Natt til lørdag ble to personer drept og 21 andre skadet under masseskytingen i Oslo sentrum. Mye tyder på at angrepet var rettet mot det skeive miljøet, fordi det ble skutt mot utestedet London Pub, som er et utested for homofile.

Mannen som er siktet for skytingen er norsk statsborger, av iransk opprinnelse, og nå opplever det skeive minoritetsmiljøet økt rasisme.

– Vi opplever jo det som kalles dobbel diskriminering, både homofobi og rasisme. Det har vi også sett har dukket opp nå de siste dagene, sa Basel Hatoum, leder i Skeiv Verden, i Politisk kvarter på NRK mandag morgen.

Se video fra debatten her:

– Midt i sorgen og de følelsene vi kjenner på at vi er utsatt som skeive, etter en hendelse som trolig var homofobisk motivert, så kjenner vi også på en utrygghet på grunn av rasismen som florterer i kommentarfeltene i i mediene, påpekte Hatoum.

Les også: Markus (34) skutt i Oslo-terror: – Jeg har vært veldig heldig

– Traume for miljøet

Hatoum fortalte om vanskelige dager etter skytingen, som nå etterforskes av politiet som terror.

– Det er en vanskelig situasjon som mange av oss står i nå. Det å kjenne på hat fra alle kanter, sa han.

Etter den dramatiske hendelsen har Skeiv verden derfor ned et kriseteam.

– Vi skjønte at dette kom til å være et traume i miljøet vårt. Derfor har vi åpent kontor for å skape et rom der vi kan være sammen og finne fellesskap og trøst hos hverandre, sa Hatoum.

Han anslo at det var mellom 100.000 og 150.000 skeive med minoritetsbakgrunn i Norge.

Les også: Slik vil politiet få terrorsiktede Matapour til å stille i avhør

– Trenger akuttstøtte

I Politisk kvarter ba han også om hjelp fra regjeringen.

– Vi ønsker en ekstra støtte for i år for å håndtere denne krisen som oppstår. Vi er et referansepunkt for veldig mange, og det er behov for at vi får noen akutte midler i år. Vi fyller en funksjon som staten og kommunene ikke har klart å fylle, så det er et behov for at vi får noen akutte midler, sa Hatoum.

Han oppfordrer også regjeringen til å gjøre mer med de rasistiske holdningene:

– Jeg tenker at det må gjøres et større arbeid nå ikke kun etter de homofobiske holdningene, men for å ta ansvar for de rasistiske utspillene og holdninger som florerer nå og som kommer frem i mediene og som er i samfunnet vårt. For de holdningene er i samfunnet vårt og kommer fram nå, sa han, og la til:

– Hat fører kun til mer hat, og vi ser ingen grunn til å ta rasisme og islamofobi på mindre alvor enn homofobi og transfobi.

– Skal leve trygt

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) deltok også i debatten, og var positiv til forslagene.

– Jeg tenker at det er veldig gode initiativer som er veldig riktige, og jeg støtter dem. Vi er opptatt av å få en mer likestillingspolitikk. Det handler om at politikken skal legge til rette så folk skal få leve et trygt og godt liv i Norge, sa Trettebergstuen.