge Partifinansiering. SV fikk 5 millioner fra LO, mens Senterpartiet fikk 3 og AUF 1,5 million. Under valgkampen kunne man lese i Romsdals Budstikke at Fevåg var kritisk dette.

– Jobben min som klubbleder blir betydelig mer vanskelig å utføre når LO fokuserer så mye på det politiske spillet, sier Fevåg, som legger til at Fellesforbundets avdeling 65 i Møre og Romsdal, der hun er organisert gjør en god jobb.

– Vi har diskutert tidligere at medlemstallet i vårt fylke har gått ned og da får vi spørsmål tilbake om hva vi kan gjøre. Det blir vanskelig å rekruttere når LO er så politisk. Flere synes det blir feil. Vi må skille det politiske med oppgaven vi klubbleder har med å ivareta våre medlemmer.

Les også: SV åpner for regjeringssamtaler

– LO skal jobbe for mest mulig politisk gjennomslag og det bunner vel ut i hvem som styrer landet?

– Selvsagt er det viktig for dem, men jeg synes det legges for mye vekt og trykk på det. De viser at de er veldig synlige på det politiske, men hva med å vise at de er like engasjert over det vi medlemmer engasjerer oss i?

– Det handler om en balansegang. Det er mange som føler at de må bruker mer tid på medlemmer og mindre på å rote seg mer inn i hvem som skal styre landet.Les også: Fellesforbundets leder advarer LO: – En gavepakke til Putin